Press "Enter" to skip to content

Evropska nedelja sporta završena dodelom nagrada najboljim učesnicima izazova “Budi aktivan”

Budi aktivan – glavna je poruka Evropske nedelje sporta, koja se održava od 23-30. septembra u više od 40 država širo Evrope. Fizička aktivnost još je važnija u vremenu pandemije, saglasni su učesnici završnog događaja ove kampanje u Srbiji.

Evropska nedelja sporta

Na događaju održanom na Adi Ciganliji dodeljene su nagrade najboljim učesnicima izazova koji su organizovani preko Instagram naloga EU u Srbiji. Prethodnih dana, različiti influenseri zadavali su vežbe koje su zainteresovani mogli da izvedu, da se snime i sa najvećim brojem glasova dođu do nagrade. Prvo mesto osvojila je Danica Antić, drugoplasirana je bila Milica Rajković, a treće mesto pripalo je Nikoli Zekoviću.

“Pozivam sve da budsu fizički aktivni i da se bavite sportom”, rekla je Danica, koja je kao nagradu dobila vaučer na 700 evra u sportskoj opremi, dok je drugoplasirana takmičarka dobila vaučar na 500, a trećeplasirani na 250 evra.

Izazovi se ipak ne završavaju sa krajem Evropske nedelje sporta. Tokom prethodnog vikenda, pokrenuta je akcija Trčim za školu, tokom koje će građani moći da pomognu školama iz različitih delova Srbije. Prve tri škole po broju pretrčanih kilometara dobiće donaciju Evropske unije u sportskoj opremi, kako bi osavremenili svoje fiskulturne sale.

Takođe, ukoliko svi učesnici zajedno pretrče 1094 kilometra, EU će donirati specijalna kolica košarkaškoj reprezentaciji Srbije u košarci u kolicima, koja će u novembru nastupati na Evropskom prvenstvu u Atini. Generalni sekretar Saveza košarkaša u kolicima Mladen Pajević i kapiten reprezentacije Lazar Makulović

zahvalili su na akciji i pozvali sve da pozitivno utiču na svoje fizičko zdravlje, a pritom i pomognu u ostvarivanju humanitarnog cilja.

Izazov “Trčim za školu” trajaće do 15. novembra. Možete se priključiti preko aplikacije Olimpijskog komiteta TreninGo, odabrati školu i tako im pomoći da dobiju neophodnu sportsku opremu.
“Biti aktivan je važna poruka koju šaljemo, to ne znači samo da bi trebalo da se zabavljamo, već i da budemo zdravog duha i tela, da bolje komuniciramo međusobno, da radimo vežbe sa porodicom i decom i da promovišemo vrednosti fer pleja, poštovanja i inkluzivnoisti. Čestitam svima koji su učestvovali u različitim događajima i onima koji su učestvovali u izazovima koje smo zadali na našim društvenim mrežama, i drago mi je da su pobednici danas sa nama kako bi dobili nagrade. Želeo bih da se zahvalim nacionalnim koordinatorima Evropske nedelje sporta – Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu za omladinu i sport”, kaže šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji Pol Anri Prese.

“Tokom ove nedelje, realizovano je više od 60 događaja u desetinama gradova širom Srbije. Tokom poslednjih sedam dana, u Aranđelovcu, , Boru, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Somboru, Kuršumliji, Golupcu, Despotovcu, Kruševcu i Vršcu bio je organizovan niz sportskih događaja kao što su „Sportski izazov“, „Školski sportski dan“ i „Olimpijski čas“, a koji su se realizovali kroz demonstracije različitih sportova, javne treninge, edukativne radionice i mini turnire. U Beogradu smo organizovali tri velika sportska događaja: Festival urbane kulture na Dorćol placu, BeActive noć i dve noćne trke u parku Tašmajdan kao i Sportski dan na Adi – glavni događaj održan na nacionalnom nivou. Ponosni smo što TreninGO izazov Trčim za školu ponavljamo i ove godine, sa željom da na ovaj način aktiviramo mlade i pomognemo im da imaju optimalne uslove za bavljenje sportom u svojim školama. I ovoga puta, trudili smo se da, promovišući sport i zdrav život, u svet pošaljemo snažnu poruku – budi aktivan!”, kaže menadžerka za promociju olimpijskih vrednosti OKS Nataša Janković.

“Naš narod kaže da u svakom zlu ima nešto dobro. Ova pandemija je pokazala da je sport preventiva ne samo za fizičko nego i mentalno zdravlje, nadam se da će ovo opametiti sve i da će sport postati način života, a ne privilegija onih koji imaju sredstva”, navodi državni sekretar u Ministarstvu za omladinu u sport Predrag Peruničić.

Finalni događaj uživo je prenošen na FB profilu EU u Srbiji – https://www.facebook.com/eusrbija/ .

Budite aktivni tokom cele godine!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *