Press "Enter" to skip to content

Euro Lithium promoviše razvojni proces projekta izgradnje rudnika u valjevskom kraju!

Kompanija Euro Lithium Balkan (ELB) počela je da šalje i deli letke po pojedinim valjevskim selima predstavljajući razvojni proces i prezentujući faze projekta vezanog za izgradnju rudnika na teritoriji Valjeva. Takve letke prošle sedmice dobili su meštani sela Šušeoka. Jedan od njih, Aleksandar Urošević (34), inače po struci rudarski inženjer, rekao je za Valjevska posla da je letak koji je našao u svom dvorištu odmah bacio u kantu, jer smatra da je u pitanju “klasična propaganda”. Advokat Sreten Đorđević, pravni zastupnik Narodnog pokreta “Marš s Kolubare”, za naš medij kaže da se Projekat Valjevo nalazi na “ivici sunovrata” i da letak “providne, jeftine i neosmišljene sadržine”, koji ELB deli meštanima “ne daje jasnu, objektivnu i istinitu sliku” o aktivnostima te kompanije.

LETAK-ELB
Letak kompanije Euro Lithium Balkan

Letak Euro Lithiuma koji je deljen po domaćinstvima u Šušeoci informiše o razvojnom procesu Projekta Valjevo. Taj proces, sudeći informacijama koje su u letku predočene, ima 4 faze: ISTRAŽIVANJE, RAZVOJ, PROIZVODNJA, ZATVARANJE.

Saznajemo iz letka da prva faza, osim istražnih bušotina i preliminarne procene resursa, između ostalog, obuhvata i hidrogeološko istraživanje, ulaganje u razvoj omladinskog sporta, analizu dozvola potrebnih za razvoj projekta za proizvodnju i Studiju predizvodljivosti. Možda najvažnije podatke nalazimo u drugoj fazi koja se bavi razvojem, jer se odnose na izdavanje dozvola za eksploataciono polje, odobrenje plana o izgradnji infrastrukturnih objekata i projektovanje i izgradnju rudnika. Ta faza, kako piše na letku, uključuje i razmatranje uticaja i dobrobiti za lokalnu zajednicu, inicijativu za čist vazduh, kao i prateće studije koje se tiču geotermalne energije i smanjenje emisije CO2. Usklađivanje sa propisima o zaštiti životne sredine nalazimo da je tek navedeno u trećoj fazi u kojoj se planira proizvodnja. Tu je na kraju data stavka o produženje životnog veka rudnika!Zatvaranje rudnika i rekultivacija su deo četvrte faze projekta, kao i praćenje i usklađenost sa zakonom tokom i nakon zatvaranja rudnika.

Suseoka-768x576-1
Polje pšenice porodice Urošević u selu Šušeoka

Porodica Aleksandra Uroševića, tridesečetvrorogodišnjeg rudarskog inženjera, živi u Šušeoci poslednih 300 godina. Uprkos svojoj struci, on nema dilemu kada kaže da je protiv izgradnje rudnika litijuma i bora u valjevskom kraju. Ističe da je letak bacio odmah u kantu, jer je njemu kao rudarskom inženjeru jasno da je reč o “klasičnoj propagandi” kompanije Euro Lithium.

“Čuo sam od komšija da je nekoliko novih momaka iz Euro Lithiuma došla u selo i delilo letke. Ja nisam bio kući, ali su mi ostavili u dvorištu. Pročitao sam šta piše na tom letku i smatram da je reč o klasičnoj propagandi da se javnost uspava. Jednostavno, pripremaju teren za narednu fazu njihovog projekta. Prema nekim mojim proračunima, 70 miliona evra je do sad uloženo u ta istraživanja, jer zna se podatak da je cena istražnog bušenja 100 evra po metru. Oni neće dozvoliti da taj novac propadne, ili će prodati istraživanje nekoj drugoj kompaniji, ili čekati drugu političku struktruru. Cilj kampanje Euro Lithiuma je da smekša javno mnjenje u Valjevu i okolini, ubeđujući ljude direktno kroz priču, ili ovakvim propagandnim materijalom, da rudnik nije štetan. A, zapravo je sve suprotno od toga. Kao rudarski inženjer, koji radi u struci, znam kako treba i kako ne treba da se radi. Takođe znam da ne postoji čista metoda odvajanja litijuma od bora. Ne bih se bunio da je taj rudnik državni i ako bi ga naša država eksploatisala, jer bismo bili bogatiji. A, eksploatacija nije skupa i imamo tehnologiju za to. Nisam za to da novac odlazi u džepove stranim rudarskim firmama i korporacijama”, kaže Aleksandar Urošević, napominjući da su mladi koji žive u tom selu “neupućeni i nedovoljno informisani” o problemu koji istraživanja i izgradnja rudnika nose sa sobom.

Euro-Lithium-1-1024x566-1
Izvor: Screenshot https://www.eurolithium.com/

Advokat Sreten Đorđević smatra da su kontinuirani napori “Marša s Kolubare” da istinito obaveštava javnost o potencijalno katastrofalnim, a već dokazano štetnim posledicama primenjenih geoloških istraživanja u dolini Kolubare, primorali Euro Lithium da počne da se oglašava u javnostima ovakvim pamfletima.

“Reklama uvek služi da prikaže iskrivljenu stvarnost, da ulepša proizvod koji se želi prodati. A, proizvod Euro Lithiuma je nepopravljivo “ružan” i tu nikakvi milioni ne mogu pomoći da se on ulepša. Ovde se radi o propagandnom flajeru koji javnosti ne daje jasnu, objektivnu i istinitu sliku o aktivnostima kompanije. Poslednjih dana, Euro Lithium bezuspešno pokušava da od meštana zakupi i lokacije za nove bušotine, tako da medijsku aktivnost te kompanije vidim samo kao pokušaj očajnika da neistinama zavrbuje meštane. Tom cilju služi i skorašnje, verovatno sponzorisano saopštenje u lokalnom listu “Napred”. Drugi, ne manje važan razlog, je hitnost trošenja budžeta planiranog za bušenja, koji Euro Lithium ne može namenski da potroši. To je vezano za njihov odnos prema svojim finansijerima, pred kojima moraju da opravdaju dobijena sredstva. Njihov projekat se trenutno nalazi na ivici sunovrata. Tog rizika bi top menadžment kompanije Euro Lithium morao biti svestan. Njihovi investitori žele rezultate, oni žele bušotina. Međutim, Euro Lithium ne može da realizuje planirane aktivnosti, kako zbog utvrđenih kršenja zakona, važeće privremene mere zabrane, tako i zbog bunta lokalne zajednice. I to će vrlo uskoro dovesti u problem finansiranje investicije, demotivacijom da se ulaže u neizvestan projekat koji ne podržava narod”, kaže Đorđević, pravni zastupnik Narodnog pokreta “Marš s Kolubare”.

On ističe da ga ništa na tom letku ne iznenađuje, osim providne, jeftine i neosmisljene sadržine. Raduje ga, kako kaže, što je letak kod meštana izazvao još veći bes prema kompaniji Euro Lithium.

“Čini se da je kampanja “Marša s Kolubare” dala rezultat, jer je “lisica isterana iz jazbine”. Da nije bilo “Marša s Kolubare”, Euro Lithium bi i dalje, radi ličnog profita, u tišini “preoravao” kosti naših predaka u dolini Kolubare. Takozvanu “Inicijativu za čist vazduh” koja se pominje u letku, doživljavam kao ciničan i uvredljiv marketinški trik. Stičem utisak da nam se rudari rugaju u lice. Da nam poručiju da misle da smo mi Srbi budale. Delovi koji se odnose na brigu za lokalnu zajednicu, razvoj sporta i brigu za stanje kvaliteta vazduha predstavljaju loš propagandni materijal i nista više. Pitanje tzv. društvene odgovornosti je u vezi sa sponzorisanjem valjevskih klubova i udruženja. Mene zapanjuje činjenica da su pojedina udruženja, čiji bi korisnici usluga, usled masovnog rudarskog zagđenja bili direktno izloženi rizicima po svoje zdravlje, prihvatili ove donacije. Ako se zna da je zagađenje vazduha jedan od osnovnih faktora rizika za nastanak autizma, šokantno je da lokalno udruženje za borbu protiv autizma sarađuje sa kopanijom Euro Lithium , reklamirajući ga i promovišući na manifestaciji Dečja nedelja”, naglašava advokat Sreten Đorđević.

FAZA 1 – ISTRAŽIVANJE:

– Geološka prospekcija i analiza predhodnih istraživanja

– Istražni radovi (istražno bušenje)

– Preliminarna procena resursa

– Osnovne studije životne sredine – živi svet, vazduh, voda, itd.

– Hidrogeološko istraživanje

– Informisanje lokalne zajednice o projektu

– Ulaganje u razvoj omladinskog sporta

– Edukacija i diskusija o geološkim istraživanjima

– Nastavak istraživanja – geotehnika i strukturna geologija

– Uzorkovanje za tehnološku probu i analiza

– Analiza dozvola potrebnih za razvoj projekta za proizvodnju

– Studija predizvodljivosti

 

FAZA 2 – RAZVOJ: 

– Razmatranje uticaja i dobrobiti za lokalnu zajednicu

– Prateće studije – geotermalna energija i smanjenje emisije CO2

– Inicijativa za čist vazduh u Valjevu

– Priprema studije izvodljivosti

– Nastavak studije životne sredine

– Nastavak prikupljanja podataka

– Odluka o razvoju

– Procena izdavanja dozvola za eksploatacione polje

– Odobrenje plana o izgradnji infrastrukturnih objekata

– Projektovanje i izgradnja

– Obrazovanje i stručno usavršavanje

– Mogućnost zapošljavanja i lokalni razvoj različitih poslovnih delatnosti

 

FAZA 3 – PROIZVODNJA:

– Održivi rad rudnika

– Dodatna mogućnost zapošljavanja

– Stručno usavršavanje

– Usklađivanje sa propisima o zaštiti životne sredine

– Produženje životnog veka rudnika

 

FAZA 4 – ZATVARANJE: 

– Zatvaranje rudnika i rekultivacija terena

– Praćenje i usklađenost sa zakonom tokom i nakon zatvaranja rudnika

 

M.P.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *