Press "Enter" to skip to content

KOŠARKA U KOLICIMA

KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJE SRBIJE U KOLICIMA SE PRIPREMA U OMNI CENTRU ZA EVROPSKO PRVENSTVO U SARAJEVU.

kos-u-kolicima1

Zahvaljujući Paraolimpijskom komitetu Srbije, košarkaška reprezentacija Srbije u kolicima u Omni Centru sprovodi završne pripreme za Evropsko prvenstvo “B” i “C” diviziji koje se održava u Sarajevu od 12. do 22. juna. Pod komandom selektora i igrača Slobodana Banjca, nekadašnjeg reprezentativca Slovenije rođenog u Bosni, najbolji srpski košarkaši u kolicima marljivo rade i kupe snagu za učešće u “B” diviziji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zbog epidemije korona virusa i promene u rasporedu održavanja Prvenstava Evrope, ove godine će takmičenje u obe divizije biti održano zajedno. U Sarajevu će se naći 16 nacionalnih selekcije iz “druge i treće evropske lige”. Srbija je stekla pravo da učestvuje u “B” diviziji što je veliki uspeh i ogroman napredak košarke u kolicima na ovim prostorima.

Slobodan Banjac je u pogledu predstojećeg takmičenja rekao: “Idemo da se borimo i da sačuvamo mesto u “B” diviziji. Najvažnije je da u predtakmičenju, koje se odvija po grupama, budemo na prva dva mesta da bi kasnije pokušali da osvojimo što bolju poziciju. Favoriti za vrh u “B” diviziji su Turska i Letonija. Posebno je jaka turska ekipa gde je košarka u kolicima postigla neverovatan napredak u poslednjih desetak godina. “

Reprezentativci Srbije će od vikenda biti kompletni jer stižu igrači koji brane boje stranih klubova kao što su Jeremić (Grčka), Fakić (Nemačka) i Destani (Austrija).

Banjac takođe dodaje: “Zahvaljujuemo se Paraolimpijskom komitetu Srbije koji nam je omogućio da sprovedemo ovaj deo priprema u Valjevu. Moram da kažem da je ovaj sport postigao veliki napredak poslednjih godina zahvaljujući naporima Vladimira Kuzmanovića i gospodina Pavlovića. Inače, košarka u kolicima je vrlo popularan sport i konkurencija u Evropi je izuzetno jaka. Najbolje reprezentacije su one koje igraju u “A” diviziji od kojih su ističu Velika Britanija, Nemačka, Španija, Holandija itd. Ove zemlje imaju snažna i zanimljiva nacionalna takmičenja koja kasnije utiču i na uspehe reprezentacija. Tu su i bogati sponzori tako da je bez novca teško parirati bogatijim konkurentima. Pokušavamo da u Srbiji napravimo zanimljivu ligu i trenutno imamo pet klubova. Nadamo se da će ih ubuduće biti više.”

Košarka u kolicima je paraolimpijski sport od prvih paraolimpijskih igara koje su održane 1960. godine u Rimu, a igra se još od sredine četrdesetih godina prošlog veka. Ovaj sport se igra prema pravilima koja su gotovo identična sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Teren je istih dimenzija, kao i visina koševa. Utakmica traje 40 minuta. Postoje specifična pravila koja se odnose na kretanje igrača, s obzirom da su takmičari u kolicima.

Košarkom u kolicima se može baviti bilo koja osoba sa invaliditetom i nije neophodno da je invaliditet takav da takmičar koristi kolica i u svakodnevnom životu. Svaki takmičar, u zavisnosti od stepena invaliditeta, ima određen broj bodova. Bodovi se odnose na specifične zahteve košarke u kolicima i što je takmičar fizički manje sposoban da izvršava određene košarkaške veštine to je broj bodova koji on ima manji. Na parketu može da bude kombinacija takmičara takva da im je ukupan maksimalan broj bodova 14.0, što obezbeđuje da u timu u svakom momentu učestvuju osobe sa različitim stepenom invaliditeta. Smisao ovog pravila je da se u igru ravnopravno uključe osobe sa većim stepenom invaliditeta. Procenjuje se da u svetu više od 100.000 ljudi upražnjava ovaj sport od rekreacije do igre u klubovima i elitnim reprezentativnim selekcijama. U Košarkaškoj ligi Srbije u kolicima nastupaju Singidunum, Nais, Despot, Soko i Bjeljina.

Inače, Sportski savez Valjeva je decembra meseca 2019. godine u saradnji sa Savezom košarkaša u kolicima Srbije (SKKS) organizovao da se turnir Lige Srbije u kolicima održi u Hali sportova. Bilo je to sjajno iskustvo, visok nivo borbenosti, entuzijazma i odlično košarkaško umeće ovih pravih sportskih heroja.

Inače, reprezentaciju Srbije koja će se takmičiti u Sarajevu, čine:

Slobodan Banjac (selektor)

Željko Ćirković (kapiten) – KKK Singidunum Crvena Zvezda,Srbija

Draženko Mitrović – KKK Singidunum Crvena Zvezda, Srbija

Goran Vezmar – Soproni Tigrisek, Mađarska

Zoran Jeremić – Dodekanisos, Grčka

Elvis Fakić – BBC Minsterland, Nemačka

Avdija Destani – Salcburg, Austrija

Nermin Hujić – KIK Sana, BiH

Nemanja Vukašinović – KKK Mega Despot, Srbija

Željko Likić – Donek Dolfins Trir, Nemačka

Dušan Lazarević – KKK Nais, Srbija

Dušan Tadić – KKK Nais, Srbija

Filip Jovanović – BG Baskets Hamburg, Nemačka

Lazar Makulović – KKK Mega Despot, Srbija

Sreten Pantelić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *