Press "Enter" to skip to content

Maturanti Valjevske gimnazije posadili “Generacijsko drvo”

Maturanti Valjevske gimnazije posadili su “Generacijsko drvo” – likvidambar u dvorištu škole. Time je nastavljena lepa tradicija, koju su 2014. godine započeli tadašnji maturanti pod idejnom palicom profesorki Jasmine Radić i Jovanke Božić. Ukupno su tri generacije valjevskih gimnazijalaca do sada zasadili svoje drvo – 2014. zasađena je lipa, 2018. javor i sada, 2022. likvidambar, tako da je dvorište valjevskog liceja ulepšano i obogaćeno zelenilom, ali i vrednim učeničkim uspomenama na gimnazijske dane u “liku” generacijskog drveća.

Gimnazija-generacijsko-drvo-1-989x576-1
Maturanti Valjevske gimnazije posadili Generacijsko drvo – likvidambar u dvorištu škole

“Na ideju o akciji da maturanti sade svoje “Generacijsko drvo” u dvorištu škole smo došle moja koleginica Joka Božić, koja je sad u penziji, i ja. Želele smo da to postane tradicija i da svaka generacija to uradi. Međutim, to malo teže ide kod generacija kojima ja ne predajem. Pre dve godine smo baš hteli da posadimo likvidambar koji je sad zasađen, i došli smo do samog finiša u organizaciji te aktivnosti, ali zbog korone nismo uspeli. Lipa, kao prva posađena, za proteklih 8 godina porasla je u prelepo drvo koje krasi dvorište Gimnazije. Ta priča o sadnji lipe nije slučajna i započeta je iz sentimentalnog razloga. Na istom mestu ranije je bila ogromna lipa, koju smo zvali Ginazijska lipa. Pod njom je bila klupica i tu su počinjale prve ljubavi i desili su se prvi poljupci. Za mature su se tu obavezno slikala sva odeljenja. Ta velika lipa bila je nekako simbol Gimnazije. Jednog dana sam ušla u učionicu, otvorila prozor, i lipe više nije bilo. Tada su je gradski oci posekli sa pričom da će možda jednog dana biti rizična, da može pasti ako se bude razbolela. Svi koji smo bili vezani za tu lipu smo propatili. Želela sam da tu lipu vratim na svoje mesto. Gimnazijali `95 godište, koji su tu lipu zasadili, kada su slavili a 5 godina mature došli su zajedno ovde. Odvela sam ih da vide svoje drvo i bili su oduševljeni. Komentarisali su kako je lepo videti da nešto ostane kao uspomena i čemu može čovek uvek da se vrati i vidi šta je nekad uradio”, ispričala je Jasmina Radić, profesorka engleskog jezika u Valjevskoj gimnazija i razredni starešina jednog od odeljenja završne godine.

Gimnazija-generacijsko-drvo-3

Profesorka Jasmina Radić ističe da je pokušano da se ideja proširi i na sve osnovne i srednje valjevske škole, da čak i sva odeljenja sade svoje drvo na kraju svake školske godine. Takođe napominje da je predloženo ljudima u Gradskom zelenilu da se za ovu aktivnost odredi mesto u gradu gde bi gimnazijski maturanti sadili svoje generacijsko drveće.

“Hteli da nađemo prostor za to koji bi se zvao Đački park, ili Školski park i Školska šuma. Ali, nismo uspeli u toj inicijativi, jer nije bilo sluha s druge strane. Ali, nastavićemo sa tom idejom i pokušaćemo ponovo da je sprovedemo u delo”, kazala je profesorka Jasmina Radić.

Gimnazija-generacijsko-drvo-4-847x576-1

Stablo likvidambra, koje su posadili maturanti Valjevske gimnazije, rođeni 2003. godine, obezbeđena je u saradnji sa preduzećem “Erozija”. Đaci su izdvojili simbolične sume novca, kako bi platili sadnicu, koja će izrasti u njihovu veliku uspomenu na dane provedene u gimnazijskim klupama, ali i u sve lepšem gimnazijskom dvorišu.

M.P.M

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *