Press "Enter" to skip to content

Koje je najpovoljniji energent za grejanje ove zime?

Gledajući trenutne cene energenata u Srbiji, ova grejna sezona će biti najpovoljnija za one koji koriste prirodni gas, ugalj ili drvo, a za topao stan u periodu od pola godine bi za 60 kvadrata trebalo izdvojiti oko 45.000 dinara.

Grejanja-drva-zima-

Skuplje je grejanje na struju, to jest na TA peć, što bi, ako bi se punila samo noću po jeftinijoj tarifi struje, za 6 meseci po trenutnim cenama koštalo oko 55.000 dinara.

Ako bi ista peć radila i nekoliko sati tokom dana, to bi cenu grejanja povećalo za približno 40 odsto, pa bi koštala oko 79.000 dinara. Značajno više od grejanja uz pomoć TA peći košta etažno grejanje, koje je ovih dana neizostavni element novogradnje.

Etažno grejanje podrazumeva da svaki stan ima sopstveni grejni sistem, to jest kotao, cevi i radijatore, a grejanje stana od 60 kvadrata na ovaj način, kada ne važo jeftinija tarifa struje, moglo bi za pola godine da vam iz budžeta “izbije” 140.000 dinara.

Sličnu svotu je potrebno izdvojiti i za retko korišćeno lož ulje, a poslednjih godina je u Srbiji sve popularnije grejanje na pelet. Gledajući njegovu sadašnju cenu, 6 meseci korišćenja peći na pelet za stan od 60 kvadrata bi koštalo oko 70.000 dinara, ako zanemarimo inicijalnu investiciju za pelet peć.

Centralno grejanje bi se isplatilo kad bi se sadašnja cena plaćala samo u toku grejne sezone, jer bi u stanu od 60 kvadrata, tokom polovine godine imali grejanje za oko 42.000 dinara. Ipak, daljinsko grejanje plaća se tokom cele godine, pa tako 6 meseci grejanja stana iste kvadrature košta duplo više.

Izvor: Mondo.rs

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *