Press "Enter" to skip to content

Moderna galerija za “Tešnjarske večeri”: Promocija monografije “Dragoslav Živković” i takmičenje u igri memorije na temu Ljube Popovića

U periodu trajanja “Tešnjarskih večeri”, Moderna galerija Valjevo organizuje dva događaja – predstavljanje monografija posvećene stvaralaštvu akademskog slikara Dragoslava Živkovića, grupe autora u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac i radionicu/takmičenje u igri memorije na temu Ljube Popovića.

moderna_galerija-620x330-1

U petak, 5. avgusta 2022. godine, sa početkom u 19.30 časova, u Modernoj galeriji Valjevo biće predstavljena monografija posvećene stvaralaštvu akademskog slikara Dragoslava Živkovića. Razgovor o monografiji upotpuniće izložba crteža Dragoslava Živkovića “Ljudi (od) senke”, koja je u Modernoj galeriji otvorena 21. maja i trajaće do 21. avgusta 2022. godine.

Monografija se sastoji od više segmenata. Čine je autorski tekst Dragana Jovanovića Danilova, izvodi iz tekstova književnika, likovnih kritičara i teoretičara Stojana Bogdanovića, Miodraga Pavlovića, Nebojše Bradića, Branka Kukića, Đorđa Kadijevića i drugih, poezija Miroslava Todorovića i Tomislava Mijovića inspirisana slikama Dragoslava Živkovića. Monografija sadrži detaljnu biografiju umetnika i prvi put izrađen i stručno obrađen kataloški pregled dela, autora Milene Milošević Micić.

Moderna-galerija

Urednice monografije su: Milena Milošević Micić i Dušica Živković. Monografija je objavljena 2020. godine u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac. O monografiji će govoriti Dragan Jovanović Danilov – autor teksta, Milena Milošević Micić – autor i urednik, Milan Živković – direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac i umetnik Dragoslav Živković.

Predstavljanje monografije prati projekcija dokumentarnog filma “Dragoslav Živković”, autora Miloša Jeremića u trajanju od 16:02 minuta iz 2020. godine. Autor projekta je Milena Milošević Micić, istoričarka umetnosti – muzejska savetnica Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

U nedelju, 7. avgusta, od 18 do 22 časova, biće održana radionica/takmičenje u igri memorije na temu Ljube Popovića. U oviru ove radionice deca će imati priliku da kroz igru obrate pažnju na različite periode Ljube Popovića. Ideja je da kroz ovu radionicu deci prostor Moderne galerije bude zanimljiv i primamljivo za novu posetu, hnaravnjo sa ciljem da se fokusiraju na umetničko stvaralaštvo Ljube Popovića i ujedno se zabave.

“Kroz igru i zabavu, deca podstiču svoju imaginaciju, povećavaju sposobnost slučanja, ali razvijaju i kognitivne sposobnosti, što će imati velikog uticaja i na budući razvoj. Svako od nas je u nekom periodu života igrao igre memorije. Bez obzira na to da li je u pitanju ukrštenica ili povezivanje karata, sve su to igre za koje je memorija važna. Na taj način, deca razvijaju ključne životne sposobnosti. Igra memorije može poboljšati i druge funkcije mozga, poput pažnje, koncentracije i fokusa. Igra memorije daje prostora razvoju kritičkog mišljenja i pomaže deci da obraćaju pažnju na detalje. Igra memorije može poboljšati vizuelnu percepciju. Uz mnoge igre ovog tipa, koje su fokusirane na prepoznavanje razlika ili povezivanje sličnih pojmova, deca poboljšavaju vizuelnu diskriminaciju (sposobnost razlikovanja pojmova)”, navode iz Moderne galerije u najavi ovog zanimljivog sadržaja za “Tešnjarske večeri”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *