Press "Enter" to skip to content

OBELEŽEN SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI – AKCIJOM I DODELOM PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVAOCIMA

Povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u našem gradu organizovane su dve aktivnosti, najpre akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama lovačkog društva “Braća Nedić” u organizaciji UDDK “Policajac 2004”, a potom i dodela priznanja za višestruke davaoce odnosno one koji su dali krv više od 35 puta!

IMG_20240614_112351

“Danas imamo jednu od najvećih akcija tokom godine koju organizuje Udrženje “Policajac 2004” i baš na ovaj jubilej mi uvodimo jednu novu praksu, a to je da povodom 14. juna obeležimo njihov lični uspeh, a i uspeh zajednice, da su 35. puta dali krv. Akcija Udrženja “Policajac 2004” je 34. akcija ove godine i želimo da podelimo sa vama da u odnosu na prošlu godinu do ove akcije smo prikupili značajno više jedinica krvi nego prošle godine. Prošle godine 1299, ove godine 1364. Imamo solidan rast, imamo sve veći broj dobrojnih davalca kojima dugujemo ogromnu zahvalnost za sve organizacione uspehe Crvenog krsta Valjevo. Odlučili smo se da dva puta godišnje ukazujemo pažnju davaocima, 14. juna sve koji su dali 35 puta i više, a pred novu godinu, novogodišnji koktel za one koji su dali 50, 75 i 100 puta krv, tako da dva puta godišnje ukazujemo pažnju na najhumanijim predstavnicima naše sredine. Ove godine imamo prvu akciju na Divčibarama, imamo 76 akcija ukupno u odnosu na 70 prošle godine. bilo koji Bodatak da uzmete Valjevo raste i porodica humanih ljudi je sve veća”, poručio je ovom prilikom sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić, a na pitanje na koji način, s obzorom na konstantan rast broja akcija i prikupljenih jedinica krvi, uspevaju da podstiču sugrađane na davalaštvo, kaže da je zadržavanje davalaca jedan od velikih izazova za svaku organizaciju Crvenog krsta.

IMG_20240614_105147

“Mi imamo sprovedeno istraživanje zadovoljstva dobrovoljnih davalaca, ono nam je dobar reper kako da postupamo u budućnosti, ali ono što je jako važno je i razgovor na svakoj akciji i pokušavamo da dođemo do svega onoga što je dobro I da minimiziramo ono što im smeta i čini njihovo davanje krvi nelagodnijim, tako da i taj mali prostor koji imamo trudimo se da bude što bolji i ovaj znak pažnje koji ukazujemo, mislim da su to sve iskazi našeg dubokog poštovanja za ono što rade. Raste nam broj mladih, to je odličan stvar, zato što razumemo da je jedino solidarna zajednica – srećna zajednica. Respektabilno je kad neko da stoti put krv, to je za svako poštovanje, ali ako imamo 15 koji su dali po 10 puta, to je 15 jedinica krvi. Mi se bavimo time, da oni davaoci koji su dugo u davalaštvu motivišu nove, mlade ljude da pomognu i da budu deo tih 3% najhumanijih u svakoj sredini”, poručio je Tomić.

Mile Mašković iz Instituta za transfuziju krvi Srbije pozvao je sve građane Valjeva da pogotovo u letnjem period kada su smanjene reserve krvi dođu i dobrovoljno daju krv svakog utorka u prostorijama Crvenog krsta od 9 do 15 sati, jer kako kaže, to u ovom periodu godine mnogo znači kako bi se podmirile sve operacije i svi programi u bolnicama širom Srbije.

IMG_20240614_112355

“Želeo bih da se zahvalim u udruženju “Policajac 2004” sa kojim imamo jako lepo saradnju, dva puta godišnje u Valjevu organizujemo akcije sa pripadnicima MUP-a gde je jako veliki odziv, svaki put se odazove 100 do 150 davaoca. Na prošloj akciji početkom godine krv je dalo njih 142. Nama je struktura davalaca između 30 i 50 godina. Mi radimo na tome da podmladimo te davaoce time što držimo predavanje u srednjim školama, dva puta godišnje u prvom i drugom polugodištu u svim srednjim školama u Valjevu, da informišemo sve učenike, zbog čega je dobro davati krv, koliko je to bitno za njih, koliko je to bitno za one koji tu krv treba da prime i naravno bez te krvi ne može da se održi ni jedna operacija”, poručio je Mile Mašković.

Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi “Policajac 2004” formirano je u januaru 2004. godine i tokom ove dve decenije prikupili su preko 7.000 jedinica krvi. Udruženje pravi dve tradicionalne akcije, jedna u januaru na dan osnivanja Udruženja, a druga u sklopu Svetskog dana davalaštva krvi, kao i dana Ministarstva unutrašnjih poslova, podsetio je predsednik udruženja Predrag Milovanović.

IMG_20240614_113142

“Udruženje se trudi da u davalaštvo uvede i nove, mlade kolege koji pristižu naše redove. Takođe, tu su i penzionisani radici MUPa, kao i radnici Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike Valjevo. Zvaničan broj članova koje udruženje broji je oko 130, ali taj broj je daleko veći. Akcije prate i radnici KPZ koji nisu registrovani članovi udruženja, kao i brojni građani”, naveo je Milovanović i dodao da bi trebalo da se poradi na podršci davaocima krvi, da imaju prioritet prilikom pregleda kod lekara i neke druge benefite, koje svakako zasluju.

Broj prikupljenih jedinica krvi u Valjevu iz godine u godinu beleži stabilan rast, pa je tako 2022.. godine prikupljeno 1265 jedinica, naradene 1299, a ove godine 1364. Kao vid zahvalnosti davaocima za njihovu humanist Crveni krst upriličio je u sali Višeg javnog tužilaštva dodelu priznanja višestrukim davaocima, sa idejom da ustale praksu da najmanje dva puta godišnje nagrade dobrovoljne davaoce krvi.

Potpredsednik Crvenog krsta Srbije i predsednik Crvenog krsta Valjevo dr Milutin Mihajlović pozdravio je tom prilikom nagrađene davaoce, njih 36 koji su više od 35 puta dali krvi, zahvalio im na humanosti koji pokazuju, uz napomenu da je njihova krv pomogla mnogim trudnicama da iznesu trudnoću, mnogim bebama da naprave prve korake, spasla život ljudima koji su doživeli saobraćajne nesreće i mnogim drugima.

“Danas je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i obeležava se jubilarni, 20. put u celom svetu. Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine donela odluku da se usvoji deklaracija kojom će se izraziti zahvalnost svim davacima krvi u svetu za njihov značaj i doprinos za zdravlje i spašavanje života mnogih ljudi. Mi smo danas svedoci da ova sredina ima dobro dobrovoljno davalaštvo krvi. Zahvaljući tome mi imamo stabilne rezerve u našoj bolnici i svi naši stanovnici u Valjevu i Kolubarskom okrugu su zbrinuti. Da se podsetimo da je sa ovog područja i prvi dobrovoljni davalac krvi u Srbiji, Budimir Gajić, čiji spomenik krasi dvorište Crvenog krsta u Ljigu, tako da ovo područje ima tradiciju koja se nastavlja da živi i dalje”, podsetio je Mihajlović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *