Press "Enter" to skip to content

Održana tribina „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“

Pitate se kako možete da utoplite svoje domove, sačuvate kućni budžet i poboljšate kvalitet vazduha u vašem gradu?

Tribina 1

Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa projektom „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), uz podršku Svetske banke i Banke Poštanska štedionica, pokreću nacionalnu kampanju pod nazivom “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh”, u okviru koje će održati seriju od deset tribina širom Republike Srbije, među kojima je i Valjevo.

Ministarstvo rudarstva i energetike, kroz program Vlade Srbije, dodeljuje subvencije za mere energetske efikasnosti u iznosu do 50% za primenu maksimalno dve pojedinačne mere (npr: zamena prozora i ugradnja kotla na gas), odnosno do 65% za primenu paketa mera (npr: zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotao na biomasu i solarni paneli). Uz pomoć i podršku USAID-og projekta “Bolja energija”, takođe se radi i na uspostavi održivih mehanizama finansiranja za energetsku sanaciju stambenih zgrada i osnivanja Energetskih info centara za građane širom Srbije.

Tribina 2

Građani Valjeva su na današnjoj tribini imali priliku da od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, Banke Poštanske štedionice i USAID-og projekta „Bolja energija“, dobiju sve potrebne informacije kako da se prijave za aktuelne subvencije, koje se dodeljuju u cilju rekonstrukcije i unapređivanja energetske efkasnosti stambenih objekata.

“U tom procesu koji je definisan kao strateški cilj države Srbije, izuzetno je bitno da građani shvate svoju ulogu i dobiju tačne i pravovremene informacije o programima podrške koju država pruža kao što su subvencije ili podrška ugroženim kategorijama stanovništva. Bitno je da građani dobiju i digitalne alate koji im mogu pomoći da donesu informisanu odluku za koje od energetskih mjera treba da se odluče kao i o dostupnim finansijskim mehanizmima kao što su krediti za fizička lica, stambene zajednice i slično, koji im mogu pomoći da zatvore finansijsku konstrukciju projekata energetske efikasnosti. Direktna komunikacija u formi javnih tribina, koju projekat USAID “Bolja energija” realizuje sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Svetskom bankom i Bankom Poštanska štedionica u deset gradova u Srbiji otvara prostor građanima da kroz dijalog na licu mesta dobiju odgovore na pitanja koja imaju”, naglasila je Lena Bratić ispred projekta „Bolja energija“.

Zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva Viktor Mićić je poželeo dobrodošlicu prisutnima i preneo iskustva građana Valjeva koji su učestovali u merama energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

„U ime domaćina želim svima dobrodošlicu, nadam se da ćete danas videti neke korisne stvari, da ćete imati priliku da primenite neke od ovih mera u svojim domaćinstvima ili stambenim zajednicama. Budući da sam predsednik Komisije za mere energetske efikasnosti, mogao bih u nekoliko reči da prenesem iskustva ljudi koji su koristili mere. Dakle, na prvom mestu je ušteda energije kroz mere izolacije, ugradnje fasada i ugradnje stolarije, koja je energetski pogodna, jer daje rezultate na uštedi. Sa druge strane, tu imamo i mere koje su nama posebno interesantne u Valjevu za smanjenje emisije štetnih gasova, budući da je Valjevo jedan od zagađenijih gradova i da Gradska uprava u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike pokušava da reši ovaj problem, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i kako bi uspeli da obezbedimo čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu. Na trećem mestu su naravno obnovljivi izvori energije, odnosno solarni paneli i solarni kolektori“, naglasio je između ostalog Mićić.

Ispred Ministarstva rudarstva i energetike prisutnima se obratio Milan Macura, savetnik ministra.

Tribina 12

„Želim prvenstveno da se zahvalim našim kolegama iz USAID-a što su nam pomogli da obiđemo već tri grada, imamo još sedam nakon Valjeva, ali i da se zahvalim našim domaćinima, gradu Valjevu, koji je jedan od pionira energetske efikanosti i od prvog dana učestvuje sa nama na svim javnim pozivima. Do sada je Ministarstvo rudarstva i energetike i Valjevo uložilo preko 130 miliona dinara u mere energetske efikasnosti. Sanirali smo tri javna objekta i preko 300 domaćinstava. Koliko imam informaciju, na poslednjem javnom pozivu se prijavilo negde oko 250 građana, trenutno su komisije na terenu i očekujemo u narednom periodu prve ugovore“, rekao je Macura.

Tribina 3

Ovaj projekat je podržan i finansiran iz zajma Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara i sprovodi se u cilju unapređenja energetske efikasnosti i održivog grejanja domaćinstava. Banka Poštanska štedionica kreirala je kreditne linije za energetsku efikasnost, namenjenu fizičkim licima. Na taj način pomaže značajnom broju domaćinstava da ostvare planiranu investiciju u energetsku obnovu doma i stvore preduslove za dugoročnu uštedu energije i smanjenje troškova. Na temelju uspešne realizacije pomenute kreditne linije nastao je i novi proizvod Banke, jedinstven na domaćem tržištu, namenjen finansiranju stambenih zajednica. Njegov cilj je da pomogne stanarima da unaprede svojstva zgrade i poboljšaju uslove života i kulturu stanovanja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *