Press "Enter" to skip to content

KANADSKA ZVEZDA GINO VANNELLI OTVORIO JUBILARNI 40. VALJEVSKI JAZZ FEST – Za kraj turneje veče za pamćenje!

Koncertom kanadskog rok muzičara i tekstopisca Đina Vanelija (Gino Vannelli) sinoć je otovren jubilarni 40. Valjevski džez festival. Brojnu publiku u sali Omni centra Vaneli je sa sjajnim bendom proveo kroz jednu impozantnu retrospektivu svoje muzičke karijere dugu pola veka, od 1974. godine kada su nastajali neki od njegovih najpoznatijih hitova poput „People gotta move”, „I just wanna stop”, „Wild horses” i drugih.

Gino-Vannelli-Valjevo-photo-by-Wood-10-1536x1025
Gino Vannelli na 40. Valjevskom Jazz Festu / Foto by Wood

Neverovatan zvuk zahvaljujući produkciji Sky Music, raskošne vokalne mogućnosti Đina Vanelija, bend sastavljen od vrhunskih muzičara, uz kompozicije koje su išle od pop balada, rok numera, soula i bluza, pružili su nesvakidašnji ugođaj valjevskoj, ali i publici koja je došla iz brojnih zemalja okruženja na jubilarno idanje najdugovečnije manifestacije ovog tipa u regionu.

Gino-Vannelli-Valjevo-photo-by-Wood-12-1536x1025
Gino Vannelli na 40. Valjevskom Jazz Festu / Foto by Wood

Obraćajući se prisutnima umetnički direktor festivala Milan Đurđević otkrio je da mu je puno srce što ono što su zacrtali pre sedam godina polako i realizuju! Pozvao je publiku da pozdrave čoveka koji je preko tri decenije bio na čelu ovog festivala, legendarnog valjevskog džez saksofonistu Jovana Maljokovića, što je publika učinila gromkim aplauzom.

Gino-Vannelli-Valjevo-photo-by-Wood-7-1536x1025
Gino Vannelli na 40. Valjevskom Jazz Festu / Foto by Wood

“Ovim scenom su prodefilovali mnogi muzičari iz regiona, naše zemlje, i oni najbolji i mnogi mladi muzičari, mnogima je ova bina pomogla u karijeri. Jako mi je važno što je od večeras Valjevo pozicioniramo na mapu evropskih, ozbiljnih džez destinacija i da kažem da pregovaramo sa mnogim velikim svetskim zvezdama. Ako bude zdravlja i entuzijazma, u ovoj sali i u ovom gradu ćete gledati neke od najvećih svetskih džez zvezda”, najavio je Đurđević uz zahvalnost čelnicima grada Valjeva koji su prepoznali trenutak važan za kulturu.

Gino-Vannelli-Valjevo-photo-by-Wood-9-1536x1025
Gino Vannelli na 40. Valjevskom Jazz Festu / Foto by Wood

“Uspeli smo da uradimo ono što smo zacrtali, a ono što su naši klinački snovi, a verujem i mnogih od vas, to je da večeras na ovoj bini imamo čoveka uz koga smo stasavali, uz koga smo rasli – Đina Vanelija”, rekao je umetnički direktor festivala.

“Koncert u Valjevu je poslednji na našoj turneji i zato ćemo napraviti veče za pamćenje”, poručio je Vaneli nakon izvedenih par kompozicija, na šta je publika reagovala sa oduševljenjem.

Gino-Vannelli-Valjevo-photo-by-Wood-11-1536x1025
Gino Vannelli na 40. Valjevskom Jazz Festu / Foto by Wood

Muzičar koji je svojevremeno išao na turneju sa Stivi Vonderom, čija je pesma „I just wanna stop” bila nominovana za Gremi nagradu, ispunio je, a nekima i nadmašio očekivanja.

“Dobio sam ponudu koju nisam mogao da odbijem! Bili smo u Evropi na skandinavskoj turneji, u Holandiji, i odlučili smo da idemo u Srbiju. Nismo ranije bili, želeo sam da vidim kako je ovde i veoma smo prijatno iznenađeni. Ovo je divna zemlja, odlična hrana, ima neku iskrenost, nevinost u odnosu na druge zapadne zemlje, topla je, gostoprimljiva”, otkrio je Đino Vaneli valjevskim novinarima nekoliko sati pred početak koncerta i otkud u Valjevu, Srbiji, i kakvi su mu utisci.

Gino-Vannelli-Valjevo-1536x1151
Gino Vannelli / Foto: Valjevska posla

Na pitanje kakav savet ima za mlade džez muzičare, muzičare uopšte, konstatova je da ovih dana džez muzičari treba da budu spremni da žive životom monaha, da vežbaju satima i satima, da očekuju neočekivano.

“Odlične stvari se mogu dogoditi, ali nekad se na to mora čekati. Divim se ljudima koji mogu da žive radeći kao muzičari”, rekao je iskusni muzičar čiji početak karijere su obeležile kompozicije u pop i rok maniru, a kasnije se osećao i upliv bluza i džeza.

Gino-Vannelli-i-Milan-Durdevic-1-1536x1149
Gino Vannelli i Milan Đurđević / Foto: Valjevska posla

“Ja se ne deklarišem kao džez muzičar. Uvek sam pokušavao da razbijam granice, nikada nisam pokušavao da živim po pravilima, u nekim okvirima i nikada svoju muziku nisam pokušavao da definišem. Uvek je to više vrsta inspiracije objedinjeno u mojoj muzici, i džez, i klasična, i latino, i soul, pokuišavao da joj dam svoj pečat&quot”, otkrio je Đino Vaneli, a taj pečat osetila je i publika!

Gino-Vannelli-Valjevo-photo-by-Wood-1-1536x1025
Gino Vannelli na 40. Valjevskom Jazz Festu / Foto by Wood

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *