Press "Enter" to skip to content

Na Blagovesti startuje 17. SPREG

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koroana virusa, u Valjevu se u periodu od 7. do 9. aprila u “Omni centru”, ponovo održava Sajam privrede Zapadne Srbije – SPREG. Ukupno će biti 19 velikih štandova na otvorenom i 42 štanda u hali, od čega je 6 grupnih štandova. Preliminaran broj izlagača je 135, koji dolaze iz više od 30 gradova i opštine iz cele Srbije. Na ovogodišnjem SPREG-u biće odrćan i Sajam zapošljavanja. Posle nekoliko godina, učesnik Sajam biće i Grad Valjevo, a po prvi put će se na SPREG-u predstaviti i JP “Agrorazvoj”. Tradicionlano Sajam prati i nagradna igra, a ove godine posetiocu kao glavnu nagrad mogu osvojiti eko peć. Takođe, biće organizovan akcija doniranja sredstava za akciju “Drveću za sreću”. Manifestaciju će u četvrtak 7. aprila otvoriti komercijalni direktor kompanije “Blist” Dejan Stojnić, a otvaranju će, kako je najavljeno, prisustvovati i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predsednik Opštine Mionica Boban Janković. 

Jovan-Grujic-Gatti-SPREG
Jovan Grujić, Agencija Gatti / Foto: Valjevska posla

Sedamnaesti po redu SPREG biće održan na oko  2.000 kvadrata izložbenog prostora u velikoj hali “Omni centra” i na otvorenom, dok će mala sala poslužiti za propratna dešavanja. Pored Zrenjanina, koji je tradicionalno svake godine na SPREG-u, organizovano uz podršku lokalnih samouprava, turističkih organizacija i udruženja preduzetnika izlažu i opštine iz Kolubarskog okruga: Ljig, Osečina i Mionica, kao i privredni predstavnici iz Bogatića, Priboja, Odžaka i Opštine Bač, kojoj će ovo biti prvi nastup na Sajmu.

Jovan Grujić iz Agencija Gatti, koja je organizator ove tradiocionalne privredne manifestacije, rekao je na konferenciji za medije da će program SPREG-a biti dosta prijemčiv, pre svega mladim ljudima i da će biti u bliskoj vezi sa privredom, ali i poljoprivredom.

“Trudimo se da SPREG bude promocija i prilika za afirmaciju proizvidnje, prema tome i ove godine smo se potrudili da na više od 70% štandova to budu prizvođači. Otpirlike oko 30% je ostala provreda, trgovina, usluge i drugo. Ceo izložbeni prostor na otvorenom biće najbogatiji do sada i on je posvećen poljoprivredi. Svi koji se bave poljoprivredom imaće priliku da na jednom mestu pronađu veliki broj distrbutera traktora, opreme za poljoprivrednu proizvodnju, mehanizacije, priključnih mašina, opreme za navodnjavanje, biće predstavljeni i rasadnici i cvećari”, rekao je Grujić.

Grujić je posebno naglasio da će Grad Valjevo posle nekoliko godina pauze, zvanično biti jedan od učesnika Sajma.

“Mi kao organizatori smatramo da je grad Valjevo domaćin i da u tom smislu pripada SPREG-u, t.j. SPREG pripada gradu Valjevu. Uz učešće Grada Valjeva, tu će biti i Turistička organizacija, a ove godine predstaviće se po prvi put i JP “Agrorazvoj”. S obzirom na to da nam više od 40% izlagača dolazi iz poljoprovrdne branše, “Agrorazvoj” je je prirodni pripadnik i izlagač na SPREG-u”, kazao je Jovan Grujić.

Grujić je govorio i o problemima sa kojima se Agancija Gatti susretala pripremajući se za samu organizaciju Sajma.

“Mnogo je problema bilo ove godine. Izlagači koji su želeli da učestvuju nemaju robu, nemaju šta da izlože. Lanci snabdevanja su poremećeni, čemu je doprinelo izbijanje rata u Ukrajini. Tako da i oni koji imaju svoje dobavljače iz, recimo, Kine, oni jedanostavno nemaju robe, nemaju da ispoštuju svoje distributere širom Srbije, a kamo li da izađu na Sajam. I sa repromaterijalima je veliki problem, metalska proizvodnja generalno, jer nam lima, metala, gvožđa”, skrenuo je pažnju Grujić.

Jovan-Grujic-Agnecija-Gatti-SPREG-2
Jovan Grujić, Agencija Gatti / Foto: Valjevska posla

PROPRATNI DOGAĐAJI NA SAJMU SPREG

U četvrtak, 7. aprila u 12 časova biće og+rganizovano predavanje na temu “Mogućnosti elektronske podrške uapređenju sistema bezbednosti hrane”. Predavač je prof. dr Dragiša Savić, redovni profesor i dekan Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, Univerziteta u Nišu.

Istog dana, u 13 sati biće upriličeno predstavljanje internet igre “BudžetirAJMO”, centralnog dela projekta COR Gromobran, koji je podržan sredstvima Olof Palme Centra i Vlade Švedske.

U petak, 8. aprila, od 10 do 13 časova održaće se “Sajam zapošljavanja” u saradnji i organizaciji Nacionalne službe zapošljavanja, Filijala Valjevo, gde se očekuje učešće oko dvadesetak poslodavaca.

Isti dan u 13 sati biće organizovana tribina pod nazivom “Znanje i veštine za novo vreme”, u organizaciji Akademije strukovnih studija u Valjevu.

Jovan-Grujic-Gatti-SPREG-3
Jovan Grujić na konferenciji za medije / Foto: Valjevska posla

NAGRADNA IGRA “ŠTAND ZA DRVO” I NASTAVAK AKCIJE “DRVEĆU ZA SREĆU”

Na ovogodišnjem SPREG-u posetioci će imati priliku da učestvuju u sajamskoj nagradnoj igri “Štand za drvo”. U saradnji sa komanijom “Blist” kao glavna nagrada biće dodeljena eko peć na drva, koja sa veoma niskom emisijom gasova ispunjava sve ekološke kriterijume i kao takva moće da se izvozi u inostranstvo.

Organizatori su najavili i da će na SPREG-u  biti nastavljena akcija “Drveću za sreću”, koja je pokrenuta sa Trećom osnovnom školom, a koj apodrazumeva skupljamo priloga za 110 sadnica kako bi se uredio deo školskog dvorišta i posadilo novo drveće.

Takođe, kako je najavljeno, za svaki štand izdat na Sajmu, a ima ih oko 50, organizatori SPREG-a će se potruditi da posade po jedno drvo u gradu, na adekvatnim lokacijama u gradu koje će odrediti “Agrorazoj”.

Ulazak na Sajam je besplatan, a radno vreme manifestacije je u četvrtak i petak je od 10 do 19 sati, a u subotu od 10 do 16 časova.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *