Press "Enter" to skip to content

IN MEMORIAM – Dragana Marković (1970 – 2024)

Posle duže borbe sa teškom bolešću, u 54. godini života, u utorak u noć u Opštoj bolnici u Valjevu preminula je Dragana Marković , glavna tužiteljka Visokog tužilaštva u Valjevu. Markovićka je bila udata i za sobom je ostavila dve kćeri, Zoranu, studentkinju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Miljanu, učenicu Valjevske gimnazije.

IMG_0363

Dragana Marković je osnovnu školu pohadjala u Djurdjevcu i Divcima, završila je srednju Ekonomsku školu u Valjevu, a potom Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Nakon završenog fakulteta pripravnički staž je obavila u opštinskom sudu u Mionici, a nakon položenog pravosudnog ispita obavlja najvažnije poslove u Opštinskom javnom tužilaštvu u Mionici. U OJT u Valjevu prelazi 2010.godine, a 2016. stupa na funkciju višeg javnog tužioca u Visokom javnom tužilaštvu. Ponovo je izabrana za glavnog javnog tužioca VJT u Valjevu 2016. godine.

Oni koji su je dobro poznavali znaju da joj je tužilaštvo bila druga kuća i znala je često da kaže da „ kada bi ponovo birala posao u okviru pravne struke da bi ponovo birala tužilaštvo“. Nije se nikada žalila na težinu funkcije na kojoj je bila, bez obzira na težinu odluka koje je morala donositi u vremenu poljuljanih tradicionalnih i moralnih vrednosti. Čini se da se i profesiji kojom se bavila oslanjala baš na tradicionalne i moralne vrednosti, koje je ponela iz svoje porodice i od svojih roditelja, uglednih i vrednih domaćina Radovana i Nadežde Višić iz Djurdjevca.

Novinari će je pamtiti kao profesionalca uvek spremnog za saradnju u interesu šire zajednice. Kad -kad bi i sami novinari bili zatečeni činjenicom da im je tužiteljka dala važnu informaciju, a da su verovali da će bez te informacije ostati. Hrabrost je bila jedna od osobina koje su krasile, na izgled, ovu skromnu i tako jednostavnu mladu ženu.

Komemoracija Dragani Marković je zakazana sutra za 10h u velikoj sali Javnog tužilaštva u Valjevu. Opelo će biti obavljeno u Velikom hramu sa početkom u 12. 30 časova, a sahrana na Novom groblju u Valjevu u 14 časova.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *