Press "Enter" to skip to content

Memorijal Nikola Jevremović Gužva

Organizacija ovogodišnjeg 11.–tog memorijalnog rukometnog turnira „Nikola Jevremović Gužva“ predstavlja očigledan primer kako se jedan izvanredni rukometni događaj, koji je svojom dobrom organizacijom i kvalitetom učesnika (Metaloplastika, Crvena Zvezda, Partizan) čitavu deceniju bio ponos sportskog Valjeva i pri tom prevazilazio lokalni karakter, može pretvoriti u suprotnost svega onoga što bi taj događaj trebalo da predstavlja.

Da se podsetimo: razlog pokretanja organizacije turnira i njegova osnovna misija je sećanje i poštovanje uspomene na Nikolu Jevremovića Gužvu – Valjevca, velikog sportistu i čoveka koji je svojim igračkim i trenerskim rezultatima ostavio dubok trag u srpskom i jugoslovenskom rukometu, kao i popularizacija rukometnog sporta i opštih društvenih vrednosti na kojima se sport temelji.

Utisak je da uz ovakvu ovogodišnju organizaciju turnira (pogrešno odabran format i tajming, neodgovarajući učesnici, itd.) ne samo da nijedan od postavljenih ciljeva turnira ne može biti ispunjen, već se može reći da čitav sportski događaj dobija diskvalifikatornu i marginalizovanu dimenziju od čega koristi nema niko, pa ni rukometni sport u našem gradu i grad Valjevo koji finansijski pomaže događaj.

Nimalo ne sumnjajući u dobre namere organizatora i vrlo uvažavajući činjenicu da organizacija svakog turnira zahteva dosta volonterskog rada i vremena, smatramo svojom obavezom da sopstvenim profesionalnim i sportskim integritetom javnosti ukažemo na nešto što, čini nam se, nema sportsku, pa ni širu društvenu opravdanost.

Smatramo, takođe, da je ljudski i društveno primereno celokupan iznos koji je grad Valjevo opredelio za organizaciju turnira planiranog za 24. decembar uplatiti u navedene humanitarne svrhe, a umesto jednodnevnog turnira u znak sećanja na Nikolu Jevremovića Gužvu 18. januara (na dan Gužvinog upokojenja) organizovati sportsku tribinu uz učešće ORK Metalac, vrhunskih klubova u kojima je radio, Rukometnog saveza Srbije, Udruženja sportista Valjeva, Gužvinih igrača i saigrača, kolega, saradnika i poštovaoca.

Kao igrači koji su potekli u RK Metalac i kao Valjevci koji su dugi niz godina nosili dres tog nama najdražeg kluba, uvereni smo, da bi ORK Metalac najveći doprinos očuvanju imena i dela Nikole Jevremovića Gužve mogao dati upravo na način da stručni rad bude dugoročno planiran i realizovan profesionalno, kvalitetno i potpuno posvećeno kako je to on nekada radio. To je početni i neophodan uslov da bismo opet, u dogledno vreme, mogli imati konkurentan tim u najvećoj meri sastavljen od kvalitetnih igrača iz Valjeva i za sponzore atraktivan klub, a tek na kraju i visok rang takmičenja i punu halu sportova. Kao što je to nekada bilo i kao što to svetla tradicija RK Metalac i grad Valjevo zaslužuju.

Gužvini igrači i saigrači:

• Mihailo Radosavljević, rukometni trener (nekadašnji igrač Metalca, Metaloplastike, Crvene Zvezde, Partizana i reprezentativac Jugoslavije)

• Vladimir Petrić, nosilac nacionalnog priznanja u oblasti sporta (nekadašnji igrač Metalca, Crvene Zvezde i reprezentivac Jugoslavije)

• dr Dragan Vasiljević, redovni profesor Univerziteta u Beogradu (nekadašnji igrač Metalca, Crvene Zvezde i Partizana)

• dr Vojislav Andrić, profesor i direktor Valjevske gimnazije u penziji (nekadašnji igrač Metalca i Metaloplastike)

• dr Slobodan Nenadović, profesor Akademije strukovnih studija Zapadne Srbije (nekadašnji igrač Metalca i Crvene Zvezde).

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *