Press "Enter" to skip to content

JUBILARNI PRAZNIK FLAUTE U VALJEVU

U četvrtak, 23. februara s početkom u 20 časova, u valjevskoj muzičkoj školi će koncertom “Susreti u susretu” biti otvoreni jubilarni 25. Međunarodni susreti flautista – “Tahir Kulenović”. “ Ovo takmičenje, pokrenuto 1999. godine, upravo inicijativom profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka, organizatori festivala su MŠ “Živorad Grbić” i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Za 25 godina trajanja, Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti koju organizuje obrazovna institucija na teritoriji Republike Srbije.

12

Ni jubilarni susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja (od 22. do 26. februara) na koncertnom podijumu okuplja 155 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz 7 država (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija) koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima ali i kroz izvođenja u kamernim ansamblima. Manifestacija je kroz dve i po decenije izgradila respektabilan imidz, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja. Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Niša, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada i škole domaćina predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

U skladu sa jubilejom i koncert povodom svečanog otvaranja 25. međunarodnih Susreta flautista, simbolično predstavlja “muzikalni susret” mladih i nešto starijih umetnika koji su svojim talentom, radom, profesionalnim kvalitetom i umetničkom harizmom, godinama kreirali lice međunarodnih Susreta flautista “Tahir Kulenović” i na njima sazrevali u vrhunske profesionalce. Na koncertu “Susreti u Susretu” u četvrtak, 23. februara s početkom u 20 časova, publici će se predstaviti Ansamb “Grbić” sačinjen od najboljih flautista i profesora flaute MŠ “Živorad Grbić”, zatim tri izuzetne mlade umetnice, apsolutne pobednice takmičenja 2020.2021. i 2022. godine, Marija Obradović, Andrijana Pantić i Jana Stojaković, uz klavirsku saradnju profesora Nikole Todorovića, Biserke Marović i Filipa Milisavljevića, a zajedno sa njima u samom finalu koncerta, najuspešniji pedagozi i umetnici na flauti u balkanskom regionu, : Ljubiša Jovanović, Dejan Gavrić, Strašo Temkov, Miomir Simonović, Matej Zupan, Georgi Spasov, Renata Penezić, Ana Veličković Igić, Jasna Marković Vujanović, Aleksandar Burkert, Slobodanka Vasiljević Ljujić, Mina Čkojić, Radica Đedović i Zorana Belušević.

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 26. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima, u realizaciji profesora Visoke muzičke škole u Majncu, našeg proslavljenog flautiste, Dejana Gavrića i izložbu flauta u realizaciji muzičke radionice “Flavtelje – Pietro Daminelli” iz Ljubljane i Music Media Centra iz Beograda.

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli i Narodni Muzej, Turistička organizacija – Valjevo, King Komerc, Iggi Percept, Europrom Valjevo, Pansion “Bubica”, Restoran “ Zdravljak Park Inn”, Foto Media, X brend, Knjižara “Una”. Zahvaljujući muzičkoj kući “Flavtelje – Pietro Daminelli ” iz Slovenije i Music Media Centru iz Beograda, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *