Press "Enter" to skip to content

MOMIROVIĆ: IZGRADNjOM OBILAZNICE JAČAMO EKONOMSKU PERSPEKTIVU VALjEVA

U brzu saobraćajnicu Lajkovac – Iverak ka Valjevu ulažemo nešto manje od 160 miliona evra, i već nam je dovela dva nova investitora. U narednom periodu krećemo da gradimo južnu obilaznicu oko Valjeva, što će ovom gradu omogućiti ekonomsku snagu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović koji je zajedno sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem, prisustvovao sastanku u Gradskoj upravi, gde se razgovaralo o aktuelnim i budućim projektima.

Momirovic-Valjevo-1

„Ponosan sam na ovo što radimo, i uveren da kada se završi brza saobraćajnica, zatim obilaznica oko Valjeva, kada se otvore nova radna mesta u potpunosti će se promeniti ekonomska perspektiva ovog grada“, istakao je ministar Momirović.

Momirovic-Valjevo-6

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković zahvalio se ministru na poseti i prilici da se razgovara o kapitalnim projektima koji su od velikog značaja za grad Valjevo.

Momirovic-Valjevo-5

“Izgradnja brze saobraćajnice je svakako najznačajniji projekat, ali u narednom periodu očekujemo i izgradnju još jednog važnog projekta.“, potvrdio je i gradonačelnik Valjeva.

Momirovic-Valjevo-4

Izgradnja obilaznice oko Valjeva u dužini od oko 5 kilometara planirana je u dve faze. Prvi deo obilaznice u dužini od oko 2,2 km, kojim je predviđena petlja na priključenju sa budućom brzom saobraćajnicom Lajkovac – Iverak, i drugi deo obilaznice u dužini od oko 2,8 km.sa planiranom regulacijom reke Kolubare.

Radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac su u toku. Dužina ove deonice je 18,3 km sa po dve trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat. Povezaće Valjevo sa autoputem „Miloš Veliki“ (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa autoputem „Miloš Veliki” i dalje preko Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Momirovic-Valjevo-3

Ranije, tokom dana, ministar Momirović otvorio je stručni skup „Petnica 2022“, koji će se u naredna dva dana održati u Istraživačkoj stanici Petnica kod grada Valjeva.

“Danas je predstavljen najveći ekološki projekat u istoriji ove zemlje i velike investicije u komunalnu infrastrukturu. Radi se o četiri milijarde evra investicija. Naš plan je da u naredne četiri godine izgradimo sedam hiljada kilometara kanalizacione infrastrukture i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za mene su lično ovi projekti od najvišeg prioriteta. Uveren sam da će u budućnosti, kada se mi i naša deca okrenemo i pogledamo na ovoj period, moći da se kaže, da smo ponosni šta je urađeno“, poručio je ministar Momirović.

Stručni skup „Petnica 2022“ okupio je veliki broj učesnika među kojima su bili profesori, predstavnici lokalnih samouprava i slično, a biće posvećen ekološkim projektima Vlade Republike Srbije sa posebnim akcentom na projekat „Čista Srbija“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *