Press "Enter" to skip to content

Kapela u Kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ proslavila svog nebeskog zaštitnika

Jerej Veličko Ilić: Ugledajmo se na naše svete pretke

IMG-e2ea12788925ec63b062d2aaf91a2dd5-V-1024x768-1
Foto: Eparhija valjevska

Slaveći Svetog Vladiku Nikolaja, koji je kao pastir Hristov vojevao za Sveto jevanđelje i svoj, ali i vasceli hrišćanski rod širom planete, u molitvenom domu kasarne u kojoj danas stasavaju nove generacije branitelja otadžbine, čast je setiti se svetih predaka koji su položili živote za slobodu i sve vrednosti, kojima je ukrašen čovek kao bogoliko biće. Bilo ih je mnogo u našem rodu, podsetio je u liturgijskoj propovedi jerej Veličko Ilić, starešina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice na Svetoj Liturgiji, koju je služio na umrli dan Svetog Vladike Nikolaja u kapeli njemu posvećenoj u kasarni, koja nosi ime slavnog vojskovođe i savremenika mu Živojina Mišića.

IMG-f5d2403d6b0b7a7965d1ddcf508886ab-V-1024x768-1
Foto: Eparhija valjevska

Od Kosovskog boja, kamena međaša srpske istorije, do današnjih dana bilo je mnogo junaka, koji su dali život za našu slobodu. Svaki pedalj naše zemlje je zaliven krvlju ratnika i knezova, koji su stvarali našu državu i naša je sveta dužnost da ih se molitveno sećamo- poručio je otac Veličko Ilić.

Svetoj Liturgiji je prisustvovao veliki broj oficira i vojnika iz valjevskog garnizona. Čestitajući slavu, otac Veličko Ilić im je usrdno zablagodario na trudu i ljubavi sa kojom čuvaju kapelu, koja nosi ime Lelićkog Zlatousta.

J. J.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *