Press "Enter" to skip to content

Obeležena godišnjica oslobođenja Valjeva

U organizaciji gradskog odbora SUBNOR-a Valjevo danas su položeni venci i cveće u Spomen parku na Petom puku, gde počivaju borci poginuli u borbama za oslobođenje grada Valjeva 1944. godine. Poginulima, poštu su odali borci i članovi porodica boraca Prve proleterske, Šeste ličke narodnooslobodilačke udarne brigade, Krajiške brigade iz Beograda, jedinica koje su učestvovale u oslobađanju Valjeva pre tačno 76. godina, kao i delegacije SUBNOR –a republičkog, gradskog i opština Kolubarskog okruga, delegacije grada Valjeva, Vojske Srbije, MUP-a i boračkih organizacija Beograda, Užica, Požege, Sevojna, Kosjerića, Bogatića, Prijepolja i Nove Varoši.

Valjevo

Pre početka svečanosti služen je parastos poginulima u ratu za slobodu.

Rajko Milinković, predsednik Gradskog odbora je između ostalog istakao da će za sve iz SUBNOR-a, 15. septembar uvek biti Dan Valjeva. On je evocirao uspomene na učešće valjevskih jedinica u ratu i borbe za oslobođenje Valjeva 1944. godine. Podsetio je da je tokom Drugog svetskog rata iz valjevskog kraja poginulo 2790 boraca, a da je 18 narodnih heroja dao ovaj kraj. „To je veliki doprinos slobodarskog Valjeva borbi protiv okupatora, kao što je to bilo i u svim prethodnim oslobodilačkim ratovima. Iz istorije se ne može izbrisati doprinos naroda Srbije u Drugom svetskom ratu na uništavanju fašizma oružanom borbom sa drugim državama i narodima sveta, koji se danas ponose što su dali svoj doprinos na slamanju fašizma. Ako se u našoj sadašnjoj ili budućoj istoriji pojavi generacija Srba, koja odluči da kleči da bi umilostivila zlo, to bi verovatno bio kraj onoga što je naš narod do sada bio. Ako želimo da sačuvamo dostojanstvo i snagu naše jačine moramo sačuvati osnovne moralne vrednosti, kao što je istina, sloboda, prava i ljudska solidarnost. Sloboda je osvojena sa ovim palim žrtvama i neka nas humke širom naše zemlje stalno opominju na zločine koje okupator donosi jednom narodu koji brani svoju slobodu “, poručio je na današnjoj svečanosti Milinković.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, čestitao je prisutnima 15. septembar koji je kako je istakao značajan datum u istoriji naše države, zemlje i našeg grada.

„Na današnji dan odigrali su se važni događaji u Prvom i Drugom svetskom ratu koji su odredili pravac razvoja naše zemlje. Od ove godine ustanovljen je novi državni praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front. Ovaj praznik će zajedno obeležavati Srbija i Republika Srpska ujedinjujući sve Srbe u negovanju istorije i negovanju uspomena na sve ratove koje je naš narod vodio. Nama mladima ne preostaje ništa drugo nego da sledimo primer naših predaka u svakodnevnim životnim borbama. Hvala vam i još jednom čestitam 15. septembar“, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Borac Prve proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade, koja je učestvovala u borbama za oslobođenje Valjeva, pukovnik avijacije Zdenko Dupančić obratio se prisutnima i istakao da grad Valjevo dostojno obeležava godišnjicu slobode. Dupančić je dao slikovit prikaz svojih sećanja na događaje iz davne 1944. godine.

Na kraju svečanosti, dodeljene su plakete: gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, komandantu Drugog centra za obuku kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ pukovniku Zoranu Smiljaniću i predstavnicima SUBNOR – a koji su prisustvovali obeležavanju Dana oslobođenja Valjeva.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *