Press "Enter" to skip to content

Gradonačelnik Valjeva na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković je prisustvovao je Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji.

Uvodna konferencija 1

Skupština Srbije je 28. aprila 2023. godine potvrdila Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Srbiji. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Valjevo je u okviru ovog projekta dobilo 2 132 926 evra i imaće pravo da konkuriše za realizaciju projekta u oblasti rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanja otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, ojačavanje obala, aktivne mobilnosti, poput ozelenjavanja i rešavanja problema nasleđenog zagađenja, javne rasvete, unapređenja sistema za upravljanje saobraćajem, regulisanja parkiranja i slično, e-mobilnosti, instalacijom stanica za električno punjenje i drugo.

Nakon što Grad Valjevo dostavi predloge Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, imaće pravo da relizuje više projekata u okviru raspoloživih sredstava.

Uvodna konferencija 2

Na konferenciji je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Zahvaljujem Francuskoj i Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci za ogromna sredstva koja su izdvojili za lokalne samouprave u Srbiji, a koje moraju da dođu do najboljih projekata u interesu građana. Iskoristite novac na pametan, mudar i odgovoran način”, kazao je između ostalog predsednik Vučić predstavnicima lokalnih samouprava.

Kroz ovaj projekat će 145 jedinica lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija, među kojima je i Grad Valjevo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *