Press "Enter" to skip to content

“Glas valjevskog Džekija” podržala Trag fondacija

“Glas valjevskog Džekija” Udruženja za zaštitu životinja “Čarna” iz našeg grada jedna je od devet projektih ideja na nivou Srbije, koja je putem konkursa “Aktivne zajednice” podržana od strane Trag fondacije, vodeće fondacije u našoj zemlji posvećene razvoju lokalnih zajednica. Za ovaj projekat, koji treba da doprinese rešavanju problema napuštenih pasa na teritoriji Valjeva, na konkursu Trag fondacije opredeljeno je skoro 400.000 dinara.

CarnaNa konkursu za program “Aktivne zajednice” stigle su prijave za 91 projektnu ideju iz 37 lokalnih zajednica. Među 9 predloga koji su “prošli” je i projekat “Glas valjevskog Džekija”, kojim ovdašnje Udruženja “Čarna” nastavlja svoju uspešno započetu misiju.

“Meseci rada i posvećenosti konačno su nagrađeni. Pred nama su tri glavna cilja: smanjenje broja napuštenih pasa putem sterilizacije i udomljavanja, zatim podizanje svesti lokalne zajednice o pojmu dobrobiti životinja i odgovornom vlasništvu, kao i značaju sterilizacije/kastracije i udomljavanja, kao i javno podsećanje lokalne samouprave na sprovođenje postojećih propisa o zaštiti dobrobiti napuštenih pasa”, kažu iz Udruženja za zaštitu životinja “Čarna”.

Tačna vrednost projekta “Glas valjevskog Džekija” je 399.862,86 dinara i trajaće 7 meseci.

“Projektom je predviđeno 26 sterilizacija napuštenih pasa na teritoriji Valjeva, koje će se obavljati uz pomoć partnera iz Veterinarske stanice “Dival” i Veterinarskog centra “Valjevo”. Između ostalog, predviđene su redovne akcije udomljavanja uz kafu sa komšijama na različitim lokacijama, izložbe udomljenih i sterilisanih pasa, tribine i razgovori sa građanima o Zakonu o dobrobiti pasa, značaju sterilizacije i udomljavanju, potom neformalne edukacije dece u vrtiću o humanom i odgovornom odnosu prema psima, kao i projekcije filmova o napuštenim psima, praćenih diskusijom”, preciziraju deo aktivnosti projekta iz Udruženja “Čarna”.

U planu su i redovni razgovori koji će se realizovati na stranicama Udruženja “Čarna” na društvenim mrežama, tokom kojih će građani moći da daju svoje sugestije, ostave komentare i sa članovima udruženja prodiskutuju o realizovanim i budućim događajima.

Udruženje “Čarna” akcenat stavlja na sterilizacije, pa tako svakog meseca, u okviru svojih mogućnosti, omogućava besplatne sterilizacije za kuce i mace koje žive na ulici, ili za one o kojima brinu ljudi koji nisu u mogućnosti da sami iznesu troškove.

“Pored toga, bavimo se i udomljavanjem pasa putem objava na društvenih mrežama. Želimo da utičemo na uzrok, a ne na posledice, jer bismo onda ušli u jedan začaran krug. Strpljivo i postupno idemo ka cilju. Pozivamo naše sugrađane da se uključe i naše akcije na koji god način žele. Verujemo da će biti uzbudljivo i njima i nama”, poručuju iz valjevskog Udruženja za zaštitu životinja “Čarna”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *