Press "Enter" to skip to content

KRAJEM APRILA POČELA KONZERVACIJA SVODA PLAVE SALE NARODNOG MUZEJA VALJEVO

Narodni muzej Valjevo i Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti iz Beograda potpisali su sporazum o međusobnoj saradnji na poslovima konzervacije svoda Plave sale Narodnog muzeja Valjevo i krajem aprila počeli su radovi, koji bi trebalo da budu završeni do juna ove godine.

1683798685294

Rukovodilac poslova konzervacije u ime Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda je docent Bojana Savić, asistent rukovodioca je Isidora Ljubisavljević, a konzervaciju realizuju studenti Fakulteta sa odseka za konzervaciju i restauraciju.

– Svaka umetnost je važna u trenutku svog nastajanja, pogotovo za lokalnu istoriju jednog mesta, kao što je Valjevo. To je istorijski trenutak u kome su ljudi koji su tada imali neku važnu ulogu stvarali neku vrednost i zašto to ne sačuvati, obnoviti da to postoji i svedoči o nekom prošlom vremenu. To što ovo umetničko delo nije proglašeno za kulturno dobro ili možda nije naišlo na publicitet kakav zaslužuje, ne znači da treba da bude uništeno ili prepušteno propadanju, ono je ipak deo kulturnog nasleđa. Imamo manastire kojima se svi hvalimo, ali da je neko 60 godina posle oslikavanja manastira rekao šta je to bitno, sada ćemo to da prekrečimo i uradimo novo, onda mi ne bismo imali čime da se hvalimo – konstatuje Bojana Savić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i dodaje da je takođe iz njihove, konzervatorske perspektive, ova saradnja dragocena, jer je pružena prilika mladim stručnjacima koji se tek školuju da uđu u taj svet i dobiju priliku da iz bliza vide kako izgleda kada oni spašavju neko umetničko delo!

– Naravno da niko neće dati studentu prve godine medicine da uradi komplikovanu operaciju bez ikakvog nadzora. Studenti koji ovo rade imaju nadzor nas koji smo profesionalci, koji imamo dozvole i obrazovanje da to obavljamo i važno je dati šansu njima da se obuče, da bi sutra imali znanje. Oni dolaze vikendima u Valjevo, s obzirom da još uvek imaju nastavu, a naša alumna Isidora Ljubisavljević je tu svakodnevno da bi proces tekao brže i da bi stigli na vreme da završimo – pojašnjava Bojana Savić i dodaje da Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda ima odličnu saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika, Narodnom bibliotekom, Galerijom fresaka i drugim krovnim institucijama države koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa u kojima njihovi studenti sprovode praktičnu nastavu.

Ne postoje podaci ko je oslikao ovaj svod. Pretpostavka je da je Valjevac Slobodan Jevtić Pulika prepustio nekom od svojih saradnika ili kolega sa klase da oslika taj svod, ali ne postoje fotografije kako je izgledao u tom periodu. Kako otkriva Bojana Savić, najveći izazov im je bio da pronađu najbolje rešenje, odnosno najbolje materijale kojima će obaviti konzervaciju, a da pri tom ne naruše integritet umetničkog dela, na šta ih obavezuje etika.

1683798685286

– Postoje oštećenja u samoj strukturi zidne slike, verovatno nastala nekim intervencijama i sad treba nadoknaditi taj sloj maltera, ali to je zanemarljivo u odnosu na uklanjanje prljavštine od duvanskog dima, kondenzacije, koja se gomilala duže od decenije koliko je radio kafić. Sproveli smo brojna eksperimentisanja, probe, to je nešto što nas konzervatore najviše iscrpljuje, napregnutost i pažnja da ne preteramo u tom čišćenju, da ne oštetimo original, da ne uništimo boju, da je ne posvetlimo, potamnimo. Bila je iscrpna potraga, ali vrlo izazovno – kaže Bojana i dodaje da bi radovi na konzervaciji svoda Plave sale trebalo da budu završeni do juna ove godine.

Kako podseća direktorka Narodnog muzeja Valjevo Jelena Nikolić Lekić, ova sala, inicijalno je bila deo izložbenog prostora u okviru stalne muzejske postavke u periodu od 1969. do 1977. godine i od 1979. do 1997. godine, te je za mnoge generacije naših sugrađana ujedno i najstarija slika, duboko urezana u sećanje na prvu posetu muzeju.

– Sam svod, projektovan je i oslikan krajem šezdesetih godina prošlog veka i predstavlja sazvežđa sa zodijačkim znacima. Na zidnoj slici dominira velika plava površina, znalački isprepletana prefinjenim crtežom stilizovanih figura, te natpisima meseca u godini. U proteklim godinama, ovom prostoru je više puta menjana namena, da bi upravo u ovoj, a u cilju osavremenjavanja i unapređivanja našeg rada, doneli odluku da postane svojevrsni multimedijalni centar. Idejno rešenje uređenja Plave sale izradio je dizajner Dušan Arsenić. Značajno je pomenuti, da su u ovaj projekat uključene i druge ustanove kulture, kao i pojedinci iz našeg grada, te se na nesebičnoj stručnoj i tehničkoj podršci zahvaljujemo Internacionalnom umetničkom studiju „Trnavac” i kustosu Predragu Blagojeviću – ističe Nikolić Lekić.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *