Press "Enter" to skip to content

FINALE “POLIPTIHOVOG” PROJEKTA “GRADAČKE RUKOVETI” NA MEJINOJ ČESMI – Muzika doživljena srcem!

Kiša ih je omela prvi put, ali “Poliptih” se nije predao… Gradom se proneo dobar glas i raspršili su se najpozitivniji utisci sa koncerta “Gradačke rukoveti” sastava “Poliptih” i njihovih sjajnih saradnika, mladih muzičara čija imena su sa ponosom istakli: Anastasija Radovanović – violina, Anđelka Dragić – gitara, Dimitrije Mihailović – klarinet, Marija Obradović i Kristina Stepanović – flaute, Lenka Vuković – viola, Tijana Pavlović – violončelo i na tapanau i udaraljkama, gospodin koji se lako uklopio u mladalački duh orkestra, Željko Plamenac. Zbog ljubavi prema muzici, oni su ovoga leta u potpunosti zanemarili svoje planirane odmore i užitke i utkali se u letnje rukoveti posvećene reci koju svi vole, otkrila nam je Nataša Kristić, jedna od troje osnivača grupe “Poliptih”, uz Marka Tomića i Luku Jezdića.

Poliptih-valjevo-koncert-14-1018x576
Sa koncerta “Poliptiha” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

Oni su tokom proteklih meseci realizovali projekat “Gradačke rukoveti”, inspirisan željom da se premosti dihotomija između tradicionalnih oblika kulture i savremenih kulturnuh navika, uz stavljanje akcenta na rehabilitaciju ugroženih oblika nacionalne kulture i umetnosti, kao i u njihovu implementaciju u savremene umetničke tokove, što je inače primarna težnja u radu ovog sastava.

Poliptih-valjevo-koncert-16-975x576
Sa koncerta “Poliptiha” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

“Ovo leto je bilo veoma radno. Ispostavilo se da smo prvobitni plan realizacije projekta prebacili za više od 50%. Održali smo pet ekoloških radionica, a planirana je jedna; petnaest muzičkih radionica, a planirano ih je deset; i skoro dva koncerta. Muzičke i ekološke radionice su imale za cilj edukaciju građana, posebno dece i mladih o značaju čuvanja i zaštite kulturnog I umetničkog nasleđa, kao i životne sredine. Naša ideja je bila da ličnim primerom i zalaganjem pokažemo na koje se sve načine može uticati na promenu ponašanja i navika vezanih za kulturno-umetnička dešavanja, kao i na unapređivanje kulturnog i umetničkog života grada”, otkriva Nataša Kristić šta je sve realizovano kroz njihov projekat, koji je svoje finale imao upravo u koncertu delimično održanom najpre u nedelju, a onda konačno i sasvim uspešno u četvrtak.

Valjevci okupljeni na Mejinoj česmi uživali su u njihovom nastupu, izboru pesama, nestvarnom, za ovu priliku, od strane pomenutih članova sastava Poliptih, ali i drugih volontera, umivenom prostoru Mejine česme, i retko ko se nije zapitao, kako li su sve uspeli da organizuju, da donesu svu potrebnu opremu do ove lokacije, koja nije baš lako pristupačna…

Poliptih-valjevo-koncert-8-1024x542
Sa koncerta “Poliptiha” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

“Ovo je prvi projekat koji Poliptih realizuje u prirodi. Mi smo se spontano nadovezali na aktivnosti i ljubav koju su prema tom prostoru u više navrata iskazali Marko i Luka sa saradnicima različitih profila. Vezanost za Gradac nam je nekako iskonska. Dvoje od nas je rođeno na obodima kanjona, a dvoje i dalje živi tu. Kada jednom udahnete mirise ove britke reke i saživite se sa njenim lepotama, ona nikada više ne napusti Vaše srce. To je verovatno jedan od razloga što smo se svi u nedrima Mejine česme osećali kao kod kuće”, otkrila je Nataša.

Poliptih-valjevo-koncert-9-1024x542
Sa koncerta “Poliptiha” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

Numere koje je Poliptih odabrao za realizaciju na ovom projektu, su zapravo višeslojne.

“Pri izboru smo se rukovodili namerom da se istaknu sekvence iz tradicionalne muzike koje veličaju prirodne fenomene i saodnos čoveka i prirode. Potom, želeli smo da se na repertoaru pojave dela koja oslikavaju segmente nacionalne folklorne tradicije i u muzičkom i u lirskom senzibilitetu. Sve to nas je dovelo do repertoara koji predstavljaja izazov u i tehničkom i u emocionalnom smislu. Kompozicije koje su na kraju realizovane su veoma zahtevne za izvođenje, kako na vokalnom planu tako i na polju instrumentalne pratnje. Bilo je izazovno aranžirati ih, uskladiti sve instrumente i glas i, iznad svega, izvesti to na otvorenoj sceni”, otkrivaju članovi Poliptiha, Nataša, Luka i Marko, a koji su u svemu ovome imali sjajnu podršku mladih muzičara koji su se prijavili na njihov javni poziv za učešće u projektu i koji su pokazali izuzetno interesovanje za njihov koncept rada i doživljaj muzike.

Poliptih-valjevo-koncert-4-1024x508
Sa koncerta “Poliptiha” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

“Mnogi od njih su višestruko nagrađivani na polju muzičkih dostignuća, a neki od njih su i sveži pitomci muzičkih akademija. Zajednički rad je doneo brojne lepe trenutke. Mnoge ideje su zajednički obrađivane, odbacivane i sa osmesima komentarisane. Obilje pozitivne energije, estetska srodnost i ljubav prema muzici učinili su da smo nerado odlazili sa radionica i da smo svi goreli istim plamom pri realizaciji programa, što se moglo videti na oba koncerta”, sa zadovoljstvom ističu kreatori ovog sjajnog projekta koji je podržan od strane Grada u okviru konkursa u oblasti kulture.

“Vrednost našeg projekta je procenjena na milion dinara, a Grad Valjevo je učestvovao sa samo 15%. Veliku i nesebičnu pomoć u realizaciji smo dobili od Moderne galerije Valjevo, koja je bila još jedan od partnera u realizaciji aktivnosti. Oni su nam višestruko izašli u suret pri realizaciji muzičkih radionica, otvarajući nam svoje dveri, često i nakon radnog vremena. Sa velikom ljubavlju su pratili sve naše aktivnosti i promovisali naš rad na svim poljima. Takve vrste podrške su dragocene i nezamenjive. To je ona vrsta nesurevnjive saradnje između institucija i pojedinaca koje smo svi žedni”, ističu iz Poliptiha, sastava koji od osnivanja donosi svojim sugrađanima neke drugačije, kreativne sadržaje i neku novu kulturnu ponudu.

Poliptih-valjevo-koncert-10
Sa koncerta “Poliptiha” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

“Naše se premise svode na traganje za kvalitetom. Na prvom mestu razmišljamo o tome kako to zvuči muzika doživljena srcem, a realizovana znanjem, kao i odakle smo potekli i šta možemo da ostavimo u nasleđe. Poliptih i jeste zamišljen kao tkivo koje neprestano raste, menja oblik i usavršava se kroz različitosti. Nadamo se da nešto od naših ideja može pokrenuti mlade sa kojima sarađujemo i sugrađane željne sličnih sadržaja. Računamo da smo svaki put kada smo muzikom probudili neko srce mi istovremeno i upotpunili kulturnu sliku grada. Valjda ona samo tako može i rasti – u međusobnom susretanju”, navode ovi Valjevci koje krasi neiscrpna energija, kreativnost, entuzijazam i pred kojima su mnogi planovi.

Poliptih-valjevo-koncert-5
Sa koncerta grupe “Poliptih” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

“Imamo sreću da smo okruženi divnim ljudima. Svi oni nose neslućeni kreativni potencijal i filantropske sklonosti. Kad smo zajedno, idejama nema kraja. Planova za buduće projekte je mnoštvo i neke od njih razmišljamo da izvedemo ponovo u prirodi. Videćemo šta će doneti vreme. Za sada možemo da Vam otkrijemo poslasticu. U toku leta smo radili na realizaciji još jednog projekta. U pitanju je prvi muzički spot naše grupe izveden u produkciji kuće As Video. Promocija, zakazana na izmaku septembra, bi trebalo da na najlepši način otpočne jesenju sezonu aktivnosti Poliptiha”, kažu Marko, Luka i Nataša.

Poliptih-valjevo-koncert-11-1024x478
Sa koncerta grupe “Poliptih” na Mejinoj česmi na Gradcu / Foto: Valjevska posla

B. M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *