Press "Enter" to skip to content

OPOMINJUJUĆA DELA UMETNIKA DEJANA ULARDŽIĆA U PROSTORU MODERNE GALERIJE

U Modernoj galeriji prošle subote otvorena je izložba „Oči stvarnosti” Dejana Ulardžića, umetnika koji je do sada je imao 32 samostalne izložbe i dobitnik je 10 nagrada za svoje stvaralaštvo. Na izložbi je prikazano preko 50 radova nastalih u različitim periodima umetnikovog života, svojevrsna retrospektiva dela nastalih u poslednje 43 godine, a pored slika prikazani su i crteži i minijature.

IMG_20240615_120501

“Dejan Ulardžić je, po sopstvenim rečima, svoj umetnički svet počeo da otkriva na minijaturama. Kasnije su likovi, prvobitno nastali na kamenčićima, počeli da se umnožavaju i stvaraju svoj svet koji kroz svetlost i tamu vidimo oko nas. Povezivan je sa umetnicima slikarske grupe Mediala, iako je rođen kada je grupa nastala, ali se ne može poreći njihova fantastika u njegovoj umetnosti. Upravo to ga je dovelo do ovog prostora koji je još Ljuba nazvao hram fantastike”, ukazala je direktorka Moderne galerije Marija Đurić na otvaranju ove izložbe koju je autor posvetio sinu Vuku.

IMG_20240615_120930

“Svako od nas jutros je zagrabio nešto sa svog računa, ličnog, sa tog računa koji se ne dopunjava i sa računa gde ne znamo stanje. To je vreme, najveći luksuz koji posedujemo, a vi ste mi poklonili deo vašeg vremena i zato vam bezmerno hvala. Svima vama bi poželeo da se igrate dok posmatrate ove slike, da osluškujete sebe u ovim slikama, da vam bude prijatno”, poručio je prisutnima u galeriji umetnik Dejan Ulardžić.

IMG_20240615_121822

Kako je kasnije otkrio, prostor Moderne galerije je diktirao izbor dela koja su prikazana i da je bilo više prostora, pred Valjevcima bi se našla kompletna retrospektiva kao ona prikazana pre šest godina u Paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu, dela nastala od 1976. godine do današnjih, dana.

“Ova galerija je ostavila izuzetan trag na ovim prostorima, računajući na prostor stare Jugoslavije. To je više nego divna stvar i mislim da je ova galerija jedan od poslednjih bastiona tog štafelajnog stikarstva, ne samo fantastike nego štafelajnog. A moj lični odnos prema tome, pa sigurno da bi imao izuzetno zadovoljstvo, sreću, totalno drugu vrstu emocije da se to desilo pre 30, 35 godina, a u ovim godinama sada, ne bih mogao da lažem, to je neki drugi odnos, drugo sagledavanje ove situacije, galerije i svega toga”, rekao je povodom izlaganja u Modernoj galeriji umetnik na čijim delima preovlađuju tamni tonovi, a u prvom planu su „oči stvarnosti”…

IMG_20240615_120134

“Kad idete ulicom vidite mnogo ljudi sa ribljim očima. Živi, a mrtvi. A opet, u jednu ruku ja sam više hroničar nego fantastičar. Zapisujem trag vremena u kom sam. Pokušavam da ovo vreme ulepšam još više nego što je lepo”!

Likovni kritičar Kosta Vasiljković upoznao je Ulardžića pre 54 godine na izložbi Oktobarskog salona u Valjevu gde ga je zapazio među brojnim umetnicima i predložio da mu organizuje samostalnu izložbu u prvoj privatnoj galeriji posle socijalizma u Beogradu, na šta je umetnik pristao.

IMG_20240615_121816

– On spada u kategoriju izuzetnih umetnika, što bi se reklo, pravih umetnika koji rade po unutarnjem diktatu, kako je veliki protagonista apstrakcije Kandinski rekao da su to oni pravi, autentični umetnici koji govore iz svoje duše, iz svog srca, a ne ono što su kao erudite naučili. On sapada u kategoriju Vlade Veličkovića, Ljube Popovića, i njegov život je dokaz da se umetnik rađa! I bez obzira što je imao toliko izložbi, on još uvek nije na onoj razini, srpske, jugoslavenske i evropske umetnosti srazmerno kvalitetu koji poseduje – ocenio je Vasiljković, jedan od autora likovnih kritika koje su se našle u pratećem katalogu izložbe, uz zaključak da Ulardžićevo slikarstvo šalje opominjući apel o tome da u humanističkom smislu još uvek nismo dosegli onaj nivo koji je dosegao razvoj tehnologije.

IMG_20240615_120035

“Čovek je otišao na Mesec, ali je u suštini ostao problem kako da se ljudsko biće stvarno humanizuje i pokaže šta ljudsko biće treba da bude. Na to nas opominje veliko stikarstvo Dejana Ulardžića”, rekao je Vasiljković.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *