Press "Enter" to skip to content

Matična Biblioteka ugostila ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade Steva Grabovca i predstavila njegov roman “Poslije zabave”

Povodom Dana grada Valjeva, po već ustaljenoj tradiciji, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” ugostila je ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, banjalučkog pisca Steva Grabovca, koji je za roman “Poslije zabave” dobio ovo prestižno književno priznanje za 2023. godinu. Roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju – totalni roman! Ovako ga opisuju kritičari, a autor mu pripisuje dve odrednice – roman o licemerstvu i roman o zlu.

Biblioteka-Valjevo-Stevo-Grabovac-1-1536x1152

“Pokretač romana zapravo je bila priča o zlu. Uvek volim da napomenem da sam samo pokušao da napišem tu priču, ne znam koliko sam uspeo u tome, to je bio samo nekakav moj pokušaj da na neki način ispričam jednu priču koja je mene proganjala godinama i onda sam pokušavajući da složim sve te kockice u svojoj glavi napisao ovaj roman. Ovo može biti priča i o licemerstvu, i o zlu, može biti i o prijateljstvu i o nekim dubokim vezama, može biti i priča o porodici”, otkriva 70. laureat NIN-ove nagrade.

Valjevska-Biblioteka-Stevo-Grabovac-3-1536x1152
Stevo Grabovac (u sredini)

Priča o teškom ratnom zločinu i stradanju romske dece iz Doma za nezbrinutu decu koja su pobijena 1992. godine i čiji su organi uzeti radi trgovine, proganjala je autora godinama.

“Taj zločin kog sam se ja uhvatio u pisanju ovog romana je zapravo jedan od onih koji su naprosto zanemareni. Često me pitaju ljudi da li može književnost nesto da učini, da li će sad nakon moje knjige neko stvarno pokrenuti te istrage. Uglavnom odgovaram da je to nemoguće, da jako sumnjam u to iz mnoštva razloga, jer dobro organizovane grupe stoje iza svega toga i dan danas se bave svojim krvavim biznisom. Ali, ja sam osetio to kao svoju dužnost, kao svoj poziv, da se uhvatim u koštac sa tim. Ta me priča proganjala, uvek mi je nekako bilo u podsvesti, uvek sam se vraćao tome jer me, prosto kao čoveka, kopka činjenica da postoji drugo ljudsko biće koje je sposobno da uradi tako gnusne i tako strašne stvari drugom ljudskom biću. To je naprosto nešto što je bilo jače od mene, bez obzira na sve smetnje i prepreke koje se pojavljaju pri pisanju nečega takvog, naprosto sam morao da se uhvatim u koštac sa tim”, naveo je Grabovac i dodao da ga je posebno pogodila činjenica da su ta romska deca bila zaboravljena od samog početka i zaboravljena nakon takvog užasnog kraja, a da je knjiga njegov pokušaj da im barem malo udahne života.

Valjevska-Biblioteka-Stevo-Grabovac-2-1536x1152

Priznaje da NIN-ova nagrada stvara određenu vrstu odgovornosti i stavlja jedan teret na njegova leđa, a ujedno je i pozitivna promena u njegovom životu, nešto što ga je dovelo blizu autora kojima se celog života divio.

“Ovo priznanje je možda teret u smislu pisanja, u smislu odgovornosti prema onom sljedećem što ću napisati. Ako bih ja prema sebi sada imao velika očekivanja, vjerovatno da neću u tome uspjeti, a s druge strane, mislim da imam još priča koju želim da ispričam, tako da ću jednostavno zanimariti sve te stvari, jer nikad ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da smo mi sada oformljeni pisci, da će svaka sljedeća stvar koju ja napišem biti izuzetna, posebna. Mislim, to je apsurdno za očekivati, tako da jednostavno se moram riješiti tog tereta. Svaki put kada počinjem novu knjigu, držim se reči Andreja Tarkovskog da pisac kada počne da piše treba da postane nepismen. I ja se toga držim bukvalno. U trenutku kada počinjem da pišem na neki način ponovo izmišljam i stil i jezik i mislim da je najbolja polazna tačka od neke nule, kad čovjek može od sebe da ostavi sve što je uradio i da krene od početka da se bavi sa novim djelom koje pred njim”, otkriva Stevo, čiji je i debitantski roman “Mulat albino komarac” bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Biblioteka-Valjevo-Stevo-Grabovac-2-1536x1152

Objavljivanje ovog romana, Boris Maksimović iz Izdavačke kuće “Imprimatur”, opisuje kao osvajanje Lige šampiona u književnom smislu.

“Prvi roman “Mulat albino komarac” objavili smo mu 2019. godine. I pre toga sam imao prilike da čitam neke njegove radove, priče koje su do mene došle igrom slučaja i već tada sam video da je čovjek već formiran pisac. Kad nam je poslao “Mulata”, to je bilo ne dobro, ne odlično, mene je to ošamutilo, kao da me grom udario! E, sve to isto, samo još na kub, je roman “Poslije zabave”, koji pravi još veći iskorak, em je tema potresnija, em je roman ambiciozniji po pitanju strukture, em je Stevo u spisateljskom smislu napredovao”, poručio je izdavač.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *