Press "Enter" to skip to content

FESTIVAL „ZNANJEM ZA BUDUĆNOST“ POVEĆANJE DIGITALNE PISMENOSTI U OSNOVNIM ŠKOLAMA U SRBIJI

U utorak 19.03.2024. sa početkom u 12 časova biće održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota dve generacije. Domaćini takmičenja su Osnovna škola „Stevan Filipović” Divci i Rotari klub Valjevo.

VALJEVO baner

Ovo takmičenje je sastavni deo projekta „Znanjem za budućnost“ koji se realizuje u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije. Festival organizuju rotari klubovi u Distriktu 2483 (Republika Srbija i Republika Crna Gora) uz pomoć Rotari fondacije. Nosilac realizacije projekta je Rotari klub Čukarica iz Beograda.

Ovaj višegodišnji projekat je podržan od strane vlade Republike Srbije – Ministarstva prosvete Republike Srbije sa kojom je potpisan Memorandum “Za lepšu školu”, sa osnovnom idejom da rotarijanci obezbede što više raznih digitalnih alata za povećanje digitalne pismenosti naših đaka. Na osnovu potpisanog Memoranduma, Rotarijanci su poslednjih godina donirali osnovnim školama preko 600 računara i 870 dronova i 1.000 mBot robota, uz učenje programskih jezika.

U toku 2023. godine Rotari klub Beograd Čukarica kao nosilac realizacije projekta je dobio odobrenje i sredstva od Rotari fondacije za nabavku 200 dronova i 200 mbot robota i podelio ih osnovnim školama u Srbiji.

U toku 2024. godine se organizuju takmičenja osnovnih škola u primeni stečenih znanja u korišćenju dobijenih sredstava, sve sa ciljem da se u ranim fazama školskog obrazovanja utiče na povećanje digitalne pismenosti naših učenika.

Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se takmičiti na finalnom takmičenju 20.04.2024. u Hali sportova „Ranko Žeravica“ u Novom Beogradu. Očekuje se da će na finalnom takmičenju učestvovati oko 80 ekipa sa 320 đaka.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *