Press "Enter" to skip to content

OŠ “Nada Purić” jedna od najbolje ocenjenih škola u Srbiji u okviru evropskog projekta “Digitalna škola”

Valjevska Osnovna škola “Nada Purić” dobila je priznanje “Digitalna škola” za uspešnu integraciju digitalne tehnologije i jedna je od najbolje ocenjenih škola u Srbiji u okviru ovog evropskog pilot projekta. Četvrta osnovna jedina je škola koja je iz Kolubarskog okruga učestovala u projektu i jedna od retkih koja je na nivou Srbije dobila najviše ocene i priznanje za svih 8 nivoa koji su se ocenjivali. U projektu “Digitalna škola”, koji finansira Evropska unija u okviru ERASMUS+ programa, a koji u Srbiji realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centar za obrazovne tehnologije Zapadni Balkan, učestvovalo je 20 škola – 11 osnovnih i 9 srednjih iz  Beograda, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Užica, Zaječara, Kruševca, Leskovca, Požege, Paraćina, Bačke Palanke, Niške Banje i Ćuprije. Cilj projekta sprovedenog u ukupno 100 školskih ustanova u Irskoj, Škotskoj, Litvaniji, Sloveniji i Srbiji, bio je da se formira model razvoja i priznavanja “digitalnih škola” koji će poslužiti kao putokaz za uspešno razvijanje obrazovnih praksi u školama.

Digitalna-skola-OS-Nada-Puric-2
Direktorka OŠ “Nada Purić” Ana Savković (desno) i Marina Kovačević, koordinator projekta “Digitalna škola” prilikom dodele priznanja “Digitalna škola” u Beogradu / Foto: OŠ “Nada Purić”

Na priznanju koje je OŠ “Nada Purić” uručeno na svečanosti upriličenoj u Beogradu krajem marta meseca, prikazani su bedževi koji svedoče o postignućima i naporima koje je škola uložila na putu ka digitalnoj transformaciji u okviru svih oblasti digitalnog razvoja koje su bile obuhvaćene programom. Procena digitalne zrelosti škole obavljala se u sledećim kategorijama: Rukovođenje, Nastava i učenje, Kontinuirani profesionalni razvoj, Vrednovanje, saradnja i umrežavanje, Infrastruktura i oprema, Digitalna kompetencija učenika i Selfi samovrednovanje.

“Priznanje “Digitalna škola” je za našu školu veliki uspeh. Sve ono što radimo, a ne moramo da radimo je 5+. Nismo morali da se prijavimo za ovaj pilot projekat koji se realizuje u Evropi, od Škotske, preko Zapadnog Balkana, do Litvanije, nego smo to prosto želeli da vidimo kakvi smo to. Još od 2017. godine smo se uključili u Selfi istraživanje, koje ima za cilj samoprocenu škole i sami sebe procenjivali, da bismo završili u projektu “Digitalna škola”. Tamo smo zadovoljili razne segmente koji su se zahtevali tim projektom i dobili najviše ocene iz svih nivoa i dobili priznanje “Digitalna škola”. Nije svih 20 škola iz Srbije, koje su učestvovale, zadovoljilo sve oblasti koje su se ocenjivale. I nisu dobile sve škole bedževe iz svih kao mi. Samo još nekolliko škola u Srbiji je dobilo prizanje 8 bedževa. Neko je dobio 1, 2 ili 3 bedža, u zavosnosti od toga iz kojih oblasti je neko bio uspešan. Mi smo definitivno među najbojima”, kazala je na konferenciji za medije direktorka OŠ “Nada Purić” Ana Savković.

Digitalna-skola-OS-Nada-Puric-7
Ana Savković, direktor OŠ “Nada Purić” i Marina Kovačević, koordinator projekta na konferenciji za medije / Foto: OŠ “Nada Purić”

Marina Kovačević iz OŠ “Nada Purić”, koordinator projekta, istakla je da je ovo značajano i vredno priznanje velika pohvala za ceo kolektiv OŠ “Nada Purić” koji je uspešno radio na ovom projektu i doprineo da škola bude ponosni nosilac oznake “Digitalna škola” kojim se meri nivo digitalne zrelosti u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija.

“Mi smo prvenstveno imali zadatak da napravimo akcioni plan na osnovu tog Selfi izveštaja koji smo radili među prvima u 2017. godini i početkom 2021. Sa Timom za razvojni plan škole i Timom za samovrednovanje smo napravili Akcioni plan i na osnovu njega smo u periodu do juna meseca 2021. godine imali zadatak da pošaljemo primere dobre prakse koji će ispuniti ovih 8 oblasti koje smo zadovoljili i dobili ovo priznanje. Posebno bih istakla timski rad škole, svih učitelja, nastavnika, stručnih saradnika, na čelu sa direktorkom, koja nam uvek omogući i podrži nas u svim aspektima razvoja i rada. Mi smo poslali i primere dobre prakse za svih 8 oblasti i pokazali da smo, ne samo u 2021. i nevezano za “onlajn” nastavu, koju smo uspešno sprovodili, digitalizaciju počeli mnogo ranije, jer smo imali čak primer iz 2013. godine”, rekla je Marina Kovačević.

Digitalna-skola-OS-Nada-Puric-4-833x576-1
Foto: OŠ “Nada Purić”

Ovaj projekat takođe će omogućiti umrežavanje i povezivanje sa drugim školama kako bi se delila iskustava u profesionalnoj praksi vezana za digitalno obrazovanje, ali i unapređivanje znanja i digitalnih veština kako nastavnika, tako i učenika.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *