Press "Enter" to skip to content

Ekonomska kriza uslovila otpuštanja u fabrici “Valy”?

Na spisku tehnološkog viška našlo se oko 150 radnika italijanske firme “Valy” d.o.o. u Valjevu i Loznici, koje posluju u okviru poznate svetske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja Golden Lady. U kompaniji kažu da svoje poslovanje prilagođavaju tržišnim uslovima suočeni sa negativnim ekonomskim efektima pandemije korona virusa i već duži period složene situacije posebno na tržištu Ruske Federacije. Zaposleni u “Valy”-ju sa kojima smo razgovarali, pak, tvrde da nisu jasni kriterijumi po kojima se radnici proglašavaju tehnološkim viškom i otpuštaju, te da je odabir radnika koji su kandidati za otkaz prepušten šefovima pojedinih pogona i da je način sprovođenja procedure, u ionako teškim okolnostima, poprilično nehuman.

Prodavnica “Golden Lady” u Beloševcu

Na spisku tehnološkog viška našla se i Mara Marinković, koja je u “Valy”-ju provela preko 16 godina i koja kao razvedena brine o dvoje dece, od kojih je jedno na fakultetu.

“Oni su saopštili da je zbog korone proizvodnja smanjena i da je tako na nivou firme i na tom globalnom svetskom nivou. Ja shvatam poslodavca, on čovek radi za sebe, ali šta je srž celog problema, tu je trebalo da se porazgovara sa radnicima, da se vidi u kakvoj je ko situaciji, da se koliko toliko ima neki human pristup radniku”, kaže Mirković  i dodaje da je tog dana došla na posao kao i svakog drugog, samo joj je “bupnuto” da je na spisku tehnološkog viška.

“Znate kako je to, mi radimo za vas, svaki dan vam dolazimo, ostvarujemo bonus, normu, radno vreme… Red je da pitate kako kome odgovara. Možda nekome odgovara otpremnina, jer su sada plate smanjene, a nekome ne, jer je u kreditima… Jako je teško saopštiti čoveku da je sa kreditom dobio otkaz, tek tako. Teška su vremena, žena neka, ne daj Bože, može izvršiti i samoubistvo. Verujte mi svi su danas malo načeti”, kaže Marinković i naglašava da je najviše boli što se sa radnicima ne razgovara, te da radnici ne mogu da stupe u kontakt sa supervizorom, sa “crvenim mantilima”, a sa direktorom, kako kaže, ni u snovima.

Jasmina Stojanović je u “Vali”-ju zaposlena već 16 godina. Razvedena je i sama brine od dvoje dece od kojih je jedno na fakultetu, a drugo pohađa srednju školu.

“Ja nemam nikoga ko bi mogao da mi pomogne u ovoj teškoj situaciji u kojoj ostajem bez posla. Mislim da ovaj postupak rešavanja viška radne snage u “Valy”-ju nije obavljen kako treba. Ima ljudi koji su od juče u firmi, kao i onih koji su u mnogo boljoj materijalnoj situaciji od mene i nekih drugih koleginica koje su na spisku za otkaz”, kaže Stojanović i dodaje da je telefonom obaveštena da je označena kao tehnološki višak u firmi, jer je tada bila na bolovanju zbog povrede na radu.

Mirjana Pavić iz Sindikata “Sloga”, koji deluje u valjevskom “Valy”-ju, priča nam da je njih nekoliko iz ovog sindikata nedavno pozvao zamenik direktora Radomir Vukajlović i obavestio da je poslodavac doneo odluku da u obe firme, u Valjevu i Loznici, kao tehnološki višak proglase oko 150 radnika. Rekao im je i da je kriterijum za otpuštanje loš radni učinak.

“Mi smo tada tražile da nam dostave predlog tog programa za rešavanje viška radnika kao i jasne kriterijume po kojima će radnici biti otpuštani, ali nam je rečeno da su ta dokumenta prosledjena reprezentativnom sindikatu “Nezavisnost”, a da ce naš sindikat, koji nije reprezentativan, biti obavešten o svemu preko oglasne table kao i svi drugi zaposleni”, objašnjava novonastalu situaciju u fabrici Mirjana Pavić iz Sindikata “Sloga”.

Na pitanje da nam nešto više kažu o uzrocima tehnološkog viška radnika u fabrici i kriterijumima po kojima su se neki radnici, pa i samohrane majke našle na tom spisku, zamenik direktora “Valy d.o.o.” Radomir Vukajlović prosledio nam je pisani odgovor.

“Valy d.o.o. u potpunosti poštuje zakonsku proceduru, u vezi rešavanja viška zaposlenih, i obavlja neophodne konsultacije sa nadležnim institucijama i reprezentativnim i nereprezentativnim sindikatima pri Valy d.o.o. Kriterijumi za formiranje liste viška zaposlenih definisani su na osnovu objektivnih pokazatelja rada, a prema postojećoj zakonskoj regulativi koja obezbeđuje transparentost i zaštitu pojedinih kategorija zaposlenih. U tom smislu iz procesa ocenjivanja rada isključene su određene kategorije zaposlenih koje ne mogu i neće biti proglašene za višak: osobe na porodiljskom odsustvu, lica na trudničkom odsustvu, roditelji odsutni zbog nege i posebne nege deteta, kao i osobe sa invaliditetom na koja se ne primenjuju opšti uslovi zapošljavanja”, stoji u pisanom saopštenju zamenika direktora Vukajlovića kao i napomena da ovo nije prva kriza sa kojom se kompanija suočavala tokom višedecenijskog poslovanja u Srbiji, te da su ove mere primenjivane i ranije, uspešno prevazilazeći teškoće nakon kojih su i povećavali broj zaposlenih, uvereni da će i ovog puta uspeti da sačuvaju većinu radnih mesta u proizvodnim pogonima.

Prodavnica “Golden Lady” u Beloševcu

Povodom novonastale situacije u “Valy”-ju obratili smo se i gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću. Na naše pitanje da li su upoznati sa problematikom proglašenja tehnoloških viškova u ovoj fabrici i da li su, tim povodom, imali kontakte sa menadžmentom kompanije, gradonačelnik nam je rekao da je to privatna firma i da oni “nemaju tu šta da se mešaju”. Na našu konstataciju da je  grad domaćin toj privatnoj firmi, a radnice, koje ostaju bez posla, naše sugrađanke, gradonačelnik je odgovorio pitanjem zašto ga ne pitamo za “Bizerbu” i druge fabrike koje će stići u Valjevo. Naravno, to sada nije tema, ali će, svakako, biti.

Kompanija “Valy” d.o.o. je 2015. godine otpustila čak 250 radnika, a razlog tadašnjeg otpuštanja bio je pad izvoza na rusko tržište. Ovoga puta u uslovima pandemije korona virusa dobijala je pomoć države Srbije kao i sve druge firme. U fabrikama u Valjevu i Loznici “Valy” upošljava oko 2.000 radnika, a prema nekim podacima do sada je investirano više od 100 miliona evra.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *