Press "Enter" to skip to content

IBRAHIM DURMO, PROFESIONALAC OD GLAVE DO PETE

U ekipi Metalca koja je redovni deo prvenstva AdmiralBet Košarkaške lige Srbije na kraju okončala na četvrtom mestu, jedan od najboljih pojedinaca zajedno sa američkim duetom Mening-Dafi i centrom Lukovićem, bio je Ibrahim Durmo (26 godina, 201 cm). Krilni igrač rodom iz Zenice i reprezentativac Bosne i Hercegovine se istakao stabilnom formom, velikom borbenošću i izuzetnom radnom etikom trudeći se da na svakoj utakmici pruži maksimum. Snažnoj igri, dobrom postavljanju i odličnom skoku, Durmo je dodao specifičnu ali efikasnu igru u napadu mada je skoro uvek imao čuvare koji su bili viši od njega.

DURMO1

– Počeo sam da treniram košarku u zeničkom Čeliku sa 14 godina nakon što sam se pre toga oprobao u karateu. Prvi trener mi je bio Kenan Kaknjo koji me je uveo u tajne košarkaške igre. Inače, Zenica je uvek bila poznata po dobrom fudbalu ali je i KK Čelik jedne godine bio član Prve savezne lige Jugoslavije a kasnije i istaknutu klub u Bosni i Hercegovini osvojivši nacionalno prvenstvo i kup. – počinje razgovor skromni Durmo, uzdanica valjevskog Metalca.

Na pitanje kako se obreo Metalcu, Durmo kaže:

– Dobio sam ponudu preko mog menadžera Mihaila Uvalina od koga sam saznao da se radi o klubu sa dugom tradicijom i dobrom košarkaškom atmosferom na utakmicama. Posle dva uspešne sezone u tuzlanskoj Slobodi na kraju sam odlučio da dođem u Valjevo zbog uslova i klupskih ambicija Metalca koje su se u tom momentu poklopile sa mojim.

Durmo je od starta pokazao da je veliki profesionalac što je valjevska publika, koja i te kako dobro poznaje košarku odmah primetila. Tokom redovnog dela prvenstva u KLS, snažni Zeničanin je ostvario prosek od 15.6 poena, 8.3 skokova i 2.4 asistencije na 28 utakmica. Na većini mečeva je zajedno sa Meningom, Dafijem i Lukovićem bio nosilac igre i kreator pobeda.

MET-ZLA1

– Iako se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine igra sa više kontakta gde dominiraju fizičke karakteristike igrača i gde su gostovanja jako teška, Košarkaška liga Srbije je nesumnjivo kvalitetnija – kaže Durmo dodajući da bi prvih pet timova iz KLS bili u vrhu ABA2 lige u kojoj je on nastupao braneći boje Slobode iz Tuzle.

Nakon početaka u Čeliku i pošto je brzo izrastao, Durmo je postao član ekipe Spars iz Sarajeva gde se definitivno formirao i ubrzo bio pozvan za juniorsku i mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sa selekcijom BiH ispod 18 godina je osvojio četvrto mesto u Evropi.

– Moram da kažem da mi je sjajnim savetima puno pomogao Ivan Opačak, koji je takođe igrao na poziciji krila i zahvaljujući kome sam dosta napredovao. On je takođe rodom iz Zenice i imao je veoma uspešnu međunarodnu karijeru ali je i bio član najbolje selekcije Bosne i Hercegovine. Neću slagati ako kažem da bih voleo da igram kao on. – priznaje Ibrahim Durmo.

O najinteresantnijim momentima u dosadašnjoj karijeri, Ibrahim Durmo dodaje:

– Profesionalni izazovi su me posle četvorogodišnjeg igranja u Spars-u iz Sarajeva, odveli u najpoznatiji slovački klub Prievidzu iz istoimenog grada sa koji sam 2020. godine osvojio Kup Slovačke. Prvenstvo je na žalost te godine bilo prekinuto zbog izbijanja epidemije Kovid-a.

IMG_0013copy_FB

Čini se da je svoje najbolje partije pre dolaska u Metalac, Durmo pružio u Slobodi iz Tuzle čije je boje branio tokom sezona 2020-21 i 2021-22 u Premijer ligi BiH i ABA-2 ligi.

– Moram da kažem da je Tuzla pravi košarkaški grad sa izuzetnim navijačima, sjajnom atmosferom i skoro uvek odličnom posetom u poznatoj hali Mejdan. Igokea i Sloboda su dva najbolja kluba u Bosni i Hercegovini. – Durmo nema nikakvu dilemu u vezi toga.

Ibrahim je upisao i dva nastupa u najboljoj reprezentaciji Bosne i Hercegovina kad je na klupi sedeo poznati stručnjak Dušan Vujošević.

Iako do kraja karijere ima još puno, Durmo ozbiljno razmišlja o vremenu kad bude okačio patike o klin jer ga privlači posao trenera tako da je trenutno na drugoj godini Fakulteta za telesni odgoj i sport koji traje tri godine.

– Sviđa mi se kako na poziciji niskog krila igra Nikola Kalinić, aktuelni igrač Barselone a kao što sam već rekao, voleo sam stil Ivana Opačaka koji je takođe bio “trojka” – Ibrahim skromno priča o igračima koji su mu u neku ruku košarkaški uzori.

Sezona se polako bliži kraju utakmicama Super lige Srbije u kojima je Durmo nosilac igre Metalca. Nije tajna da bi rukovodstvo valjevskog prvoligaša želelo da Zeničanin i iduće godine bude u sastavu Valjevaca jer je predsednik kluba Vladan Janković nedavno jasno najavio:

– U pogledu sastava za novu sezonu, od postojećih igrača Metalca, najinteresantniji nam je Ibrahim Durmo, čovek koji je ove sezone ostavio srce na terenu. Sa njim smo u nekim pregovorima, on je pravi profesionalac, čovek koji je igrao kao da igra za svoju kuću i za svoju majku ali ako on bude imao veće ambicije, ako bude mogao da na nekoj drugoj strani uzme neki novac, mi ćemo mu poželeti svu sreću u životu i on je uvek je dobrodošao u Valjevo.

Da li će Ibrahima Durmu navijači Metalca i iduće godine gledati na parketu Hale sportova, pokazaće vreme. Nije tajna da bi on želeo da se oproba u nekoj drugoj zemlji, ne krije da bi mu bilo interesantno da nađe klub u Nemačkoj. Ipak, imajući u vidu visoke ambicije Metalca u sezoni 2023-24, kako je predsednik Janković nedavno nagovestio, nije isključeno da Durmo ostane u Valjevu. Takav profesionalac je dobrodošao svakom ozbiljnom košarkaškom kolektivu.

Sreten Pantelić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *