Press "Enter" to skip to content

“Fabrika Hansgrohe je valjevski dragulj i važan kamen u beočugu uspešne Srbije”

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić svečano je danas u Valjevu otvorio novu fabriku za proizvodnju sanitarnih armatura nemačke kompanije Hansgrohe, koja je najpoznatniji proizvođač kupatilske i kuhinjske galanterije u svetu. Reč je o prvoj fabrici Hansgrohe Group u našoj zemlji, koja je sagrađena za godinu i po dana, uz investiciju od oko 85 miliona evra. U valjevskim pogonima fabrike Hansgrohe trenutno radi 50 radnika, do kraja godine očekuje se 100 zaposlenih, a za nekoliko godina, kako je najavljeno, biće zaposleno 1.000 radnika. Svečanom otvaranju prisustvovali su i generalni direktor Hansgrohe Hans Jurgen Kalmbach sa predstavnicima top menadžmenta kompanije, ambasadorka Nemačke u Srbiji Nj.E. Anke Konrad, ministri u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, Goran Vesić i Tomislav Momirović, kao i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i brojne druge zvanice.

Hansgrohe-presecanje-vrpce-Aleksandar-Vucic-1-978x576
Presecanje vrpce na otvaranju fabrike Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Fabrika Hansgrohe u Valjevu je najveća fabrika u okviru Hansgrohe Group i najveća investicija ove nemačke porodične kompanije koja je osnovana 1901. godine u Švarcvaldu. Proizvodiće 4 miliona česmi u Valjevu i ti proizvodi biće namenjeni za tržišta u Evropi, Bliskom Istoku, Africi i SAD. U junu su radnici u Valjevu već počeli da rade na montaži, a kako je rečeno, ostale oblasti proizvodnje postepeno će se otvarati u predstojećim nedeljama. Svi radnici obučavaju se u Šiltahu, centrali kompanije, nekoliko nedelja pred početak rada u fabrici.

Aleksandar-Vucic-Hansgrohe-Valjevo-4-925x576
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska nove fabrike Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je novootvorenu fabriku Hansgrohe “valjevskim draguljem” i važnim kamenom u beočugu uspešne Srbije i budućnosti naše zemlje. Vučić je naglasio da mu je drago što su Valjevo i Kolubarski okrug dobili iskusnog poslodavca, a Srbija velikog izvoznika.

“Danas je Valjevo dobilo mnogo, što će videti tek u godinama koje dolaze. Srećan sam zbog Valjeva i Kolubarskog okruga, ali sam presrećan zbog cele Srbije, jer ovo je ogroman uspeh za celu našu zemlju. Reč je o kompaniji koja je došla da ostane, da radi, privređuje i da se razvija zajedno sa Valjevom i Srbijom. Posebno sam ponosan i srećan zbog činjenice što znam da će oni ovde da ostanu desetinama godina šta god se dešavalo i koliko god bilo teško. Nemačke, porodične kompanije imaju jednu fantastičnu naviku da kada dođu teška vremena onda koriste rezerve koje su sačuvali kroz laka vremena, nešto što mi Srbi nismo uspeli još da savladamo. Oni ne kukaju, već u dobrim vremenima rade da bi imali šta da sačuvaju za teška vremena”, kazao je predsednik Vučić i najavio da će zahvaljujući dobrim ljudima iz Hansgrohe i njihovim preporukama Srbija i Čačak uskoro dobiti još jednog velikog nemačkog investitora iz Crne šume.

Aleksandar-Vucic-Hansgrohe-Valjevo-1-939x576
Predsednik Vučić u obilasku nove fabrike Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Što se tiče Valjeva, Vučić je istakao da će 15. oktobra u Privrednu zonu stići gas, koji će potom “produžiti” do “Toplane” i “Krušika”, a da će u drugoj fazi dospeti i do svih važnih institucija u Valjevu, a zatim i do građana. Vučić je najavio da će izgradnja brze saobraćajnice biti najkasnije završena do marta 2024. godine i da veruje da ćemo “imati snage” za produžetak i rekonstrukciju pruge od Valjeva do crnogorske granice, “da Valjevo postane i železnički čvor”. Što se tiče rekonstrukcije Opšte bolnice, predsednik nije precizirao rok, ali je kazao da će koštati između 90 i 100 miliona dinara, a da će izgradnja sportske hale biti između 15 i 20 miliona dinara.

Aleksandar-Vucic-Hansgrohe-Valjevo-7-1024x478
Vučić u obilasku nove fabrike Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“I ako sagledate sve ovo, uz Bizerbu i Hansgrohe, dragulj valjevski, Valjevo će biti potpuno drugi grad. Za samo nekoliko godina je sve promenjeno. Kada sve ovo budemo završili moći ćemo slobodno da kažemo da smo za 7, 8 ili 10 godina uradili više nego svi drugi, više nego što smo svi mi zajedno uradili u prethodnih 60 ili 70 godina, svidelo se to nekom ili ne. I na to sam ponosan i zbog toga ovo jeste veliki dan za mene”, naglasio je Vučić.

Hansgrohe-svecano-otvaranje-Valjevo-Vucic-2-1024x478
Sa svečanog otvaranja fabrike Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Prema rečima Hansa Jurgena Kalmbacha, generalnog direktora kompanije Hansgrohe, investicijom u izgradnju fabrike u Valjevu kompanija Hansgrohe jača svoju proizvodnu mrežu u Evropi.

“Biće to najveća fabrika koju imamo u našoj grupi i ključna je evropska kompanija u našoj celoj mreži. Na ovoj lokaciji jačamo evropsku proizvodnu mrežu, jer baš ovde u Valjevu biće jedan od njenih glavnih stubova za opsluživanje evropskih kupaca. Pre mesec dana počeli smo sa proizvodnjom slavina i imamo prvih 5o zaposlenih, a do kraja godina imaćemo 100 radnika. Pošto planiramo da u narednih nekoliko godina zaposlimo ukupno 1.00o radnika, moramo ulagati više u obrazovanje. Stoga smo ostvarili sardnju sa Tehničkom školom u Valjevu za obuku o materijalima – mesingu, cinku, proizvodnim procesima, pre svega brušenju i mašinskoj obradi”, rekao je Kalmbach.

Hans-Jurgen-Kalmbah-Hansgrohe-valjevo-994x576
Obraćanje Hansa Jurgena Kalmbaha, generalnog direktora kompanje Hansgrohe / Foto: Valjevska posla

Nj. E. Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, istakla je da u se u bilaterarnoj saradnji sa našom zemljom vodi računa i o održivosti, posebno ovde u Valjevu.

“Unapredili smo energetsku efikasnost javnih zgrada u Valjevu, razvili smo tržište bio mase i vršimo rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja i ovde u Valjevo. Naša mnoga angažovanja u Srbiji u oblasti politike, privrede i kulure na kraju služe jednom jedinom cilju koji nas čvrsto povezuju sa Srbijom da podržavamo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji”, kazala je ambasadorka Anke Konrad.

Hansgrohe-svecano-otvaranje-Valjevo-Vucic-4-978x576
Sa svečanog otvaranja fabrike Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Fotonaponski sistem na krovu, postrojenje za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije, korišćenje tzv. sive vode za toalete, izolacija krova debljine 26 centimetara i troslojna stakla na prozorima, samo su neki od primera koji čine zgradu i njenu upotrebu održivim. Zbog toga je Hansgrohe dobio LEED sertifikat (Lider u energetski održivoj gradnji i zaštiti životne sredine), međunarodno priznatog sistema sertifikacije za ekološku izgradnju.

Hansgrohe-Valjevo-Svecano-otvaranje-990x576
Sa svečanog otvaranja fabrike Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Kompanija Hansgrohe poseduje preko 20.000 aktivnih patentnih prava. Istoriju kompanije dugu 122 godine, obeležile su inovacije poput prve ručice tuša sa više vrsta mlazeva, prve kuhinjske slavine na izvlačenje i prvog nosača ručice tuša na zidu.

Hansgrohe-Valjevo-6-960x576

Ovaj renomirani renomirani nemački proizvođač slavina, tuševa i svih tipova baterija ima proizvodne lokacije u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, SAD i Kini, a sada i u Srbiji. Dobitnik je nagrade TOP EMPLOYER AWARD za 2022 godinu. Prošle godine kompanija Hansgrohe ostvarila je prihod preko 1,5 milijardi evra.

Fabrika-Hansgrohe-Valjevo-1024x570

Proizvodi kompanije Hansgrohe između ostalog, nalaze se u najvišoj zgradi na svetu – Burj Khalifa, jednom od najluksuznijih putničkih kruzera Queen Mary 2, predstavništvu Aston Martina u Majamiju i drugim ekskluzivnim mestima.

Hansgrohe-fabrika-Valjevo-1-1024x468
Fabrika Hansgrohe u Valjevu / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *