Press "Enter" to skip to content

IZBOR IZ KOLEKCIJE INTERNACIONALNOG UMETNIČKOG STUDIJA U UMETNIČKOM LEGATU KULTURNOG CENTRA U MIONICI

Internacionalni umetnički studio „Radovan Tranavac Mića“ uspešno je započeo izlagačku sezonu otvaranjem izložbe „Egzistencijalna pitanja u savremenoj skulptorskoj praksi“, koja je u okviru proslave Dana grada Valjeva organizovana u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti iz Niša. Tokom marta meseca nastavljamo saradnju sa kulturnim ustanovama i galerijama u Srbiji. U ponedeljak, 18. marta 2024. godine, u 19 časova, u Umetničkom legatu Kulturnog centra u Mionici, svečano će biti otvorena izložba radova iz bogate zbirke savremenog likovnog stvaralaštva koju Internacionalni umetnički studio s ponosom baštini više od četvrt veka. Izložba nosi naziv „Izbor iz kolekcije“, a pokrovitelj je Opština Mionica.

Pozivnica - Izložba iz kolekcije IUS u Mionici

Izložbu čini 25 dela eminentnih likovnih stvaraoca iz 17 zemalja: Rusija, Ukrajina, Belorusija, Engleska, Švajcarska, Poljska, Grčka, Australija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Venecuela, Iran, Bugarska, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija. Odabrani umetnici su kao gosti boravili u Ateljeu Internacionalnog umetničkog studija, ili su predstavljeni kroz samostalne umetničke produkcije u Galeriji Studija.

Postavku čine dela umetnika različitih generacija, tehnika i poetika, kao i likovnog iskustva, koje proističe iz specifičnih uslova vezanih za kulturne modele, odnosno tradicije društava i sredina u kojima su se razvijali i umetnički stasavali.

Izbor za ovu izložbu predstavlja svojevrsni presek stvralačke produkcije dela umetnika koji su izlagali u Studiju, uz nagoveštaj mogućeg načina u iščitavanju različitih likovnih praksi i sadržaja, gde se jasna struktura likovnog iskaza najpre može sagledati u snažnoj individualnosti i senzibilitetu samog autora.

Izlagači su: Aleksandra Žernokluev, Mara Daugaviete i Ana Remiga (Rusija), Anatolij Gajdamaka (Ukrajina), Viktor Tihonov, Viktor Šilko i Vladimir Kožuh (Belorusija), Majk Volton (Engleska), Kirila Faeh (Švajcarska), Stanislav Čomičevski (Poljska), Eva Mela i Nikos Kristoforakis (Grčka), Selina Numina (Australija), Linmej Komine (Japan), Son Ča Rjong (Južna Koreja), Edgar Kano Lopez (Meksiko), Valter de Leon (Venecuela), Parisa Šad Gazvini (Iran), Desislava Hristova (Bugarska), Angel Gavrovski i Petar Mazev (Severna Makedonija), Luka Berberović i Savo Pavlović (Crna Gora), Radovan Trnavac Mića i Moma Antonović (Srbija).

Od osnivanja 1997. godine, u Internacionalnom umetničkom studiju izlagalo је preko 500 umetnika iz svih krajeva sveta. Prikupljena je značajna poklon zbirka od oko 500 reprezentativnih umetničkih dela, koja čini jednu od najznačajnijih kolekcija savremenog internacionalnog likovnog stvaralaštva s kraja 20. i početka 21. veka u regionu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *