Press "Enter" to skip to content

„Mi nećemo stati, znamo da smo u pravu“

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ održao je još jednu konferenciju za novinare ispred glavne kapije valjevske vojne fabrike „Krušik“. Ovom sindikatu danas se pridružila i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (SSNS).

Sindikat3

Od rukovodstva fabrike traženo je da se prestane sa pritiscima na sindikalne aktiviste i da se uvaže pristupnice kojima se potvrdjuje reprezentativnost sindikata „Nezavisnost“ i ASNS u ovoj valjevskoj fabrici.

Sindikati su se povodom problema sindikalnog organizovanja u Krušiku obratili Republičkom odboru za utvrdjivanje reprezentativnosti i resornom ministarstvu, te se, kako je najavljeno, očekuju sastanci tim povodom.

Sindikat1

Pristnima su se ispred glavne kapije „Krušika“ obratili Ranaka Savić, predsednica ASNS-a i Dejan Titović, potpredsednik UGS „Nezavisnost“.

Dejan Titović je rekao da ne pristaju na rešenje „Krušika“ kojim im se oduzima reprezentativnost kao ni „na jednu veliku šikanu“ i pritisak na zaposlene članove sindikata ASNS i Nezavisnost.

Sindikat5

„Mi samo nastavljamo nešto što smo započeli prošle nedelje, drago nam je da nam se pridružio ASNS u tome, nema sumnje da će da nam se pridruže i drugi sindikati koji danas egzistiraju u „Krušiku“, samo je pitanje kada će to da se dogodi. Mi smo videli da je tendencija u „Krušiku“ upravo na tome da se sindikalna aktivnost u ovoj fabrici ugasi . Mi smo to kao primer imali u privatnim kompanijama, u državnim kompanijama ovo je prvi primer“ rekao je Titović .

On je istakao da ovoga puta ima razloga i za zadovoljstvo.

Sindikat4

„Prošle nedelje kada smo držali konferenciju za novinare ovde, rukovodstvo je zabranilo ljudima da izlaze na glavnu kapiju, mi smo sad stavili ljude na sve tri izlazne kapije iz kompanije, i sada vidimo da su pustili ljude da kao normalni gradjani izadju tamo kuda su i došli na posao“, rekao Titović.

On je najavio da dalja borba za sindikalna prava svakako predstoji i da su obavestili i dobili veliku podršku medjunarodnih sindikalnih organizacija , a tek posle sastanka sa predstavnicima vojnog ministarstva i ministrom vide će kako dalje.

Sindikat7

Ranka Savić, predsednica ASNS-a, sindikata čija je reprezentativnost u „Krušiku“, takodje, dovodena u pitanje uputila poruku zaposlenima ove fabrike.

„Nema više straha, ja sam umorna od toga da svi govore kako ne smeju, kako ih je strah. Danas ovi sindikati, sutra drugi sindikati, prekosutra pola radnika…Prema tome moramo da budemo jedinstveni i moramo da pobedimo strah i da se borimo za svoja prava“, poručila je Savić.

Donja granica za reprezentativnost sindikata u „Krušiku“je 314 pristupnica, a „Nezavisnost“ je priložio 354, a ASNS 396 pristupnice.

sindikat6

„Mi smo sve uradili po zakonu, predali dovoljan broj pristupnica a onda su počele raznorazne malverzacije. Ono što je potpuno tragično je činjenica da su na naše članove vršeni ogromni pritisci, mi smo imali situacije da su nam ljudi dolazili u naše prostorije sa suzama u očima i govorili da moraju da se iščlane iz sindikata jer im se preti otkazom i premeštanjem na drugo radno mesto“, rekla je danas u Valjevu Ranka Savić.

„Ja ne želim da zaposleni u Krušiku shvate da je ovo samo borba ova dva sindikata za reprezentativnost, ovo je borba za poštovanje zakona, za poštovanje Ustava RS, ovo je borba za jednu pravnu državu i borba ova dva sindikata za sve ono što se namenskoj industriji sprema. Prema informacijama koje ja imam sprema se privatizacija namenske industrje gde dolaze ili strani investitori ili domaći trgovci oružjem gde će država Srbija formalno ostati vlasnik 51 posto kapitala, a ovi drugi će biti suštinski i praktično pravi vlasnici. Ja želim radnike Krušika na tu činjenicu da upozorim i da i kažem da sklanjanjem ova dva sindikata, Nezavisnost i u ASNS ostaju sindikati koji takvim scenarijima neće pružiti preveliki otpor“, upozorila je Ranka Savić i izrazila nadu da postoji spremnost da se sve ove nepravilnosti isprave.

„Mi nećemo stati, znamo da smo u pravu“, na kraju, poručila je Ranka Savić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *