Press "Enter" to skip to content

Novi moto razvoja Valjeva

“Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i energiji koju ulaže, Valjevo više nikada neće biti isto, na radost svih građana. Valjevo se menja. Uz novi pogon nemačke kompanije koji će biti otvoren u Valjevu, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, čija je izgradnja u punom jeku, ali i uz stratešku investiciju gasifikacije Valjeva, naš grad je na sigurnom putu opšteg napretka i razvoja. Valjevo je decenijama čekalo na izgradnju novih fabrika, otvaranje novih radnih mesta, gasifikaciju, rekonstrukciju Gerontološkog centra i Doma zdravlja, rekonstrukciju ulice Vuka Karadžića kao i izgradnja sportske hale”, rekla je na konferenciji za medije Jelena Nikolić Lekić, poverenik SNS-a za Valjevo, čestitajući građanima Valjeva, Republike Srbije i Republike Srpske, kao i svim Srbima širom sveta, državni praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Na konferenciji za novinare govorio je i šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Valjeva Radoica Rstić, koji se osvrnuo na rad i učinak novog lokalnog parlamenta za godinu dana od njegovog konstituisanja, izbora novog gradonačelnika i nove izvršne vlasti. 

SNS-4
Sa konferencije za medije SNS-a u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Poverenik SNS-a za Valjevo Jelena Nikolić Lekić kazala je da na današnji praznik, u ime Gradskog odbora Srpske napredne stranke Valjevo, izražava veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na svemu što čini za naš grad.

“Valjevo je dobilo istorijsku šansu za napredak i zato kažemo da Valjevo više nikada neće biti isto, na radost svih građana. Zato moramo biti jedinstveni sa istim ciljem, a to je napredak i razvoj našeg Valjeva, bolji i kvalitetniji život svih Valjevaca, bolji i kvalitetniji život sve naše dece. Danas više nego ikada moramo nastaviti da radimo ono u šta verujemo, za snažno Valjevo, za snažnu Srbiju, za jedinu zemlju koju nazivamo otadžbinom”, rekla je Nikolić Lekić.

Naglasila je da građane Valjeva u godinama koje dolaze, zahvaljujući novim investicijama, čeka sigurna budućnost, što jasno govori o politici SNS zahvaljujući kojoj Valjevo užurbano ide napred. Kako je istakla, to Valjevci znaju i cene, i to su pokazali na prošlogodišnjim izborima dajući SNS-u ogromnu podršku i to će pokazati na narednim izborima.

“Imamo puno razloga da budemo ponosni na svoju istoriju, ali u svakom trenutku moramo biti posvećeni napretku i investiranju u budućnost. Danas nam je jedinstvo potrebnije više nego ikada. Danas kada Srbija užurbano ide napred, u susret novim velikim projektima, novim investicijama, bolnicama, školama, vrtićima, fabrikama, otvaranju novih radnih mesta. Kada smo nakon više decenija konačno dobili moderne autoputeve koji nas spajaju sa svetom i kada planiramo da radimo i gradimo još više i bolje. U Srbiji koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić građani osećaju stabilnost, ekonomski prosperitet i iz godine u godinu sve viši standard. Posle više decenija građani se osećaju dostojni pristojnog života i uvaženi u regionu i u svetu. Zahvaljujući mudroj i odgovornoj politici koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, Srbija je danas veliko gradilište. Cenjena više nego ikada, jedina zemlja u regionu koja je svojim građanima omogućila četiri vrste vakcina misleći pre svega na zdravlje svih građana Srbije”,  kazala je Jelena Nikolić Lekić.

SNS-3
Sa konferencije za medije SNS-a u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić rekao je da je za proteklih 12 meseci održano 13 radnih sednica Skupštine grada, na kojima je usvojeno 259 tačaka dnevnog reda, koje su sve u interesu građana Valjeva. Naglasio je da su među njima odluke od strateškog značaja za grad, poput usvajenog Generalnog urbanističkog plana za Valjevo, pribavljanje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojinu grada za potrebe nove industrijske zone i njeno proširenje.

“Na poslednjoj Skupštini grada katastarska opština Popučke u iznosu od 35 hektara pripojena je katastarskoj opštini Valjevo. Sada sledi i početak izmena i Plana generalne regulacije Privredna zona. To su veoma važne odluke za građane Valjeva, jer ti planski dokumenti koje smo već usvojili i pokrenuli izrade, i koji će još u narednih nekoliko sednica do Nove godine biti usvojeni, su nešto što će biti novi moto razvoja grada Valjeva”, najavio je Rstić.

Napomenuo je da je za godinu dana bilo teških sednica, koje su trajale po 10 i 12 časova, da je bilo raznih pokušaja opstrukcije i zloupotreba Poslovnika, produženja trajanja sednica, skretanja pažnje sa važnih tema.

SNS-1
Sa konferencije za medije SNS-a u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Rstić je govorio i o “značajnom delu” ispunjenih predizbornih obećanja SNS-a koje građani Valjeva mogu već da vide za godinu dana novog skupštinskog saziva.

“Privredna zona u kojoj je već najavljen dolazak dva nemačka investitora je jedno od predizbornih obećanja SNS. Gde god se okrenete dans u Valjevu je gradilište. Ako pogledate Gerontološki centar, nastavljeni su radovi. Ako krenete ka centru grada, videćete da se rekonstruiše Ulica Vuka Karadžića. Ka Beogradu videćete kako se ubrzano gradi brza saobraćajnica i kako se grad Valjevo povezuje sa auto-putem Miloš Veliki. Kada dođete u novu Privrednu zonu vidite radove na tamošnjoj infrastrukturi, na izgradnji puta kroz Privrednu zonu, sve ono što je potrebno za investitore i nova radna mesta. Privredna zona je novi moto razvoja Valjeva”, istakako je Rstić.

On je pohvalio gradonačelnika Valjeva i njegov tim da su zaista pokazali izuzetnu energiju i posvećenost svom poslu.

“Nakon prošlogodišnjih izbora na čelo grada došli su potpuno novi, mladi ljudi sa puno energije. Trebalo im je malo i vremena da se upoznaju, ali su pokazali izuzetnu efikasnost. Jako su se brzo uklopili i veoma su brzo shvatili potrebe građana. Sve ono što gradonačelnik i njegov tim rade zajedno sa predesednikom Vučićem, a što je od strateškog interesa za Valjevo, Skupština grada to prati i usvaja ta dokumenta, brzo i efikasno. Do kraja godine ćemo imati još nekoliko skupštinskih zasedanja, imaćemo sednice i po hitnom postupku. Bilo koji starteški plan koji treba da se usvoji, a koji je preduslov i za dovođenje investitora i za razvoj grada biće po hitnom postupku usvojen u Skupštini grada Valjeva”, istakao je šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić.

SNS-2
Sa konferencije za medije SNS-a u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Na novinarsko pitanje da pojasni šta je konkretno mislio kada je na poslednjoj skupštinskoj sednici rekao da rad aktuelne vlasti u lokalnoj samoupravi prilično opstruiraju “politički spavači” iz SPS-a i DS-a koji su u Gradskoj upravi, Rstić je kazao da je sve što je urađeno za prethodnih godinu dana mogli biti urađeno još brže “ako bi Gradska uprava malo brže pratila gradonačelnika i ono što on od njih očekuje i traži”.

“Imali smo saznanja da se određena dokumenta zadržavaju na određenim odeljenjima, da papir iz jedne u drugu kancelariju putuje po 10 dana, da se izmišljaju neke birokratske prepreke kako bi se to zaustavila. Nisam baš 100% siguran da se svi u Gradskoj upravi raduju ovome što danas radi SNS u Valjevu i što će raditi i graditi u narednom periodu u gradu. Ne raduju se svi. Nije to svima u interesu i na sve moguće načine pokušavaju to da opstruiraju. Raspisan je konkurs za izbor načelnika Gradske uprave i od njega očekujemo da Uprava bude što efikasnija i da prati i gradonačelnika i izvršnu vlast”, odgovorio je Rstić.

Rstić je na konferenciji za medije bio upitan i da prokomentariše polemiku koja se potegla na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta da je u industrijskoj zoni bez građevinske dozvole valjevska  firma “Rover” izgradila objekat na zemljištu koje je u vlasništvu grada, kao i da objasni kako je to moguće.

“Radi se o firmi koja je pretrpela katastrofalan požar zejedno sa kompanijom “Samedi”. Ono što sam na skupštinskoj sednici saznao je da je sagrađena nova hala te firme, ali sam istovremeno saznao i da je protiv vlasnika i onoga ko je to uradio, podneta krivična prijava. Da li je ta krivična prijava podneta na vreme, da li je mogla biti podneta ranije, da li je neko mogao to osujetiti, da li je neko možda trebalo da izda građevinsku dozvolu ranije…? To je poslovni objekat koji je zapošljavao i koji će zaposliti neke ljude, koji je imao požar i izgoreo. Možda bih ja to pogledao sa druge strane i postavio pitanje zašto neko tom privredniku nije izdao građevinsku dozvolu odmah na vreme. To su te biroktatske prepreke o kojima sam govorio. Lako je podneti krivičnu prijavu i srušiti. Zašto nismo tom privredniku izdali građevinsku dozvolu na vreme da on sagradi fabriku i vrati te radnike na posao? Zašto da sačekamo da neko sagradi objekat, pa da onda protiv njega podnosemo krivičnu prijavu? Dajte da zaustavimo gradnju odmah dok je na temelju. Ali, zašto pre toga da mu ne pomognemo, da mu izdamo građevinsku dozvolu”, kazao je na pitanje Rstić.

Na novinarsko pitanje da li je Srpska napreda stranka u Valjevu “Odbor” ili “Povereništvo”, Jelena Nikolić Lekić je pojasnila da SNS kao velika i vrlo organizovana politička organizacija poštuje svoj Statut i da Povereništvo u Valjevu funkcioniše apsolutno bez ikakvih problema u kontinuitetu dok se ne steknu uslovi za unutarstranačke izbore u svim odborima u Srbiji.

“Formalno postoji razlika između “Odbora” i “Povereništva”, ali suštinski apsolutno ne. Kao poverenik SNS-a, uslovno rečeno, imam sve ingerencije kao predsednik Gradskog odbora SNS-a”, rekla je Jelana Nikolić Lekić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *