Press "Enter" to skip to content

Euro Lithium: “Nedavne izjave i tvrdnje o istražnim bušotinama broj 22 i 4 su neistinite”

Kompanija Euro Lithium Balkan koja vrši geološka istraživanja u valjevskom kraju, oglasila se saopštenjem za javnost povodom nedavnih izjava i “neistinitih tvrdnji” u vezi sa prethodnim istražnim radovima, a konkretno izjavama vezanim za “istražne bušotine broj 22 i 4”. Navodi se da su rezultati analize vode pokazali da nije bilo negativnog uticaja na bunar udaljen oko 127 metara od bušotine broj 22. Za bušotinu broj 4 je objašnjeno da je izvedena od strane preduzeća LithiumLi Balkan, koje nije u vlasništvu Euro Lithiuma, kao i da je ta bušotina ostala nezapečaćena na zahtev vlasnika parcele. Izražena je spremnost da se uz odobrenje vlasnika pomenuta bušotina sanira.

Euro-Lithium

Kako se saopštava u informaciji za javnost, kompanija Euro Lithium Balkan, od početka poslovanja 2015. godine se trudi da bude odgovoran i pažljiv akter koji uvek postupa u skladu sa propisima, poštuje mere zaštite životne sredine i vlasnike zemljišta na kojima sprovodi istraživanje.

Kada je reč o istražnoj bušotini broj 22, kompanija potvrđuje da je 2019. godine angažovala akreditovanu laboratoriju koja je izvršila odgovarajuću analizu uzoraka vode čiji su rezultati potvrdili da nije bilo negativnog uticaja na bunar koji je udaljen oko 127 metara od bušotine.

“Od završetka radova 2019. godine i zatvaranja naše istražne bušotine, nijedno preduzeće ili građanin nas nije kontaktirao u vezi sa bilo kakvim problemom ili zabrinutošću. U međuvremenu je izgrađena brza saobraćajnica u neposrednoj blizini pomenute istražne bušotine”, navodeno je u saopštenju vezano za bušotinu broj 22.

Što se tiče istražne bušotine broj 4, precizirano je da je izvedena 2012. godine od strane preduzeća LithiumLi Balkan koje nije u vlasništvu Euro Lithium Inc. odnosno Euro Lithium Balkan.

“Prema dokumentima i evidencijama kojima raspolažemo, istražna bušotina je na pismeni zahtev vlasnika parcele ostala nezapečaćena – necementirana. Uprkos prethodno navedenim činjenicama spremni smo da uz odobrenje vlasnika parcele saniramo pomenutu bušotinu”, poručuje se u saopštenju.

Iz kompanije Euro Lithium Balkan takođe ističu da su veoma ponosni na svoj tim geologa i tehničara, koga većinom čine Valjevci, koji “dele naše poštovanje prema zajednici, vodi i vazduhu”, kao i da zaposleni zajedno imaju preko 50 godina radnog iskustva u geološkim istraživanjima u Srbiji.

“Moramo naglasiti da naši istražni radovi nisu “otvaranje rudnika” i da naše istraživanje nema negativan uticaj na koncentraciju opasnih i štetnih materija koje mogu ukazati na kontaminaciju podzemnih voda i zemljišta. Svrha našeg istraživanja je da shvatimo da li je moguće uspostaviti održivi ekonomski razvoj u Valjevu i Srbiji. Dok sprovodimo naša istraživanja, nastojimo da budemo aktivni, kao i da doprinosimo i pomažemo zajednici u rešavanju nekih od postojećih ekoloških izazova”, poručili su iz Euro Lithium Balkan.

Posebno je naglašeno da je ova firma uvek otvorena za saradnju i komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama. Iz Euro Lithiuma ponavljaju da rade na tome da budu transparentni i da njihova vrata uvek budu otvorena za zajednicu.

“Iako smo uvek izlazili u susret svim zainteresovanima u našoj kancelariji u Divcima, ubuduće Euro Lithium Balkan će svake prve nedelje u mesecu ugostiti sve zainteresovane građane na otvorenim sastancima u prostorijama Hotela “Rašević”. Svrha tih mesečnih sastanaka biće da odgovorimo na sva pitanja, kao i da razjasnimo nedoumice i zaustavimo širenje dezinformacija. Ti sastanci održavaće se u skladu sa ograničenjima za sprečavanje širenja infekcije izazvane korona virusom, a koje propisuje Ministarstvo zdravlja Srbije”, najavljeno je u saopštenju.

Kako još piše, u međuvremenu, svi zainteresovani se mogu obratiti kompaniji Euro Lithium Balkan direktno putem elektronske pošte na [email protected], ili mogu posetiti zvaničan sajt kompanije i pogledati odgovore u rublici “često postavljena pitanja”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *