Press "Enter" to skip to content

Obeležen Dan slepih i slabovidih osoba

Radionicom psihosocijalne podrške, Udruženje slabovidih i slepih grada Valjeva obeležilo je 15. oktobar – Svetski dan slepih i slabovidih osoba (Dan belog štapa).

Udruzenje-slepih-i-slepovidih-3-864x576-1

Predsednik udruženja Milan Đurić rekao je da je 15. oktobar samo jedan datum koji obeležavaju, skrećući pažnju javnosti na život slepih i slabovidih osoba, ali da su problemi svakodnevni.

“Samostalno kretanje slepih i slabovidih osoba na području grada Valjeva je u stagnaciji. Neki od bitnih razloga za to su: veliki broj vozila na ulicama, arhitektonske barijere, pandemija i brz tempo savremenog života koji osobe sa invaliditetom ne mogu da isprate. Naši problemi su sve složeniji i sve ih je teže rešavati. Ali, o njima se stalno mora govoriti i raditi na tome da se kvalitet života osoba sa invaliditetom menja podizanjem nivoa svesti, aktivnim učestvovanjem u društvenim aktivnostima, apelovanjem na društvenu zajednicu, institucije i organizacije da imaju sluha i razumevanja za rešavanje arhitektonskih prepreka i svih drugih pitanja. Kao udruženje trudimo se da se problemi članova reše na nivou porodice, udruženja, zajednice, institucija… Imamo komunikaciju sa Gradom, koja može biti šira i dublja u smislu da budemo uključeni u aktivnosti vezane za adaptaciju prostora i urbanističko uređenje, kako bi to bilo adekvatno rešeno i za populaciju slepih i slabovidih”, istakao je Milan Đurić.

Udruženje je uputilo apel Gradskoj upravi da bude aktivirano zvučno obaveštenje za prelazak ulice na semaforima kod zgrade Pošte, koje duže vreme ne funkcioniše, te se nadaju da će to uskoro biti popravljeno.

Udruzenje-slepih-i-slepovidih-1-864x576-1
Milan Đurić, predsednik Udruženja slabovidih i slepih Valjevo

Na radionicama psihosocijalne podrške razgovara se o životnim pitanjima, ličnim problemima, interesovanjima i emocijama.

“Često se dešava da ljudi imaju problem, ali ga nisu dovoljno svesni, ili ne mogu da ga definišu. Uz učešće psihologa i zajedničkim razgovorom, pomažemo da bolje sagledaju i razumeju svoj problem kako bi ga lakše rešili. Ponekad pružamo i pravnu podršku. Imamo i radno-okupacione radionice, u skladu sa mogućnostima i afinitetima članova, kao kreativan i praktičan rad”, kazao je je Đurić.

Nakon radnog dela obeležavanja Svetskog dana slepih i slabovidih osoba, Udruženje je proslavilo rođendan jednom od svojih članova. U toku leta radionice su organizovali u prirodi i na pojedinim turističkim lokalitetima u okolini grada, tako da se uvek trude da spoje rad i druženje.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *