Press "Enter" to skip to content

Lekarska slava Sveti vrači zajednički obeležena u Domu zdravlja

Dom zdravlja Valjevo bio je ovogodišnji domaćin zajedničkog obeležavanja lekarske slave Sveti vrači Kozma i Damjan za Opštu bolnicu i Dom zdravlja Valjevo. U činu rezanja slavskog kolača učestvovali su direktori obe ustanove: dr Branka Antić i dr Bojana Janković, sa saradnicima. Obred je vodio episkop valjevski Gospodin Isihije koji je u besedi, između ostalog, rekao:

DSC_0608_resize

– Neka je srećan i blagosloven ovaj dan: slava bolničke kapele, Bolnice i Doma zdravlja i svih lekara. Sveti Kozma i Damjan su čuveni besrebrenici i iscelitelji, uzor su svima nama kako život treba da se posveti Bogu i bližnjima. Jer, oni su bili vrsni lekari, ali su svu nadu polagali u Gospoda. Živeli su tako da rade sa blagoslovom božjim i da, osim onoga što se po prirodnim zakonima odvija kao posledica njihovog lekarskog delovanja, prenose i blagodat Božju, koja isceljuje telo, dušu i duh. Pravo zdravlje je da volimo bližnje i da se trudimo svim snagama za njih.

DSC_0592_resize

Dr Bojana Janković je konstatovala da lekari i danas treba da slede način na koji su delovali Kozma i Damjan – da skromno i nenametljivo nastave tradiciju lečenja koju su oni započeli.

DSC_0572_resize

Među zvanicama bio je i gradonačelnik Lazar Gojković sa saradnicima, kao i predstavnici brojnih institucija u gradu, poput Vojske Srbije, Policijske uprave, RFZO, sudova, Matične biblioteke, zatim privrede i drugi.

DSC_0577_resize

U jutarnjim satima, u crkvi posvećenoj Svetim vračima u krugu Opšte bolnice, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop valjevski Gospodin Isihije, uz sasluživanje brojnog sveštenstva.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *