Press "Enter" to skip to content

IZLOŽBA DEČJIH RADOVA “VEČNO” KAO REZULTAT INTERAKTIVNIH RADIONICA INSPIRISANIH STVARALAŠTVOM ČUVENOG ARHITEKTE BOGDANA BOGDANOVIĆA

Dečja izložba “Večno”, inspirisana motivima Bogdana Bogdanovića, otvorena je u Muzeju zavičajnih pisaca. Nakon realizovanih 25 interaktivnih radionica, u kojima je učestvovalo oko 500 naših mladih sugrađana, predškolaca i mladđih osnovaca, nagrađeni su i pohvaljeni radovi koje je odabrao žiri u sastavu Mare Janakova Grujić i Nataša Kristić, istoričarke umetnosti, Miodrag Pešić, slikar, i Branko Ristić, arhitekta i predsednik Društva arhitekata Valjeva. Posebni gosti bili su članovi porodice Bogdana Bogdanovića, njegova sestra Ružica Pušić, Vuk Pušić i Lidija Jevremović.

FB_IMG_1707858630897

Autorka izložbe “Večno” posvećene čuvenom arhitekti Bogdanu Bogdanoviću Mare Janakova Grujić otkrila je da se kroz ove radiance deci mnogo jednostavnije približila priča kako o Bogdanoviću, njegovom stvaralaštvu, ali i našoj istoriji, našim korenima.

FB_IMG_1707858642572

“Obrazovanje ne treba da se sprovodi samo u školskoj klupi, svaki izlazak iz učionice predstavlja jedan novi nivo znanja koji je potenciran time što deca menjaju sredinu u kojoj uče.Posebno ovakve stvari koje su u razmeđi između obrazovanja i kulture, su dobre zato što deca dobiju širinu u obrazovnom modelu. Valjevo je grad koji u blizini, na tridesetak kilometara udaljenosti, u Beloj Crkvi kod Krupnja ima jedan od Bogdanovićevih spomenika, spomenik podignut 1971. godine, povodom 30. godišnjice ustanka, kada se čula prva puška u ovom kraju protiv fašističkog neprijatelja, i samim tim izložba dobija na težini u ovoj sredini u kojoj se neguje spomenička kulutra. Ne samo da Valjevo obiluje spomenicima, pa ih i ekskurzije obilaze, deca se sastaju kod Desanke…”, primetila je Mare Janakova Grujić uz konstataciju da su kroz ove radinice pre svega naučili šta znači kultura posete izložbi, bilo da je izložba u muzeju, bilo da je u nekoj galeriji, bilo da je to jednostavno poseta biblioteci.

“Učili su se bontonu dok posećuju umetničke i kulturne ustanove, kada im je na primeru pokazano da ne smiju da diraju eksponate, da mogu da ih unište ili da se povrede, saznali su šta je to eksponat, koja je njegova funkcina, a onda i šta je spomenik, zašto je “spomenik to sam ja”, šta to znač, šta znači istorija za nas, da li bih ja postojao kao dete da nije bilo mojih slavnih predaka, da li bi danas živeli u slobodnoj državi i još puno toga. Igrali su asocijacije, odgonetali simbole jer je Bogdanova umetnost simbolična, nije napravljena da se čita jednoznačno, već da je svako tumači na svoj način. Onda su dobili predloške koje su mogli da okreću kako god žele, da crtaju šta god im padne na pamet u kojim god tehnikama, da nastave taj Bogdanov crtež onako kako im mašta kaže i ta nesputanost kojom su baratali je izuzetna. Rezultat svih pomenutih aktivnosti prikazan je na ovoj izložbi i mogu da kažem da su svi radovi urađeni samostalno, deca su bila izuzetno motivisana i kreativna, tako da je ovo jedan odličan uspeh sredine”, istakla je autorka izložbe “Večito” koja je radionicu držala prvog dana, nakon čega se u ulozi mentora našla bibliotekarka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Milica Premović.

“Govorili smo o značajnim spomenicima u Valjevu, šta znači reč arhitekta, ko je Bogdan Bogdanović, šta je radio, kako je stvarao, gledali su njegove spomenike, a onda su sami osmišljavali spomenike i crtali ih načasovima likovne kulture i od tih radova napravili smo izložbu. Ovo se pokazalo kao jedan od najbolji način da se deca upoznaju sa našom istorijom, ali i da saznaju neke informacije koje ne stiču kroz redovno obrazovanje, konkretno o spomenicima, koliko vremena treba da se nacrta jedan spomenik, od kog materijala se prave, koje spomenike imamo u našem gradu. Prve asocijacije bile su im na Desankin spomenik i bilo im je interesantno kada su čuli da je stvoren za njenog života, zatim spomenik Živojinu Mišiću, iznenadili su se kada su čuli gde je spomenik Milovanu Glišiću, iako tuda često prolaze, znali su za Stevana Filipovića, dok su za Protu Mateju pitali ko je čika koji drži knjigu”, otkrila je neke detalje sa radionica Milica Premović uz napomenu da su najveći odziv imali iz predškolskih ustanova (Pinokio, Zvončić, Bubamara).

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *