Press "Enter" to skip to content

Kraj godine, vreme za sumiranje rezultata – Skoro sto nagrada osvojili su učenici valjevske Muzičke škole na osam takmičenja!

Izuzetni rezultati učenika osnovne i srednje Muzičke škole “Živorad Grbić” ostvareni na osam takmičenja u Valjevu, Beogradu, Novom Sadu, Aranđelovcu, Mladenovcu, Sremskim Karlovcima, ali i Trstu, bili su povod konferencije za medije. Učenici su ostvarili ukupno 98 nagrada i jednu pohvalu, a takmičili su se na teoretskom, gitarskom, vokalnom i duvačkom odseku. Osvojeno je ukupno 66 prvih nagrada, 21 druga i 11 trećih, a za posebnu pohvalu je impozantan broj nagrada koje je ostvario teoretski ocek na 31. Republičkom takmičenju iz teoretskih predmeta, održanom u Beogradu, 2., 3. i 10. decembra ove godine.

foto 1

Kako ističe šef Teoretskog odseka prof. Milica Stepanović Babamilkić, prošle godine su na Republičko takmičenje iz solfeđa i teoretskih predmeta vodili onoliko učenika koliko ih je ove godine osvojilo prve nagrade.

“Nikad više nagrada nismo osvojili nego ove godine na republičkom takmičenju iz solfeđa i teoretskih predmeta. Na takmičenju je učestvovalo 68 učenika. Osvojeno je 51. prva, 9 drugih, 7 trećih i jedna pohvala. Koleginice čiji su učenici bili učesnici ovog takmičenja su Ana Tomić Kondić, Vanja Urošević, Svetlana Nenezić, Jadranka Obradović, Tamara Damjanović, koja menja koleginicu Nikolinu Ninić, Božana Divac i iz naših izdvojenih odeljenja, u Lajkovcu Teodora Damnjanović i u Osećini Marija Pavlović. Mislim da ćemo i ove godine isto biti šampioni što se osvojenih nagrada tiče na svim nivoima”, s ponosom je izjavila Stepanović Babamilkić.

foto 2

Na teoretskom takmičenju školu je predstavljalo šest srednjoškolaca u raznim disciplinama, među njima i Anastasija i Valerija Radovanović.

“Tri meseca smo se spremali sa profesorkom Tamarom Milosavljević i to je jedan zaista bio vredan rad, ali se zasigurno isplatio. Za meni je ovo bilo jedno od najzanimljivijih takmičenja koje sam izašla, jer sam ja očekivala pravi izazov na tom papiru, a dobili smo dosta lakše zadatke, što mislim i da je poenta četavog spremanja pre takmičenja, da su uviek prođu i teže stvari, da kad dođemo tamo i uz tu tremu da se osećamo nekako olakšano, da kažemo sebi “pa ja to znam, šta se sad brinem”. S obzirom da je ovo takmičenje iz stručnih teoretskih predmeta, za one koji žele da se dalje bave ovim u životu bila jedna od proba pre taj veliki prijemni za fakultet, zasigurno je bilo korisno za nas”, podelila je svoje utiske učenica SMŠ Anastasija Radovanović.

foto 6

Prof. gitare Miloš Popović podsetio je da je 9. i 10. decembra održano 15. Gitarsko takmičenje VART na kome je nastupilo ukupno 40 takmičara iz različitih gradova, zemlje i regiona.

“U okviru naše muzičke škole nastupilo je 8 učenika i osvojili su 4 prve i 4 druge nagrade. Za laurea takmičenja proglašena je učenica naše škole Kalina Jovanović u klasi profesora Luke Jezdić, koja je najbolje ocenjena od strane žirija sa 99 bodova, a u istoj kategoriji Natalija Vuković, takođe učenica naše škole iz moje klase, osvojila je prvu nagradu sa 96 bodova”, naveo je Popović.

foto 4

Slobodanka Vasiljević , šef duvačkog odseka, podsetila je ne tri značajna takmičenja na kojima su učenici ostvarili sjajne rezultate, najpre Smotra mladih talenata u Sremskim Karlovcima gde su učenice Anastasija Đurić (klasa Mine Čkojić) i Tara Ljujić (klasa Slobodanke Vasiljević Ljujić) osvojile prve nagrade, zatim 18. Međunarodno takmičenje Ars Nova u Trstu (Italija) gde su Valjevo i Srbiju predstavljale tri učenice valjevske muzičke škola: Luna Vukojićić, klasa profesorka Radica Đedović, osvojila je prvu nagradu, Teodora Šiljković osvojila je treću nagradu i Tara Ljuić je svojila drugu nagradu. Na ovom takmičenju učestvovala je i bivša učenica valjevske škole Marija Obradović, student prve godine na muzičkoj akademiji u Ljubljani kod profesora Matea Zupana, koja je bila pobednik D kategorije i učestvovala na završnom koncertu. Poslednje takmičenje bio je Memorijal Sanja Trajković u Beogradu gde je nastupilo šest učenica iz klase profesorke Radice Đedović. Učenice su osvojile tri prve i tri druge nagrade.

foto 3

Kalina Jovanović, učenica četvrtog razreda OMŠ u klasi profesora Luke Jezdića proglašena za laureata 15. VARTa, kaže da joj ova nagrada znači posebno jer je takmičenje održano u njenoj školi, u njenom gradu. Njena vršnjakinja Natalija Vuković ističe da je na festivalu gitare bila velika konkurencija i da nije očekivala ovakav uspeh, na čemu je posebno zahvalna svom profesoru.

foto 5-2

Učenica petog razreda OMŠ Tara Ljujić, učestvovala je ove godine u oktobru na međunarodnom takmičenju u Sremskim Karlovcima i osvojila prvu nagradu sa 99 poena, krajem decembra u Italiji na takmičenju Ars Nova kao najmlađa učesnica I osvojila drugu nagradu. Kako ističe, prilikom boravka u Italiji pohađala je seminar kod profesora Kampa iz Venecije. U narednom period Taru očekuju takmičenja Tahir Kulenović i Davorin Jenko.

foto 7

Na takmičenju u Italiji učestvoval je i učenica četvrtog razreda OMŠ Teodora Šiljković, kao I na Memorijalu Sanja Trajković gde je osvojila drugo mesto.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo da učestvujem na tako velikom takmičenju, ovo je prvi put da učestvujem na takmičenju u inostranstvu. Bila sam i na master klasu kod profesora Mateja Zupana i od velikog značaja mi je bilo da prisutstvujem na tom seminaru, puno sam naučila”, otkrila je Teodora.

Šef vokalnog odseka Milena Urošević podsetila je ovom prilikom na dva takmičenja – međunarodno u Novom Sadu, a nešto ranije i u Mladenovcu gde je profesor Bojan Veličković izveo svoju klasu i ostvareni su zapažene rezultati.

“U Mladenovcu je održan festival “Srpska solo pesma” u MŠ “Stevan Hristić” na kome se šest naših učenika takmičilo i šest nagrada smo pokupili. Teodora Radović je bila laureat takmičenja za osnovnu muzičku školu, Petar Uskoković prva nagrada, Emilija Pavlović druga nagrada, Maja Živković, Ana Đurđević, Jasmina Filić treća nagrada i srednjoškolka Milica Adamović takođe treća nagrada. Imali smo u decembru 10. međunarodno takmičenje u Novom Sadu, takmičenje solo pesme i kamerne muzike u MŠ “Isidor Bajić”, na koje je profesorka Jovana Kojić izvela učenicu prvog razreda Vanju Štulić, kojoj je to bio prvi nastup, a osvojila je visoku drugu nagradu”, navela je Milena Urošević.

foto 8

“Organizacija takmičenja bila je na jednom zavidnom nivou i pored toga što sam i uzela te nagrade, što je možda i najmanje bitno, htela bih da istaknem nešto što ranije nisam doživela. Moj nastup je bio poslednju, a sve udevojčice iz moje kategorije su ostale do kraja, sačekale me na hodniku i zagrilile i to je nešto što ću sigurno pamtiti do kraja života”, navela je Teodora Radović, laureate takmičenja u Mladenovcu.

Za kraj konferencije, pomoćnik direktora MŠ “Živorad Grbić” Tijana Čitaković ocenila je da je prvo polugodište proteklo u znaku izuzetnih rezultata i pomenutih nagrada – 13 nagrada sa maksimalnim brojem poena, dva laureata. Iskoristila je priliku da čestita i učenici Sari Janevskoj koja je osvojila počasnu nagradu za svoju autorsku kompoziciju “Ahil” na memorialnom takmičenju “Andrija Čikić” koje je održano na Kolarcu.

foto 9

“Koncertna sezona “Tik pred jubilej” protekla je maestralno, ugostili smo brojne značajne umetnike iz zemlje ali i iz inostranstva, umetnike koji predaju na akademijama u Moskvi, Ljubljani. Koncerti su bili izuzetno posećeni, a trenutno je u toku ciklus novogodišnjih koncerata koji se održavaju u Modernoj galeriji i Valjevskoj gimnaziji sa kojima oduvek imamo izuzetnu saradnju. Ukupno sedam koncerata novogodišnjih održavamo u organizaciji matrične škole i tri u izdvojenim odeljenjima u Lajkovcu, Mionici i Osečini. A veliko “finale i tradicionalni veliki novogodišnji koncert škole ove godine nosi naziv Kad vreme zazvuči” biće održan u utorak 26. decembra u 19 sat i na repertuaru će biti najlepša dela klasične muzike, ali i filmske i popularne. Nastupiće kamerni ansambli svih odseka škole, gudački i duvački orkestar, mešoviti hor SMŠ i polaznici Pripremnog razreda, dakle imaćemo prilike da na sceni muzičke pkole čujemo preko sto učesnika”, istakla je Tijana Čitaković.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *