Press "Enter" to skip to content

Ka novim planovima i proširenju aktivnosti na krilima struke

Kvalitet u sprovođenju i realizaciji stručno-pedagoških programa nepogrešiva su vodilja u radu i rukovođenju UFK “Valis”. Za direktora Željka Ostojića, otkako je pre dve godine kročio na rukovodeće mesto ove Ustanove, to je prioritet od koga nema odstupanja. Iako je to precizirano u osnivačkom aktu Ustanove iz 1990. godine, ranije to nije bila praksa i na tome se nije insistiralo. Za razliku od svojih prethodnika, Ostojić se potrudio da se UFK “Valis” vrati svojim temeljima, koji počivaju isključivo na stručno-pedagoškom radu. S tim u vezi, ulagalo se u stručne ljude, diplomirane DIF-ovce, te UFK “Valis” više nema epitet “gazde” koji se bavi samo održavanjem valjevskih sportskih objekata i na usluzi je sportskim klubovima, već se kroz organizaciju brojnih sportskih aktivnosti uspešno dokazao kao neko ko itekako zna da brine o opšte-fizičkom vaspitanju i pravilnom razvoju, prvenstveno naših najmlađih sugrađana. O tome govore uspešno realizvane besplatne škole plivanja za valjevske osnovce, školice sporta i motoričkih sposobnosti za decu, besplatne obuke skijanja za učenike završnih razreda itd. U godini pred nama, ideje za nove akcije ne manjkaju, naprotiv! Sve sa tendencijom da se bazni programi prošire novim sadržajima.

Zeljko-Ostojic-2
Željko Ostojić, direktor UFK “Valis” / Foto: Valjevska posla

Direktor UFK “Valis”, Željko Ostojić, ističe da neće i ne sme biti odstupanja od organizovanja i sprovođenja aktivnosti “na krilima struke”, da se sa tom tendencijom počelo sa preuzimanjem Doma sporta “General Svetomir Đukić” i da će se ona nastaviti.

“Mi kao Ustanova radimo nešto za šta smo osnovani i želimo da tome damo glavni akcenat. Naš zadatak na četvorogodišnjem nivou je da sve naše bazne programe proširimo novim sadržajima, da ih održimo i pojačamo. To podrazumeva kako kvalitet izvođenja same nastave, tako i kvantitet, u smislu da se što više mališana priključi našim školicama sporta i aktivnostima vezanim za opštefizičko obrazovanje. Za to nam je potrebno još stručnih ljudi, da bismo proširili aktivnosti. Imamo bazu od pet stručnjaka u oblasti fizičkog vaspitanja i obrazovanja, a ako uračunamo i mene, to je ukupno šest. Potrebno nam je proširenje i hoćemo samo najbolje ljude za ovaj posao”, kaže prvi čovek UFK “Valis”.

Ostojić podseća da je kroz nedavno održanu besplatnu obuku skijanja, koju je UFK “Valis” sproveo u saradnji sa Divčibare Ski Resort-om, prošlo oko 400 učenika završnih razreda svih osnovnih gradskih i seoskih škola našeg kraja. Školica skijanja, kao pilot projekat, trajala je 5 dana, i deca su se, prema rečima Ostojića, vratila sa fantastičnim utiscima sa Divčibara. Što se tiče tradicionalne škole plivanja, “Valis” će uz pomoć lokalne samouprave organizovati besplatnu obuku za mlade neplivače tokom ove kupališne sezone na petničkim bazenima.

Kao neke od novih planova, Ostojić najavljuje organizovanje boravka u prirodi i kampovanja za decu u posebnom ambijentu SRC Petnica.

“Ta ideja je u razradi. Plan je da kamp sa dvadesetak šatora, za pedesetak dece, bude smešten u donjem delu SRC Petnica ispod platana. Zamisao je da profesori fizičkog vaspitanja sa decom u prirodi provedu vikend ili nekoliko dana. Tu bi imali razne sportske aktivnosti, od jutranje gimnastike, pa nadalje. Ona deca koja bi se pokazala kao najbolja i najzainteresovanija, bi otišla potom u kamp Sokolskog saveza Srbije na Perućcu. Sve to bi se radilo uz minimalnu nadoknadu, ili maltene besplatno. Lokalna samouprava podržava naše akcijama i samom tom podrškom mi imamo sredstava da to i sprovodimo, odnosno da trošimo novac poreskih obveznika na ono što zaista i treba da se radi”, pojašnjava Ostojić.

NOVI IDENTITET SRC “PETNICA”

SRC Petnica će predstojeće kupališne sezone dobiti posve novi identitet. Biće drugačija i modernija. Za to će biti “zaslužni” mini akva park i reprezentativna teretana na otvorenom.

“Očekuje nas drugačije leto u Petnici. Uskoro će biti raspisana javna nabavka za mini akva park, nakon čega ćemo videti ko će biti izvođač radova. Projekat je urađen prošle godine i daćemo sve od sebe da ga realizujemo na vreme, pre početka sezone, i na najvišem mogućem nivou. Planirana su tri tobogana na “školskom” bazenu, koja će upotpuniti sadržaj. Sa druge strane, imaćemo teretanu na otvorenom, reprezentativnog izgleda, sa kvalitetnim spravama. Teretana će se prostirati na površini od 150 kvadrata. Ona je projektovana da animira srednjoškolce i tinejdžere. Sadržaje će dodatno upotpuniti postavljanje DJ mix pulta, tako da će stariji srednjoškolci imati svoj kutak”, najavljuje Ostojić.

Takođe, “ulepšavanje” oko bazena biće kompletirano kada se u aprilu završe hidroizolacioni radovi.

“Zamena dotrajalih betonskih ploča u kompleksusu je završena, nove ploče su postavljene, čeka se hidroizolacija. Ti radovi će biti odrađeni u aprilu mesecu. Kada se ti radovi završe, boravak i kretanje oko bazena biće ugodnije”, kaže Ostojić.

Zeljko-Ostojic-1
Željko Ostojić, direktor UFK “Valis” / Foto: Valjevska posla

Rekonstrukcija enterijera Doma sporta “General Svetomir Đukić” počinje u junu i plan je da se radovi završe krajem avgusta meseca. Javna nabavka budžetirana je na 20 miliona dinara.

“Projekat je završen prošle godine i radiće se rekonstrukcija podova, svlačionica, hidro-mreže, zamena dotrajalih pregrada… Projekat vredi 29 miliona, ali 9 miliona su mašinski elementi, koji trenutno nisu nužni i mogu da se urade kasnije fazno”, ističe direktor UFK “Valis” Željko Ostojić vezano za projekat unutrašnje rekonstrukcije nekadašnje Hale Partizan.

ULAGANJE U DECU ZA ZDRAVIJE SUTRA

Za kraj, Ostojić poručuje da je svaki uloženi dinar Ustanove za fizičku kulturu i svaki uloženi atom energije njenih stručnjaka, u bazne sportske aktivnosti usmerene ka najmlađima, pravi ulog u budućnost našeg grada. Jer, kako objašnjava, upravo ta deca treba sutra da budu radno sposobni građani, a pre svaga zdravi, jer zdrav duh živi u zdravom telu, ali i u zdravoj duši.

“Što više budemo ulagali u decu i što im više budemo pomogli da se odvoje od telefona, tableta, računara, da više izađu iz kuće, dođu u sportske dvorane, da idu na skijanje, kampovanje, da posećuju naše programe, od njih ćemo napraviti plato za bolje i zdravije ljude sutra. Današnja deca su previše pasivna i zaokupljena telefonima i igricama. Šta će biti kada sutra ta pasivna deca, iz skoro potpune neaktivnosti, dođu u naše godine? Moramo ispratiti novo vreme i pratiti nove tendencije. U tom smislu, naš zadatak kao radnika UFK “Valis” trenutno nije nimalo jednostavan, ali moramo da istrajemo u toj zamisli ulaganja u budućnost. Zato je važno da građani shvate značaj ove Ustanove, kao nekoga ko brine o baznom sportu i opštefizičkom obrazovanju dece. Ukoliko budemo uspeli u svojim tendencijama u naredne četiri godine, budemo ih razvijali i podigli na još viši nivo, za deset godina čeka nas zdraviji grad nego danas”, zaključuje profesor sporta i fizičkog vaspitanja, prvi čovek UFK “Valis” Željko Ostojić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *