Press "Enter" to skip to content

Miloš Jevtić i “ČUVARI VREMENA – Razgovori sa Vojinom Bakićem” u Peckoj

Ljubitelje pisane reči je u nedelju, 24. januara, u velikoj čitaonici Narodne biblioteke Osečina u Peckoj, okupilo predstavljanje knjige Miloša Jevtića “Čuvari vremena – Razgovori sa Vojinom Bakićem”. Ovim književnim programom Biblioteka u Osečini započela je programske aktivnosti u Peckoj u 2024. godini.

IMG_1432-1536x1024

Kroz sinoćni program iz jedne male biblioteke, kakva je Biblioteka u Peckoj, odato je dužno poštovanje jednom velikom čoveku Milošu Jevtiću, doajenu srpskog novinarstva, izuzetnom kulturnom pregaocu i obnovljena je kultura razgovora i sećanja, za koje se Miloš Jevtić od početka zalaže.

Direktorka Narodne biblioteke Osečina Ana Vasiljević, kao uvodničar, pobliže je upoznala prisutnu publiku sa likom i delom Miloša Jevtića. Pored autora, govorila je istoričarka umetnosti Marija Đurić, direktorka Moderne galerije Valjevo, koja je predstavila značaj i delo Vojina Bakića, sa posebnim osvrtom na jedno od Bakićevih dela, koje svima pristnima poznato, a reč je o Spomeniku borcima Revolucije na brdu Vidrak iznad Valjeva. Spomenik prikazuje legendarnog junaka Valjevskog partizanskog odreda Stjepana Filipovića, koji stojeći ispod vešala poziva srpski narod na ustanak.

Miloš Jevtić nije pisao samo o velikim temama, nego se bavio i zavičajnom tematikom, a voleo je i vašare. Da je to tačno, posvedočila je koleginica Tanja Petrović, koja je publici pročitala Milošev tekst o Ivskom vašaru, koji je objavljen u „Napredu“ 16. septembra 1955. godinr, a ostao je zabeležen u knjizi „Selo“, to je posebno izdanje kalendara „Valjevac“ iz 1993.

Temom čuvenog Doma zdravlja u Peckoj, u koju su dolazili pacijenti iz Srbije i regiona, bavio se i Miloš Jevtić pod nazivom „Lekar u Peckoj“. Razgovor sa prof. dr Milisavom Čutovićem, koji je priređen u „Kolubarinom“ velikom narodnom kalendaru za 2006. godinu, a reč je o tekstu iz knjige „Trase Milisava Čutovića“ u izdanju Beogreadske knjige iz 2004. Odabrana mesta iz ovog teksta pročitala je koleginica Tanja Petrović.

Predstavljanje tek objavljene knjige “Čuvaru vremena – Razgovori sa Vojinom Bakićem” uglednog, legendarnog novinara i publiciste Miloša Jevtića u Peckoj, dodalo je još jednu kariku u lancu kulture sećanja koju neguje Kolekcija “Odgovori”, baš kao i divne utiske sa događaja!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *