Press "Enter" to skip to content

NBA iz ugla Aleksandra Pavlovića

U organizaciji Udruženja valjevskih sportista i Valjevske gimnazije, u Valjevu je održana tribina “NBA iz ličnog ugla”, u kojoj je učestvovao Aleksandar Pavlović, bivši profesionalac Juta Džeza, Klivlenda, Minesote, Dalasa, Nju Orleansa, Bostona i Portlanda. Pavlović je došao na poziv dr Boška Đukanovića i u jednom veoma toplom, iskrenom i za brojne posetioce tribine interesantnom razgovoru sa poznatim novinarom Vladanom Tegeltijom, se osvrnuo na svoje dugogodišnje iskustvo igranja u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Drugi pozvani učesnik tribine, Bogdan Bogdanović, aktuelni igrač Atlante zbog objektivnih razloga nije mogao da dođe ali to nije umanjilo lep doživljaj za brojne NBA poklonike koji su napunili salu Valjevske gimnazije do poslednjeg mesta.

NBA-iz-licno-ugla-Aleksandar-Pavlovic-2
Aleksandar Pavlović na tribini “NBA iz ličnog ugla” u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Sreten Pantelić

Pavlović je počeo priču o svojim počecima u Baru odakle je preko Budućnosti iz Podgorice otišao u NBA. Na draftu 2003. on je, kao devetnaestogodišnjak, izabran od strane Juta Džeza kao 19. pik ali je odmah trejdovan u Klivlend Kavalirse. Odlični krilni igrač, koji je nakon igranja u NBA, branio boje Partizana i Panatinaikosa, ne krije da mu je boravak u Klivlendu bio najlepša epizoda NBA karijere. Bio je sjajno primljen, dobio je šansu da se dokaže a imao je i sreću da radi sa Majk Melounom, tadašnjim pomoćnim trenerom Kavalirsa, a sada prvim strategom Denver Nagetsa, koji sa Jokićem juri šampionski prsten u finalnoj seriji protiv Majamija.

NBA-iz-licno-ugla-Aleksandar-Pavlovic-6
Sa tribine “NBA iz ličnog ugla” u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Sreten Pantelić

Pavlović dodaje da je bio fasciniran koliko je Meloun poznavao Srbiju, političke prilike, istoriju i mnoge druge detalje. Kaže da je odličan trener koji je shvatio šta znači imati u timu Nikolu Jokića tako da ne čude sjajni rezultati Nagetsa. Pavlović nema dilemu da je Nikola Jokić najbolji centar u istoriji NBA lige na osnovu onoga što konstantno demonstrira na terenima NBA lige poslednjih sezona.

Prema rečima Pavlovića, NBA je jedna uhodana mašinerija sa izuzetnim marketingom još uvek daleko ispred organizacije košarke i klubova u Evropi. Velika je razlika, dodaje on, u odnosu na evropsku košarku.

Da bi igrač bio spreman za snažnu kontakt igru u NBA, svako mora da bude izuzetno spreman fizički i psihički. Na pitanje jednog posetioce tribine u vezi toga, Pavlović je rekao da je rad u teretani brutalan ali da je neophodan da bi se stekla odgovarajuća mišićna masa potrebna za igranje u NBA. Takođe, on je rekao da je mnogo teže čuvati igrača u NBA nego u Evropi.

NBA-iz-licno-ugla-Aleksandar-Pavlovic-4
Sa tribine “NBA iz ličnog ugla” u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Sreten Pantelić

Na pitanje da li je tačno da je zaradio BMV igrajući basket jedan na jedan sa Lebron Džejmsom, vlasnikom ovog luksuznog automobila, Pavlović je rekao da to nije tačno već da je on taj auto kupio od Džejmsa.

Vraćajući se ponovo na Nikolu Jokića i njegove fantastične partije na NBA parketima, Pavlović se nije složio sa konstatacijom jednom posetioca de razlog što Somborac nije treći put dobio titulu najkorisnijeg igrača lige, to što je on Srbin. Baranin je dodao da je Jokić sigurno to zaslužio, ali da nema rasizma prema njemu što je Srbin. Ono što je Jokić uradio je to što je on, pored njegovih sjajnih statističkih pokazatelja, otvorio NBA vrata mnogim mladim talentovanim igračima iz Evrope u budućnosti.

Pavlović ne krije da je igranje u NBA ligi veliki izazov, da se radi neverovatno efikasnoj organizaciji koja u takmičarskom elementu traži maksimum od svakog igrača.

NBA-iz-licno-ugla-Aleksandar-Pavlovic-7
Sa tribine “NBA iz ličnog ugla” u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Sreten Pantelić

Na kraju, Pavlović nije propustio priliku da pomene i Partizan, njegovo ovogodišnje učešće u Evroligi i neverovatan ambijent koga su pristalice “crno-belih” pravile u uvek maksimalno popunjenoj Areni.

Nakon završetka tribine, Aleksandar Pavlović je bio izuzetno strpljiv sa brojnim dečacima i devojčicama koji su, pored odličnog poznavanja svih događanja u NBA ligi, želeli da od njega dobiju autogram ili da se fotografišu sa njim.

Da ne zaboravimo i odlično vođenje razgovora od strane Vladana Tegeltije koji je pravim pitanjima Pavloviću, držao maksimalnu pažnju posetilaca željnih da od bivšeg košarkaša Partizana čuju što je moguće više detalja vezanih za NBA.

NBA-iz-licno-ugla-Aleksandar-Pavlovic-8
Sa tribine “NBA iz ličnog ugla” u Valjevskoj gimnaziji / Foto: Sreten Pantelić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *