Press "Enter" to skip to content

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo

Žiri u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, predsednik, i prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik, članovi, na sednici održanoj 5. septembra 2022. godine, jednoglasno je doneo odluku da nagradu „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolji putopis na srpskom jeziku u sezoni 2021/2022. godine dodeli Sanji Domazet za knjigu „Na kafi kod Šekspira“, objavljenu u izdanju JP „Službeni glasnik“ Beograd.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo, organizator manifestacije „Ljubini dani“, nagradu će uručiti 22. septembra, na svečanosti koju tim povodom organizuje u Brankovini, u porti Crkve Svetih Arhangela, zadužbini Nenadovića.

Biografija laureata

Prof. dr Sanja Domazet, spisateljica, novinarka i univerzitetski profesor, piše prozu, poeziju i eseje. Objavila je više romana (Ko plače, Čitati more, Azil, kao knjige eseja…), knjiga eseja (Anatomija zanosa, Božanstveni bezbožnici, Senke…), knjigu drama i priča Moć maske: priče i drame, a piše i eseje za dnevne listove i časopise. Premijerno je izvedeno više njenih komada (Punjene tikvice, Krila od olova, Frida, Disharmonija, Koko, Pupoljci i Mesec u plamenu). Njeni romani i drame su prevođeni na francuski, bugarski, rumunski, poljski i mađarski jezik. Dobitnica je brojnih priznanja od kojih ističemo nagrade Disovo proleće, Žensko pero, Meša Selimović, Najbolje novinarsko pero, a za knjigu Gradovi, osvojila je nagradu Moma Dimić za prozo delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama 2016 godine.Sanja Domazet je doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde trenutno radi kao vanredni profesor novinarskih predmeta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *