Press "Enter" to skip to content

MEDICINSKA, TEHNIČKA I EKONOMSKA ŠKOLA POPUNILE SVA SLOBODNA MESTA U PRVOM UPISNOM KRUGU – Najveće interesovanje za medicinsku struku, neočekivano malo zainteresovanih za IT odeljenje

Prema podacima Školske uprave Valjevo za 724 učenika osmog razreda bilo je 948 slobodnih mesta u valjevskim srednjim školama. Već u prvom upisnom krugu koji je sproveden početkom ove nedelje sva slobodna mesta popunjena su u Medicinskoj, Tehničkoj i Ekonomskoj školi, dok je nešto slobodnih mesta ostalo u Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika na smerovima poljoprivredni tehničar, prehrambeni tehničar i tehničar hortikulture, ali kako saznajemo iz Školske uprave, očekuje se da i ta mesta budu popunjena u drugom krugu upisa, tako da će i ta odeljenja biti formirana. Valjevska gimnazija ima slobodnih mesta na specijalizovanom matematičkom, bilingvalnom i filološkom smeru, a kako kaže direktor ove škole Predrag Jevtić, najveći problem je sa IT odeljenjem, gde je upisano svega sedam učenika. Kako podseća, prošle godine za ovaj smer je bilo toliko interesovanje da su mogli upisati dva odeljenja, kao i da se ove godine preko 50 osmaka prijavilo za polaganje prijemnog ispita za IT odeljenje, od kojih je čak 21 učenik položio, ali je upisano znatno manje, za šta on ne vidi logično obrazloženje. Čeka se odluka Ministarstva prosvete kako postupiti u ovoj situaciji, odnosno da li će se odobriti formiranje odeljenje do deset učenika.

Medicinska škola Valjevo

Valjevo je imalo ove godine 724 osmaka, a kako će biti popunjena gotovo sva slobodna mesta (948) jasno je da dobar procenat budućih srednjoškolaca u Valjevo dolazi iz drugih gradova i mesta iz čitave Srbije. Ovu informaciju potvrdila je i Danijela Marković, pomoćnik direktora Medicinske škole “Dr Miša Pantić” koja kaže da je oko 30 odsto upisanih učenika u prvi razred iz drugih gradova, te će pored dece iz Valjeva i opština Kolubarskog okruga, ovu školu sa tradicijom dužom od sedam decenija, pohađati i deca iz Požarevca, Ćuprije, Zaječara, Lazarevca, Ljubovije, Loznice…

Gimnazija širokougaona

U medijima se moglo čuti da najveće interesovanje budućih srednjoškolaca vlada za obrazovnim profilima medicinske struke, naročito u unutrašnjosti Srbije, dok su u Beogradu i Novom Sadu najtraženije gimnazije. Ove informacije pokazale su se tačne i kada je Valjevo u pitanju, pa je tako i ove godine Medicinska škola „Dr Miša Pantić” već u prvom upisnom krugu popunila sva slobodna mesta na šest profila, dva odeljenja medicinska sestra–tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar, stomatološka sestra, pedijatrijska sestra i frizeri kao trogodišnje zanimanje.

medicinska škola va

“Razlog je što se u školi neguje dobro obrazovanje i jako lepa atmosfera, veliki rad i na obrazovanju i vaspitanju učenika, i to roditelji i deca prepoznaju. Pored primarnog cilja, obrazovanja, škola nudi veliki broj sekcija i drugih aktivnosti na koje se učenici rado odazivaju. Negujemo njihove druge sklonosti, utičemo na to da kada prepoznamo likovne, muzičke i druge talente, dajemo im mogućnost da ih razviju, da se bave i drugim interesovanjima, a ne samo onim vezanim za zdravstvo. Nakon završene škole oni mogu naći zaposlenje i u zemlji i van nje! Imamo odličnu saradnju sa Zdravstvenim centrom, Domom zdravlja, Stomatološkom službom, Zavodom za javno zdravlje, gde učenici realizuju adekvatne i kvalitetne vežbe, i po završetku škole potpuno su sposobni da samostalno rade u onim oblastima za koje se obrazuju. Mnogi od naših učenika nastavljaju školovanje na fakultetima, a ponosni smo na podatak da je naša učenica generacije Aleksandra Lazić ove godine bila prva na rang listi na Medicinskom fakultetu u Beogradu”, navela je Danijela Marković.

medicinska škola

Za sve učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *