Press "Enter" to skip to content

Odata počast hrabrom vojniku Stojadinu Mirkoviću

Polaganjem cveća i odavanjem počasti ispred biste Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama, danas je obeležena 31. godišnjica pogibije ovog našeg vojnika, koji je kao devetnaestogodišnjak stradao u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara. Porodica Stojadina Mirkovića i njegova majka Anka, sa direktorkom škole u Donjim Leskovicama, Natašom Tadić Đuković, i ove godine organizovala je pomen i nastavljaju da čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan “Sinđelićem podno Povlena”.

Stojadin-Mirkovic-2-1024x576-1

U ime Grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković, a počast hrabrom vojniku polaganjem venaca odali su i predstavnici valjevske Kasarne “Vojvoda Živojin Mišić”, “Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca”, kaoi matične škole u Donjim Leskovicama.

Stojadin-Mirkovic-1-620x330-1

Stojadin Mirković je braneći vojni magacin, poginuo sa majorom Milanom Tepićem. Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine, major Milan Tepić je suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske, koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

Stojadin-Mirkovic-3-864x576-1

Spomen bista Stojadinu Mirkoviću, rad akademskog vajara Nemanje Radojičića, podignuta je 2013. godine u OŠ “Milan Marković” u Mirkovićevim rodnim Donjim Leskovicama. U prostorijama škole iste godine otvorena je i Spomen soba ovom hrabrom vojniku, čije se junaštvo pamti.

Skupština grada Valjeva odlučila je 2019. godine da se Stojadinu Mirkoviću, prema tadsašnjem predlogu, podigne spomenik u parku Vide Jocić na Jadru u Valjevu. Predlog je došao na inicijativu socijalista, a bio je podržan i od tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vulina. Spomenik Stojadinu Mirkoviću još uvek nije podignut. U Valjevu za sada postoji samo ulica u valjevskom naselju Popare koja nosi ime ovog hrabrog i odvažnog junaka.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *