Press "Enter" to skip to content

Građani kojima na adrese stižu pozivi za glasanje nepoznatim osobama da se obrate MUP-u

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je, povodom navoda Posmatračke misije CRTA da na adrese građana stižu pozivi za glasanje za nepoznate osobe, poziv svim građanima da se u tom slučaju obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo-drzavne-uprave-i-lokalne-samouprave

Građani, vlasnici nepokretnosti, mogu od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražiti proveru, odnosno podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, jer se prijava prebivališta može izvršiti pre svega uz njihovu saglasnost, a takođe mogu pokrenuti i postupak za njihovu odjavu.

I ovom prilikom Ministarstvo ističe da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano, između ostalog, da se u Jedinstveni birački spisak upisuju lica koja imaju biračko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta.

Evidenciju o prebivalištu građana, u skladu sa zakonom, vodi nadležni organ, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni birački spisak, kao evidencija o biračima, na osnovu iste ažurira.

Po pitanju predloga da se na internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave omogući uvid u podatke o biračima po mestu prebivališta, ovo ministarstvo je na osnovu preporuka ODIHR u prethodnom periodu izvršilo neophodne izmene i omogućilo pristup podacima iz biračkog spiska u meri koja je dozvoljena i celishodna u skladu sa propisima.

Ministarstvo još jednom poziva sve građane da provere svoje podatke u Jedinstvenom biračkom spisku na zvaničnoj internet stranici Ministarstva (https://upit.birackispisak.gov.rs) ili da se obrate jedinicama lokalne samouprave ukoliko je potrebno dopuniti ili izmeniti neke od njihovih ličnih podataka, što mogu učiniti do 30. marta za izbore koji će biti održani 3. aprila 2022. godine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *