Press "Enter" to skip to content

Mionička toplana spremna za grejnu sezonu

Predsednik opštine Mionica Boban Janković obišao je mioničku toplanu na biomasu koja je spremna za grejnu sezonu. Sve provere su izvršene, a građani će i ove zime imati stabilnu i efikasnu isporuku toplotne energije.

Jankovic u Toplani-1

– Naša, mionička, moderna i ekološki prihvatljiva toplana je spremna za početak grejne sezone. Građani ne treba da brinu. Potrudili smo se da i ove godine imaju stabilno grejanje. Uveliko radimo i na proširenju kapaciteta ove toplane koja se pokazala kao odlično rešenje. Troškovi su manji, a zagađenja nema – rekao je Janković.

Toplana na biomasu je puštena u rad 2019. godine i prva je toplana u Srbiji ovakvog tipa. Kao energent koristi drvnu sečku, a za ovu investiciju Vlada Republike Srbije opredelila je tada 138 miliona dinara. Ostvarene su velike uštede i do 14 miliona godišnje, a zagađenja zbog ekološko prihvatljivog energenta nema. Toplana trenutno greje oko 15 hiljada kvadrata, a plan je da se u narednom periodu kapaciteti prošire.

Jankovic sa decom-1

Nakon obilaska toplane Janković je sa saradnicim posetio i Osnovnu školu „Milan Rakić“ u Mionici koja je takođe priključena na toplanu.

– Uverio sam se i da su radijatori u školama topli tako da naša deca imaju najbolje uslove. Problem grejanja rešili smo i u školi u Gornjoj Toplici. Nastavljamo da ulažemo u razvoj Mionice. Čeka nas još mnogo važnih projekata – dodao je Janković.

Mioničku toplanu na biomasu 2021. godine posetila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović koja je tada izjavila da je Mionica primer energetske efikasnosti.

– Mionica je prva lokalna samouprava u Srbiji čija je toplana prešla na biomasu kao energent i taj korak doprineo je čistijem vazduhu, a samim tim i bolji kvalitet života. Ova toplana je napravljena po najmodernijim standardima – rekla je tada Vujović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *