Press "Enter" to skip to content

“Kako do Plana kvaliteta vazduha po meri građana?“

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) i valjevsko udruženje Lokalni odgovor organizovali su sinoć tribinu pod nazivom “Kako do Plana kvaliteta vazduha po meri građana?“, sa idejom da se iznesu zaključci do kojijh se došlo kroz realizaciju projekta „Hitan rez“.

DSC_0605_resize

Kako podsećaju iz Lokalnog odgovora, usvajanje Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva za period 2022-2027. kasni već 16 meseci. Komunikacija nadležnih sa udruženjima i građanima, sa javnošću ne postoji. U međuvremenu, Valjevo nastavlja da obara rekorde zagađenosti vazduha. Od početka godine imamo već 70 dana sa prekoračenim graničnim vrednostima koncentracija suspendovanih PM10 i PM2,5 čestica, u odnosu na propisane. Prethodnu godinu završili smo sa 144 dana u kojima su prekoračene granične vrednosti suspendovanih PM1 čestica u vazduhu. Čitavu deceniju, koliko postoje merenja, Valjevci su izloženi preterano zagađenom vazduhu, čime je dugoročno ugroženo zdravlje svih kategorija stanovništva. Sve ovo jasno upućuje na značaj usvajanja pomenutog plana, na šta su ukazali i učesnici tribine.

DSC_0618_resize

„Analizom rezultata monitoringa kvaliteta vazduha nesporno se dolazi do zaključka da je već 12 godina Valjevo prekomerno zagađen grad, grad sa koncentracijama polutanata koje su odavno postale opasne po zdravlje ljudi. Prema analizi Svetske zdravstvene organizacije, Valjevo je jedan od gradova gde je najveća smrtnost upravo od aerozagađenja. Na to ne reagovati je prosto nemoralno i nezakonito!“, poručio je Milenko Jovanović, stručnjak u oblasti monitoringa vazduha iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i dodao da monitoring postoji već 11 godina, ali da ništa nije urađeno.

„Plan kvaliteta vazduha je alat kojim se institucije bave da bi smanjile zagađenje. Zašto ga nemamo? Prošli plan je bio napravljen, ali nije usvojen, jer je imao mana, nedostataka. Da li je ministarstvo reagovalo na to i tražilo da se izmeni? Nije. Da li je neko odgovoran za to, da li je neko snosio posledice? Nije! Novi plan kasni godinu i po dana. Sad da se napravi, on ne može da počne da važi sutra, zato što je potrebno pratiti nivo polutanata godinu dana. Na sve to ćuti Gradska uprava, koja je, moram priznati, limitirana svojim mogućnostima, i stručnim i finansijskim, ali gde je Ministarstvo, gde je Vlada da podrži, da kaže Valjevo je prioritet“, pita Milenko Jovanović i dodaje da je neophodna koordinacija rada između Republike, lokalne vlasti i građana.

Milenko Jovanovic

„Građani su ti koji imaju problem, a građani su i oni koji su na vlasti i oni koji nisu, svi koji žive ovde, svi isti vazduh udišu, sva deca. A može da se uradi, zna se šta treba. Koliko košta? Mnogo manje od lečenja onih koji su imali problem, mnogo manje od preranih smrti, od velikog broja dana na bolovanju, sve je to jednostavno, ali se ne radi. Zašto? Voleo bih da mi neko odgovori“, zaključio je Jovanović.

Panelisti

Advokat Stefan Petrović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podseća da smo duboko zakoračili u 2023. godinu i da i još nije usvojen Plan kvaliteta vazduha, zbog čega su nevladine organizacije RERI i Lokalni odgovor pokrenule odgovarajuće postupke protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi Grada Valjeva i Ministarstva zaštite životne sredine.

„Zaštitnik građana ukazao je da je u pitanju stroga nepravilnost i grubo kršenje ljudskih prava na zdravu životnu sredinu zbog čega je doneo izveštaj sa preporukama i uputio prekršajne naloge prema odgovornim licima u Gradskoj upravi i Ministarstvu zaštite životne sredine. Ako ne postupe zakonski to će se dići na najviši, nacionalni nivo kako bi se regulisalo ovo važno pitanje za građane Valjeva. Plan kvaliteta vazduha je plan javne politike i on se usvaja da bi se delovalo u pravcu smanjenja ili sprečavanja zagađenja vazduha, kako bi građani Valjeva mogli da udišu čist i zdrav vazduh. To je glavni efekat i rezultat koji treba da se dostigne“, naveo je advokat Stefan Petrović i dodao da su pokušali u više navrata da razgovaraju sa odgovornim licima u Gradskoj upravi, ali da u tome nisu imali uspeha.

Na slične reakcije naišli su i predstavnici UNDP-a koji su Valjevu, kao jednoj od 12 lokalnih samouprava koje imaju obavezu da izrade Plan kkvaliteta vazduha, ponudili mentorsku i savetodavnu pomoć. Naime, UNPD trenutno implementira Program za zelenu agendu u Srbiji u okviru koga se jedan segment bavi kvalitetom vazduha.

Zorica Korac

„Naš zadatak je da pružimo podršku lokalnim samoupravama koje žele da unaprede svoje planiranje kvaliteta vazduha na lokalu. Prošle godine smo raspisali poziv. Lokalne samouprave su nam se javile, Valjevo nije među njima! Radimo direktno sa 12 lokalnih samouprava, i nekih manjih 17 lokalnih samouprava koje nemaju obavezu izrade Planova, ali su uključene“, otkrila je Zorica Korać, portfolio menadžerka programa UN za razvoj. Kako je pojasnila, uključivanjem u ovaj program lokalne samouprave dobijaju priliku da dobiju mentorsku podršku, podršku eksperata koji će im pomoći da ovaj proces planiranja sprovedu, a koja predstavnicima lokalne vlasti u Valjevu očigledno nije bila potrebna.

Dr Vesna Krstevski

I dok vlasti u Valjevu ignorišu ponuđenu pomoć eksperata, broj umrlih od aerozagađenja iz godine u godinu se povećava. Prema podacima do kojih je došla dr Vesna Krstevski, specijalista patologije u penziji (podaci Matične službe Valjevo), u odnosu na 2018. godinu smrtnost u našem gradu je povećana oko 30 odsto u proseku.

„Ceo svoj profesionalni vek sam se bavila dijagnostikom maligniteta. Ti maligni tumori su u celom svetu godinama na drugom mestu uzroka smrtnosti. Na prvom bolesti srca i krvnih sudova, a baš ovo zagađenje vazduha najviše deluje i šteti srcu i krvnim sudovim, pa na mozak, tek onda na pluća i druge organe. Te čestice prodiru u krvotok i šire se po celom telu, nađene su u posteljici kod trudnica, u fetusima, mozgu, štitnoj žlezdi, bubrezima, jajnicima, nema gde ih nema i svugde izazivaju oštećenja. Zavisno od količine, sastava, zavisi kakva će oštećenja biti. Ovo zagađenje nam skraćuje život, uništava zdravlje, uništava nam decu, pravi od nas invalide“, poručila je dr Krstevski i podsetila da je po rezultatima istraživanja Svetske zdravstvene organizacije koja su objavljena 2015. godine, Valjevo i tada bio vodeći grad po lošem vazduhu, vazduhu koji je opasan po život, a da je smrtnost uzrokovana zagađenjem vazduha iznosila 18,18 odsto, danas ide i do 25 odsto.

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *