Press "Enter" to skip to content

Koncert Begradskog gudačkog kvarteta

U utorak, 19. aprila, u 19 časova, u Svečanoj sali škole MŠ “Živorad Grbić” biće održan koncert Beogradskog gudačkog kvarteta, jednog od vodećih srpskih kamernih ansambala, koji ima uspešnu koncertnu angažovanost i široku medijsku zastupljenost. Na programu koncBeogradski-gudacki-kvartetBeogradski gudački kvartet nastupao je u svim većim gradovima Srbije, a učestvovao je na međunarodnim festivalima “BELEF”, “Kalemegdanski sutoni” i “Jesen na Čukarici” u Beogradu, “Međunarodnom festivalu kamerne muzike” u Nišu i “Mokranjčevim danima” u Negotinu. Bio je rezidencijalni ansambl “Memorijala Isidor Bajić”, 2010. godine u Novom Sadu. Značajno je zastupljen i na međunarodnoj sceni. U regionu je nastupao na festivalu “Jesenske muzičke svečanosti” u Skoplju i “Barskom Ljetopisu”. Imao je nekoliko uspešnih turneja u Italiji i Nemačkoj, a 2005. godine je gostovao u Vašingtonu, u SAD-u, po pozivu asocijacije “Orfelin”, uz saradnju sa Ministarstvom kulture Srbije.

Kvartet je ostvario niz trajnih snimaka za RTS i izdao je četiri CD-a. Sekretarijat za kulturu Beograda podržao ga je na više projekata, a kvartet je sarađivao i sa “Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine”, “Beogradskim kulturnim centrom”, “Jugokoncertom”, “Madlenijanumom” i brojnim centrima za kulturu u Srbiji.

Repertoar Beogradskog gudačkog kvarteta čine dela klasične literature za gudački kvartet, ali i savremene kompozicije. Poslednjih nekoliko godina kvartet je usmeren na izvođenje kompozicija srpskih autora, iz bogate srpske baštine, ali i savremenih. U tome ih, kroz projekte, podržava SOKOJ – Savez muzičkih autora Srbije.

Članovi kvarteta su Nevenka Tatić i Vladimir Vasiljević – violine, Ivana Gladović Erčić – viola i Dušan Stojanović – violončelo.erta su dela savremenih srpskih autora: Bože Banovića, Branke Popović, Dejana Despića, Marka Aleksića, Milane Stojadinović Milić i Dragoljuba Dragana Ilića.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *