Press "Enter" to skip to content

Obeleženo 95 godina postojanja FK Železničar

Fudbalski klub Železničar obeležio je ovog vikenda izuzetno vredan jubilej – 95 godina postojanja. Proslavu je uveličao nekadašnji veliki rival, prvoligaš Jedinstvo iz Uba, koji je odigrao prijateljsku utakmicu sa domaćim timom, kao i proslavljeni ubski i srpski fudbaler Nemanja Matić.
95-godina-3
Pred početak utakmice predsednik Železničara Vladimir Milić uručio je Nemanji Matiću uramljenu fotografiju sa dečacima iz Željine škole fudbala, dok je Matić uzvratio rođendanskom čestitkom – poveljom FK Jedinstvo. Susret, u kome je rezultat bio sasvim u drugom planu, završen je bez golova.
95-godina-2
Miloš Rakić, direktor Omladinske škole fudbala i član Izvršnog odbora FK Železničar istakao je da Nemanja Matić i Jedinstvo imaju puno sluha za saradnju dva kluba, za koju očekuje da će doneti puno dobroga. O aktuelnom trenutku Železničara, koji posle velike krize pokušava da sa novom upravom vrati nekadašnji rejting, kaže:
– Za kratko vreme promenilo se mnogo toga. Izmirili smo ogromna dugovanja i formirali seniorsku ekipu sa preko 80 odsto Lajkovčana, što nam je bio i cilj – da konačno Lajkovčani igraju u Železničaru. Obnovili smo rad Omladinske škole, u kojoj imamo 70 momaka i pet trenera, a radimo na tome da formiramo takmičarske generacije koje nam nedostaju. Za vek postojanja Želju vidim u Srpskoj ligi, sa potpuno formiranom Omladinskom školom, sa kompletnom infrastrukturom koja podrazumeva rekonstrukciju pomoćnog terena i izgradnju terena sa veštačkom travom.
Proslavi Železničara prisustvovali su i predstavnici Fudbalskog saveza Regiona zapadna Srbija, koji su uručili plaketu svoje organizacije povodom 95 godina postojanja najstarijeg lajkovačkog fudbalskog kolektiva.
Fudbalski klub Železničar osnovali su decembra 1927. godine radnici železničke Ložionice. Najveći uspeh ostvaren je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina 20. veka, kada se Želja prvo plasirao u Srpsku ligu, zatim u Drugu saveznu ligu. Kasnije je Železničar dugo igrao Srpsku ligu, a poslednje dve sezone je član Kolubarsko-mačvanske zone. S obzirom na činjenicu da je prošle sezone jedva izborio opstanak i da se klub nalazio u velikoj krizi, okupili su se mnogi kojima je Želja na srcu i sredinom godine formirali novu upravu, sa ciljem da klubu sa velikom i lepom tradicijom vrate nekadašnji sjaj.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *