Press "Enter" to skip to content

KOSIDBA

24. marta, u izdvojenom odeljenju Biblioteke Pecka održana je projekcija dokumentarnog filma „Kosidba“ u okviru 18. Putujućeg festivala dokumentarnog filma Mladenci.

IMG_1855

Ovaj festival je posvećen Dobrivoju Panteliću koji je ceo svoj život proveo na selu i koji je voleo svoje selo i Srbiju.

Porodica Pantelić se više od 40 godina bavi snimanjem dokumentarno – igranih filmova i na taj način čuvaju tradiciju i kulturu naroda zapadne Srbije . Do sada su snimili preko 400 filmova i dobili isto toliko nagrada kako u zemlji tako i u inostranstvu. Jedini su dobitnici plakete Jugoslovenske kinoteke za film na području cele bivše Jugoslavije . Od prošle godine Etnografski muzej u Beogradu je jednoj od nagrada dao ime Dobrivoje Pantelić.

Organizator manifestacije je bila Narodna biblioteka Osečina. Opština Osečina je pokrovitelj festivala Mladenci 2024. , u to ime se obratila zamenica predsednika opštine Biljana Mićić, veliku podršku je pružila i Turistička organizacija opštine Osečina, tim povodom se obratio i predsednik TO Dragan Popović.

Porodica Pantelić se zahvalila svima koji pomogli da se film realizuje.

Održana projekcija dokumentarnog filma „Kosidba“ uspešno je predstavila našu tradiciju i kulturu kroz autentičan prikaz običaja i života naših predaka. Film je bio prilika da se publici približe vrednosti i nasleđe koje čine srž naše zajednice, ističući važnost očuvanja tradicije i prenošenje vrednosti na buduće generacije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *