Press "Enter" to skip to content

Na putu do operske scene udružene jednim lepim humanim ciljem

„Budi promena koju želiš da vidiš u svetu”, čuvena izreka Mahatma Gandija, inspirisala je našu sugrađanku, profesorku Solo pevanja u Muzičkoj školi „Živorad Grbić” Jovanu Kojić da sa svojom mladom učenicom Vanjom Štulić i profesorkom Marijom Đukić priredi koncert humanitarnog karaktera pod nazivom „Put do operske scene” koji je sinoć održan u svečanoj sali Valjevske gimnazije. Ulaz na koncert bio je besplatan, ali su brojni sugrađani koji su uživali u njihovom nastupu ostavili svoje dobrovoljne priloge koji su donirani udruženju NURDOR Srbija.

IMG_20240425_195105

“Na neki način, ovo je moja lična priča. Još kao vrlo mlada, želela sam da svojim glasom pomažem ljudima, a ta potreba me je držala i po završetku studija, naročito kada sam shvatila koliko se to malo dešava u našem društvu, nažalost. Jedan humani cilj me je udružio sa koleginicama sa fakulteta i prvi koncert ovog tipa održali smo u Novom Sadu. One imaju ispitni rok što ih je sprečilo da ovoga puta nastupe, ali su mi se na sceni pridružile sjajna profesorka klavira Marija Đukić, fenomenalan čovek i izvođač, i moja mlada učenica Vanja Štulić, sopran, koja pokazuje veliku želju za solo pevanjem, talenat i trud i odlučila sam da to podstaknem i nagradim ovim koncertom”, poručila je Jovana Kojić po završetku koncerta na kome je valjevska publika imala retku priliku da uživa u kompozicijama starih italijanskih majstora koje predstavljaju same početke solo pevanja do arija, ozbiljnih operskih dela, što, kako i sam naziv koncerta kaže, predstavlja svojevrsni „put do operske scene” kome se svi učenici solo pevanja nadaju. S obzirom da je sala Valjevske gimnazije bila puna, može se očekivati da ubuduće češće uživamo u ovakvom repertaoru, obećala je mlada profesorka uz savet publici da iako opera zvuči kompleksno, dovoljno je samo se prepustiti i uživati.

IMG_20240425_195504

Njena učenica Vanja Štulić, za samo osam meseci školovanja na odseku Solo pevanje pokazala je izuzetan talenat i već pobrala brojne nagrade na međunarodnim (dve druge) i republičkom takmičenju u Beogradu (treća nagrada). Neverovatnim darom i angažovanjem ostavila je sjajan utisak na publiku, a kako je otkrila, ljubav prema solo pevanju i negovanju ove lepe grane umetnosti okupila ih je sve na ovom koncertu.

IMG_20240425_195120

Našim mladim sugrađankama, ovom prilikom se pridružila profesorka FMU u Beogradu na Katedri za klavir, koja je kao solista i kamerni muzičar nastupala na scenama širom Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rusije, Italije, Švajcarske, Turske, a 2015. godine koncertom u Kolarčevoj zadužbini obeležila je 30 godina umetničkog rada.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *