Press "Enter" to skip to content

NA TERENIMA KK “DODIR PRIRODE” ODRŽAN TURNIR U 3D STRELIČARSTVU

Danas je na terenima Konjičkog kluba “Dodir prirode” u Donjoj Grabovici a u organizaciji valjevskog Streličarskog udruženja “Vitezovi-S”, održan prijateljski 3D turnir, 12 mesta, 2 kruga 2 strele. Na turniru je učestvovalo 67 takmičara u svim kategorijama iz cele Srbije. Na stazi dužine 750m postavljeno je 12 meta gde su takmičari dva puta obišli pomenutu razdaljinu. Takmičari su podeljeni na kategorije veterana, seniora, pionira i mlađih pionira. U zavisnosti od luka kojim se gađa svaka od kategorija je imala svoje predstavnike koji su na osnovu osvojenih bodova rangirani na kraju takmičenja.

strelicarstvo-1-valjevo

Pored metnog streličarstva, koje je i Olimpijska disciplina, i streličarstva u polju, 3D streličarstvo ili maketno streličarstvo je izuzetno atraktivna disciplina i sastoji se u gađanju maketa životinja, koje su u prirodnoj veličini i takođe na nepoznatoj distanci. Ova disciplina je i najatraktivnija, jer pored toga što streličar prolazi stazu, koja u većini slučajeva ide kroz šumu, ova disciplina je i neka vrsta simulacije lova.

strelicarstvo-2-valjevo strelicarstvo-3-valjevo

Donja granica udaljenosti makete nije određena, dok je gornja, za one koji ne koriste nišan 35, a za one sa nišanom 45 metara. Bodovanje se vrši u zavisnosti od udaljenosti pogotka od vitalnih organa životinje čija se maketa gađa i boduje se sa 11, 10, 8 i 5 poena.

strelicarstvo-7-valjevo strelicarstvo-8-valjevo

Inače, streličarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju. Srpski streličari su bili presudni faktor u bici kod Velbužda 1330. godine, u kojoj je srpski kralj Stefan Dečanski porazio trupe bugarske carevine.
Po freskama iz manastira Dečani i Manasija, srpski streličari su koristili kratke lukove (oko 1 metar), koje su nosili zajedno sa strelama u posebnom tobolcu, kako bi mogli da koriste i drugo oružje. Naslednik Stefana Dečanskog, car Dušan Silni je za svoje vladavine (1331-1355) organizovao turnire u streličarstvu, a tu tradiciju je nastavio i Despot Stefan Lazarević (1403-1427), organizujući Uskršnje i Vidovdanske turnire.

Krajem 19. veka, streličarstvo se svrstava u grupu tzv “belih sportova” i biva sastavni deo drugih Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine. Nakon pojavljivanja na još tri Olimpijade (1904., 1908. i 1920.), streličarstvo je izbačeno sa programa Olimpijskih igara zbog neujednačenih i zbunjujućih pravila.

strelicarstvo-6-valjevo

Osnivanjem Međunarodne streličarske federacije (FITA) 1931. i donošenjem jedinstvenih pravila takmičenja, streličarstvo 1972. godine ponovo postaje Olimpijski sport. Streličarski savez Jugoslavije je osnovan 1965. godine, a dve godine kasnije postaje član FITA organizacije, čime je i Srbija u kontinuitetu član FITA skoro 60 godina.

Sreten Pantelić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *