Press "Enter" to skip to content

NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije Prve osnovne škole – Anđela Ranković

Jako je važno da Valjevo upozna svoju najuspešniju decu i mlade na pravi način, a u tom novom “poznanstvu” pomaže serijal “Najbolji među najboljima” o đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola, koji su Valjevska posla započela prošle godine. Najbolji među najboljima zaslužuju posebno predstavljanje, jer biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, već da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Ovaj serijal je i prilika da se našoj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh itekako znači, jer oni su naša budućnost. Jedna od najboljih među najboljima je Anđela Ranković, đak generacije Prve osnovne škole u Valjevu.

Andela-Rankovic-Dak-generacije-Prve-osnovne-skole-2-1199x1536
Anđela Ranković – Đak generacije Prve osnovne škole

Anđela Ranković rođena je 30. jula 2008. godine. Kći Mirjane i Zlatka. Prvu osnovnu školu završila je kao učenica odeljenja VIII-4. Prvi razred upisuje 2015. godine u generaciji učiteljice Vesne Lukić, a peti razred kod odeljenskog starešine Dijane Jerinić Milić. Pored odličnog uspeha, tokom osmogodišnjeg školovanja Anđela pokazuje više talenata koje nadograđuje velikim radom i trudom. Njen najveći talenat i ljubav iskazuje prema matematici i fizici. Uz sistematičan i kontinuiran rad ostvaruje zapažene rezultate na takmičenjima.

U trećem razredu osvajila je Prvo mesto i Prvu nagradu na Opštinskom takmičenju iz matematike, što je u tom uzrastu najviši rang takmičenja, i ostvarila je zapažene rezultate na međunarodnom takmičenju “Kengur bez granica”. U četvrtom razredubila je prvonagrađena na Opštinskom takmičenju i osvojila je Treću nagradu na Okružnom takmičenju iz matematike. U istoj godini dobla je priznanje na međunarodnom takmičenju “Kengur bez granica”. Kao član ekipe škole za ljubitelje matematike “Integral” dobila je priznanje Podužnice matematičara Valjevo za uspešno učešće i odlične rezultate u radu škole “Integral” u toj školskoj godini. U petom razredu osvajila je Drugu nagradu na Opštinskom i Okružnom takmičenju iz matematike. U šestom razredu ostvarila je najbolje rezultate, osvojila je Prvo mesto i Prvu nagradu na Opštinskom i Okružnom takmičenju iz fizike sa maksimalnim brojem bodova, što joj je omogućilo plasiranje na državno takmičenje, nakojem je dobila pohvalu za postignute rezultate. U istom razredu ostvaril je izuzetene rezultate iz matematike, na Opštinskom je osvajila Drugu nagradu, dok je na Okružnom bila prva iz matematike, čime je izborila plasman na državno takmičenje. U osmom razredu je iz matematike bila prvonagrađena na Opštinskom i dobija pohvalu na Okružnom taklmičenju. Zapažen rezultat postiže i na Opštinskom takmičenju iz srpskog jezika, a osvaja i Treće mesto na Opštinskom takmičenju iz geografije.

“Aktivno učestvuje u vannastavnim aktivnostima u okviru Dana škole i školskog parlamenta. Pored školskih obaveza od prvog do sedmog razreda Anđela je bila deao tima škole modernog plesa “Studija M” iz Valjeva, sa kojim svake godine učestvuje na raznim festivalima i kulturnim manifestacijama kao što su “Tešnjarske večeri”. Od 2014. godine polaznik je škole stranih jezika “Lingva” iz Valjeva, koju svake godine završava sa najvišđim ocenama. Anđela se bavi sportom rekreativno bez ostvarenih takmičarskih rezultata. Pored svih obaveza, Anđela je veoma posvećena porodici, svom malađem bratu Aleksi, kućnim ljubimcima za koje uvek ima vremena. Jako je odgovorna, požrtvovana i svestrana, vrlo izraženih stavova koje intezivno iotvoreno izražava. Voli i želi da bude među najboljima i svojm trudom teži ka tome. Tokom osmogodišnjeg školovanja stekla je mnogo znanja koje će joj pomoći u daljem školovanju koje će nastaviti u Valjevskoj gimnaziji”, navodi u opisu učenice Anđele Rsanković, razredni starešina Dijana Jerinić Milić.

Andela-Rankovic-Dak-generacije-Prve-osnovne-skole-1
Anđela Ranković – Đak generacije Prve osnovne škole

– Koliko ti znači priznanje ĐAK GENERACIJE?

Velika mi je čast biti đak generacije. Mali broj učenika se može pohvaliti baš takovom titulom. Zato i jeste tako vredna. Za mene lično veliko zadovoljstvo i velika odgovornost.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Iza svakog uspeha stoji naporan rad. Redovnim radom, spremanjem za takmičenja i željom da što više napredujem nije teško postići dobre rezultate.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju laskave titule ĐAK GENERACIJE?

Moja motivacija je oduvek bila da budem najbolja. Da budem odličan đak, da postižem zapažene rezultate na takmičenjima i da pomažem drugima. To me ispunjava i čini boljom osobom.

– Kako se među vršnjacima gleda na priznanje ĐAK GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne?

Iz mog ugla gledano, to je zaista popularna titula. Vidim i osećam veliku podršku i priznanje od svojih vršnjaka što me čini veoma zadovoljnom.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz osnovne škole?

Pamtiću zanimljive događaje na rekreativnim nastavana i ekskurzijama, kao i stečena prijateljstva. Sećaću se moje učiteljice koja mi je postavila dobre temelje za sticanje novih znanja i nastavnike koji su mi preneli dosta znanja i spremili me za buduće izazove.

– Najvažnija životna lekcija koju si naučila u školi?

Naučila sam da treba biti istrajan i uporan u ostvarivanju svojih ciljeva i težiti ka tome.

– Koju srednju školu si upisala i koji smer?

Upisala sam Valjevsku gimnaziju, specijalizovano-matematičko odeljenje. Zadovoljna sam rezultatima, na redovnom prijemnom ispitu sam imala 97,55 bodova, a za upis na specijalno-matematički smer 237,55 poena. Bila sam 7. na rang listi. Od početka školovanja moja najveća ljubav je usmerena ka matematici, tako da je odluku bilo veoma lako doneti.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Mislim da će naredni period jasno iskristalizovati šta ću upisati nakon srednje škole. Za sada imam neke vizije, ali mislim da će se one menjati u narednom periodu.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji?

Zaista bih volela da ostanem u svojoj državi jer se tu i najlepše osećam.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Poatavite sebi ciljeve. Uz rad, trud i veliku želju sve se može postići. Učite, jer ceo život se uči. A, znanje vam niko oduzeti ne može.

Andela-Rankovic-Dak-generacije-Prve-osnovne-skole-3-1008x1536
Anđela Ranković – Đak generacije Prve osnovne škole

Kao đak generacije, Anđela Ranković je od Prve osnovne škole na poklon dobila lap-top računar.

Autor serijala: Marija Petrović-Marković

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *